Nyheder fra Sundhedsvidenskab 2016
-
22.12.2016
Ny behandling for kræft i bughinden kan lindre og forlænge livet for patienterne
Fremgangsmåden har gennem 2016 vist sig at være banebrydende for OUH og SDU, og forskerne vil nu som de første i verden udvide metoden til også at omfatte forebyggende behandling.
-
22.12.2016
Gennemgang af vaccinationsstudier viser uspecifikke effekter af vacciner
Danske forskere fra blandt andet OUH og SDU har i årevis forsøgt at påvise, at vacciner på godt og ondt kan have indflydelse på andet end den sygdom, der vaccineres imod. Nu har WHO givet dem ret.
-
22.12.2016
International hæder til SDU-forsker
Professor Peter Bie, Institut for Molekylær Medicin på SDU, er blevet tildelt en af verdens mest prestigefyldte priser inden for sit område fra American Physiological Society; den såkaldte Ernest H. Starling Distinguished Lecturer.
-
22.12.2016
Patienter med kroniske nakkesmerter kan få en bedre hverdag
Selv mange år efter kan en skade give nakkesmerter. Med træning og smerteundervisning kan de kroniske patienter fremover hjælpes.
-
20.12.2016
Ny SDU-professor i psykologi med speciale i diabetes
Frans Pouwer vil fra 1. januar 2017 være ansat ved Institut for Psykologi som professor i medicinsk psykologi med speciale i diabetes.
-
20.12.2016
SDU-forsker nr. 1 på verdensrangliste
Professor Jan Hartvigsen fra Institut for Idræt og Biomekanik, SDU er af det amerikanske website Expertscape.com rangeret som verdens førende ekspert inden for området “smerter I bevægeapparatet” (musculoskeletal pain).
-
13.12.2016
SDU er syvendebedst i verden til idrætsforskning
Målt på videnskabelige publikationer og citationer er Institut for Idræt og Biomekanik (IOB) på SDU i den absolutte verdenselite.
-
12.12.2016
Studerende hjælper børn til vægttab
Hele familien skal med, når børn med overvægt i et nyt forskningsprojekt lærer om sund livsstil.
-
25.11.2016
Fra forskning til klinik - en flertrinsraket med lang tændingstid
Forskerne vil gerne levere resultater på kort tid, så patienterne hurtigt får gavn af nye landvindinger. Men bag mange ’opdagelser’ ligger der års forarbejde og ofte et tæt samarbejde på tværs af kontinenter. Et aktuelt eksempel fra det virkelige liv handler om forskning i skader på diabetikeres blodkar.
-
25.11.2016
Millioner skal tilføre ny viden om kroppens fordelingscentral
Forskerne på OUH og SDU er begyndt at bruge af de 60 mio. kr., som Novo Nordisk Fondens Challenge program har bevilget. Formålet er at løse en af menneskedens store gåder: Hvilken indflydelse har bakterierne i tarmsystemet på leversygdomme, som ofte viser sig, når det er for sent.
-
24.11.2016
Livet bliver længere, men mændene halter efter
Selvom levetiden for begge køn stadig øges, er forskellen mellem kønnene stadig tydelig. Det viser ny forskning fra SDU’s Max-Planck Center Odense og internationale samarbejdspartnere.
-
24.11.2016
Når børn bliver født med tarmene uden for kroppen
Mellem 1997 og 2009 måtte forældrene til 71 nyfødte på OUH vente med at få deres barn med hjem. Først skulle de gennemgå en eller flere operationer for gastroschise – en defekt i bugvæggen, som også kan få konsekvenser senere i livet.
-
02.11.2016
Ny forskning i muskler: Når kvalitet er bedre end kvantitet
Sportsgrene der kræver udholdenhed, som for eksempel fodbold og langrend, ændrer kvaliteten af musklernes kraftværker markant. Det viser ny forskning fra SDU.
-
12.10.2016
Nyt dansk katetermateriale kan forhindre infektioner på sygehuse
Dansk forskningsprojekt har udviklet nyt materiale til katetre, der nedsætter risikoen for infektion markant. Innovationsfonden har investeret 15 millioner kroner i udviklingen af materialet, der er testet i griseforsøg.
-
07.10.2016
Professor Karen Søgaard modtager årets Steno-pris fra Dansk Biomekanisk Selskab
Karen Søgaard er professor og forskningsleder på SDU, hvor hun arbejder samme med forskere indenfor kiropraktik og fysioterapi.
-
07.10.2016
Forskeren bag de “tyndfede” gæsteprofessor i Danmark
Helt unge indere, der fødes små, og som tager bare få kilo på, er i højrisiko for at få diabetes. De er ”tyndfede”, siger professor Chittaranjan Yajnik, der er forskeren bag det i dag verdenskendte begreb.
-
06.10.2016
Bandager med vakuum hjælper kvinder efter kejsersnit
Et unikt dansk forskningsprojekt undersøger, hvordan vakuumbandager virker på overvægtige kvinder, der føder ved kejsersnit. Foreløbige resultater viser, at antallet af infektioner falder markant.
-
03.10.2016
Færre tegn på ADHD, hvis mor tager D-vitamin i graviditeten
Et nyt studie fra Odense Børnekohorte viser, at gravides niveau af D-vitamin har betydning for risikoen for ADHD hos barnet.
-
03.10.2016
Første professor MSO i klinisk sygepleje ansat i Region Sjælland i samarbejde med SDU
Forskningsleder ved Sjællands Universitetshospital Bibi Hølge-Hazelton ansættes pr. 1/10-2016 som den første professor MSO i klinisk sygepleje i Region Sjælland ved SDU/ Institut for Regional Sundhedsforskning og Sjællands Universitetshospital.
-
29.09.2016
Peter Krustrup til SDU
Den internationalt anerkendte idrætsforsker Peter Krustrup tiltræder som professor i Sport and Health Sciences og forskningsleder ved SDU, Institut for Idræt og Biomekaniks nye forskningsenhed, Sport and Health Sciences.
-
26.09.2016
Perflourerede stoffer øger risikoen for feber hos børn
En ny undersøgelse fra Odense Børnekohorte, OUH og SDU, viser, at høje niveauer af perfluorerede stoffer i kvindens blod under graviditeten øger risikoen for, at barnet oplever flere dage med feber i de første leveår.
-
23.09.2016
Kommuner og civile aktører har fart på samarbejdet
Kommunerne har et omfattende samarbejde med civile aktører og frivillige, og samarbejdet er blevet en integreret del af den kommunale forvaltning. Det viser en ny undersøgelse af området. Udviklingen er primært båret af kommunernes ønske om demokratisk værdi og bedre kvalitet i servicen. Men der mangler viden om, hvordan man opfylder intentionerne.
-
19.09.2016
Forskere skal spille en aktiv rolle i politikudvikling
Tungt, akademisk sprog og begrænset dialog er sten på vejen, når beslutningstagere skal forholde sig til resultater fra forskningsverdenen. I det internationale projekt REPOPA har Syddansk Universitet været med til at kortlægge, hvordan forskere, forvaltningsfolk og politikere kan arbejde bedre sammen om at kvalificere de beslutninger, der træffes på vegne af borgerne.
-
14.09.2016
Philippe Grandjean, SDU modtager en af de fornemmeste priser inden for miljøforskningen
Phillippe Grandjean har netop holdt forelæsning for 1000 kolleger i Rom, hvor han modtog den fornemste pris inden for miljøepidemiologi, John Goldsmith Award.
-
08.09.2016
ERC-bevilling til forskning i sundhedsrisici ved overdreven brug af skærmmedier
Lektor ph.d. og forskningsleder Anders Grøntved ved SDU Institut for Idræt og Biomekanik har modtaget et European Research Council (ERC) Starting Grant på 1,5 mio. euro til forskning i sundhedsrisici ved overdreven brug af skærmmedier blandt børn og unge voksne.
-
02.09.2016
Sådan går det lægerne fra SDU
Over halvdelen af SDU’s medicinstuderende bosætter sig efter studiet i Region Syddanmark. Det viser en kortlægning af 4.500 odenseanske lægekandidaters karrierer og livsforløb gennem over 40 år. Dermed så man rigtigt, da man i 1966 etablerede universitetet, mener tidligere dekan.
-
26.08.2016
Mennesker er alle steder, så der er brug for psykologer alle steder
Kandidatafslutningen for 40 nye psykologer bød på opmuntrende ord fra universitetet og verden udenfor.
-
22.08.2016
Studerende siger ja til alkoholpolitik
En ny undersøgelse viser, at de studerende på SDU har det fint med restriktioner, så længe de ikke griber for meget ind i den traditionelle danske alkoholkultur, som lever i bedste velgående på universitetet.
-
15.08.2016
Per Damkier klinisk professor i klinisk farmakologi
Overlæge, ph.d. Per Damkier er udnævnt til professor i anvendt farmakogenomik ved Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet.
-
09.08.2016
Flourstoffer i kroppen reducerer immunforsvaret
Grænseværdierne for fluorstoffer i drikkevandet er alt for høje - også i Danmark. Måske helt op til 100 gange.
-
05.08.2016
Jens Troelsen professor i Active Living
Jens Troelsen er ansat som professor og forskningsleder for forskningsenheden Active Living, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.
-
13.07.2016
Cykling giver lavere risiko for type 2 diabetes
Ny forskning fra SDU viser, at blot en times cykling om ugen gør en forskel hos midaldrende og ældre voksne.
-
08.07.2016
Koppe- og tuberkulosevaccinerede har bedre overlevelse
Sygdommene kopper og tuberkulose er stort set udryddede i Danmark, men ny forskning viser, at de der i sin tid blev vaccineret heller ikke dør af andre sygdomme.
-
01.07.2016
Nye kandidater satte punktum for et aktivt eventyr på SDU
De 120 nye kandidater i Idræt og Sundhed, som i år er udsprunget fra SDU, blev fejret med taler, musik og kram fra familie og de medstuderende og venner, som de ikke længere skal dele hverdagen med.
-
30.06.2016
Godt nyt til 90.000 danskere med knogleskørhed
Forskere fra Holbæk Sygehus og Syddansk Universitet har godt nyt til 90.000 danske patienter, der behandles med medicin for deres knogleskørhed: Patienterne kan trygt anvende medicinen mod knogleskørhed i en længere årrække uden at være nervøse for, om medicinen øger den samlede risiko for knoglebrud i stedet for at forebygge dem. Resultatet af forskningen er netop offentliggjort i det ansete medicinske tidsskrift British Medical Journal.
-
30.06.2016
Kandidater fra hele fem sundhedsuddannelser
Kandidatuddannelserne i Ergoterapi, Klinisk Sygepleje og Jordemodervidenskab ved SDU lukker nu deres første hold kandidater ud til jobs.
-
24.06.2016
Rekordmange læger fra SDU
Hele 155 medicinske kandidater aflagde lægeløftet i Koncertsalen i Odense Koncerthus på en af årets foreløbigt varmeste dage.
-
24.06.2016
18 SDU-kiropraktorer springer ud i job
Dimittenderne var mange og familierne store, så auditoriet var næsten fyldt, da kandidaterne skulle have overrakt deres eksamensbeviser.
-
23.06.2016
Dyr behandling skal gives til de rigtige patienter
Ny landvinding inden for behandling af brystkræft med to lægemidler er dyr. Derfor skal der forskes videre i, hvem der får mest gavn af behandlingen.
-
23.06.2016
Patienter følger forskningsprojekt til dørs
Nuklearmedicinsk Afdeling, OUH, ønsker - som hele hospitalet - at inddrage patienterne i forskning og planlægning i langt højere grad end tidligere. Derfor inviterede de patienter indenfor for at høre om resultaterne af det forskningsprojekt, de selv havde deltaget i.
-
23.06.2016
Ny behandling af blodprop i hjertet
Forskning viser, at akut blodprop i hjertet medicinsk behandles bedst – på både kort og langt sigt - med det mest kraftigt virkende kolesterolsænkende præparat.
-
22.06.2016
20,7 millioner til sundhedsforskning på SDU
Aldring, knæ og nyrer er blandt de forskningsområder, der får en pengeindsprøjtning i årets uddeling fra Det Frie Forskningsråd.
-
13.06.2016
SDU-psykologer får penge fra EU til forskning i mennesker udsat for traumer
Med 24,5 millioner kroner i ryggen kan 12 nye ph.d.er blive meget klogere på de psykologiske konsekvenser af at blive udsat for traumer.
-
03.06.2016
Forskere på sporet af ny tidlig test for svangerskabsdiabetes
Fundet af biomarkører, der tidligt i graviditeten kan vise, hvem der vil udvikle svangerskabsdiabetes, lover godt for fremtidens vordende mødre.
-
03.06.2016
Hvad har rynker og udposninger på hovedpulsåren til fælles
De første spæde skridt er taget til en ny medicinsk behandlingsmetode over for en livstruende og kronisk sygdom.
-
02.06.2016
Borgerne skal bestemme, hvad der forskes i
Snart skal patienter og pårørende være med til at afgøre, hvilke forskningsprojekter, der skal have midler fra OUHs forskningspulje. Både SDU og OUH ønsker at forbedre dialogen til borgerne med henblik på at løfte både behandling og forskning til nye højder.
-
24.05.2016
Flere ældre er frivillige i idrætsforeninger, mens de yngre trænere og ledere bliver færre
En voksende del af de frivillige i idrætsforeningerne er 60 år eller ældre. Det viser en ny undersøgelse, som Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på SDU har gennemført. På de fleste andre parametre tegner undersøgelsen et billede at et stabilt foreningsliv præget af stor optimisme.
-
17.05.2016
Kiropraktik forebygger genindlæggelser – og sparer penge
Mindst 30.000 danskere bliver hvert år indlagt med ondt i brystet. Hver femte patient, hvor smerterne ikke stammer fra hjertet, bliver genindlagt – men ofte er løsningen på deres smerter tættere på end de tror.
-
04.05.2016
Odd Fellow Ordenens forskerpris til to SDU-professorer
De to SDU-professorer, Boye L. Jensen og Jes Lindholdt har modtaget Odd Fellow Ordenens forskerpris for 2016 på 250.000 kroner, som de deler. De får prisen for deres internationalt anerkendte forskning i Hjerte-Kredsløbssygdomme.
-
04.05.2016
Forskere skal træne færdigheder ved hjælp af virtual reality
Virtual reality skal give studerende og forskere adgang til avanceret laboratorieudstyr. På SDU testes, om virtuel læring er bedre end bøger og forelæsning.
-
04.05.2016
Migræne giver ikke øget risiko for stumme blodpropper og hvide pletter i hjernen
Nyt studie fra SDU viser for første gang, at patienter, der lider af migræne med aura, ikke behøver at frygte stumme blodpropper i hjernen og såkaldte hvid substans forandringer mere end raske mennesker.
-
28.04.2016
SDU-professor præsident for internationalt selskab
Jesper Hallas, professor i klinisk farmakologi på Institut for Sundhedstjenesteforskning, er valgt som præsident 2018-2019 for International Society of Pharmacoepidemiology, ISPE.
-
27.04.2016
Forskning i piloters nakkesmerter – et samarbejde mellem vidt forskellige verdener
En læge, en idrætsforsker og en jagerpilot. Umiddelbart har de ikke meget til fælles, men i et helt særligt forskningssamarbejde om piloters nakkesmerter mødes de for at skabe bedre arbejdsforhold for piloterne.
-
27.04.2016
Høreapparater på en helt ny måde
SDU og OUH har hovedrollerne i et storstilet forskningsprojekt, som får støtte fra Innovationsfonden til at nytænke brugen af høreapparater, så de kan gøre endnu mere nytte for borgerne.
-
27.04.2016
Professor i traumatologi
Professor ph.d. Hagen Schmal er ansat som den første kliniske professor i traumatologi i Danmark på Ortopædkirurgisk afdeling O, OUH og Klinisk Institut, SDU. Traumatologi vil blandt andet sige skader på knogler, brusk og ledbånd opstået som følge af uheld og ulykker.
-
27.04.2016
Eksplosion i antallet af parkouranlæg i Danmark
Danmark er det førende land i verden i forhold til udvikling og etablering af faciliteter til parkour, og en ny rapport fra SDU viser, at antallet af anlæg er stærkt stigende.
-
21.04.2016
Danmarks første professor i smitsom leverbetændelse
Klinisk Institut, Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital har ansat overlæge ph.d. Peer Brehm Christensen som klinisk professor med særlige opgaver i infektionssygdomme – primært smitsom leverbetændelse.
-
20.04.2016
Motion påvirker ikke brysters fasthed
Hidtil har det været en udbredt opfattelse, at risikoen for brystkræft afhang af brysternes fasthed – og at denne kunne ændres ved fysisk aktivitet. Ifølge et nyt studie fra SDU ser der ikke ud til at være en sammenhæng.
-
13.04.2016
Læger og jordemødre føler skyld efter traumatiske fødsler
Et nyt studie fra SDU viser, at fagfolk på fødegangen ofte bebrejder sig selv, når der opstår komplikationer under en fødsel.
-
11.04.2016
Tvillinger og gravide mus skal gøre os klogere på mave-tarmsygdomme
Vibeke Andersen, Institut for Regional Sundhedsforskning, har sammen med sin forskergruppe modtaget en million kroner fra Ludbeckfonden til forskning i kroniske tarmsygdomme.
-
05.04.2016
Byer indrettet til fysisk aktivitet får beboerne til at bevæge sig mere
Internationalt studie fra blandt andre SDU viser, at dit kvarters opbygning kan betyde op til 90 minutters ekstra motion om ugen.
-
17.03.2016
Seismiske vibrationer kan finde rygskader
Der kan være tid og penge at spare ved at bruge vibrationer i stedet for scanninger til at finde defekter i ryggen, viser ny forskning fra SDU.
-
16.03.2016
PCOS - En lidelse med positive konsekvenser
Omkring 20.000 danske kvinder lider af PCOS – en hormonel forstyrrelse, der - ud over blandt andet skægvækst og overvægt - kan det gøre sværere at blive gravid. Til gengæld har de lavere risiko end andre kvinder for at få knoglebrud.
-
16.03.2016
Vip med stolen og bliv klogere
Verdens første interaktive læringsmøbler er udviklet af forskere på Institut for Idræt og Biomekanik, SDU. De er nu sat i produktion og er allerede populære i både ind- og udland
-
16.03.2016
Test for arvævsdannelse i leveren baner vej for tidligere diagnose og behandling
SDU, OUH og firmaet Nordic Bioscience har i samarbejde udviklet en test, der kan vise tegn på kronisk leverskade og dermed få patienter i behandling, inden skaden bliver for stor.
-
16.03.2016
Smerte er ikke bare smerte
Kroniske smertepatienter lider ofte af smerter, som ikke kan forklares, og som opleves vidt forskelligt. Dem vil Smertecenter Syd gerne være klogere på, og størstedelen af patienterne bidrager derfor til forskning sideløbende med deres behandling.
-
16.03.2016
8,5 mio. kr. til forskning i sundere, gladere og klogere børn
Nyt SDU-projekt vil undersøge, om børns helbred, sprog og indlæringsevne kan styrkes med motorik allerede i børnehaven.
-
09.03.2016
Stor stigning i børn og unges forbrug af antidepressiv medicin
Internationalt studie fra SDU har sammenlignet brug af antidepressiver i fem lande, og Danmark står for den største stigning.
-
03.03.2016
Farlig cocktail for kvinders hjerter
Risikoen for at udvikle hjertesygdomme tredobles for kvinder med forhøjet blodtryk og fysisk krævende job.
-
03.03.2016
Millionstøtte til unge SDU-forskeres projekter om sundhed
Både knæ og nervesystem kan gå lysere tider i møde med de nye forskningsprojekter, som to unge forskere fra SDU har fået midler fra Det Frie Forskningsråd til at realisere. De har fået henholdsvis 2,1 og 1,6 millioner kroner fra puljen, der har til formål at give yngre forskere de bedste betingelser for at levere markante forskningsresultater på et højt internationalt niveau.
-
25.02.2016
Ny doktorafhandling afliver myter om PCOS
Dorte Glintborg samler i sin doktorafhandling 14 års forskning i kvindesygdommen PCOS, der ifølge de nyeste tal rammer op til tyve procent af de danske kvinder.
-
22.02.2016
Platform til hjertepatienter får millioner i udviklingsstøtte
Storstilet tværfagligt projekt med SDU-forskere i spidsen får 4,3 millioner kroner fra Lundbeckfonden.
-
29.01.2016
Læger for livet
Et nyt, stort hold læger er blevet sendt ud virkeligheden med eksamensbevis, opmuntrende ord og et stort ansvar for deres medmennesker.
-
29.01.2016
Manipulation i sundhedsvæsenets tjeneste
Otte nye kandidater i klinisk biomekanik på vej ud i en bevægelig virkelighed.
-
28.01.2016
Børn og unge vil gerne mere ud i naturen, men…..!
Ny undersøgelse fra SDU viser, at især elektronik og lektier er i vejen for de unges friluftsliv. Og at når de færdes udendørs, foretrækker de sports- og idrætsanlæg fremfor skov og strand.
-
26.01.2016
Potent forskning giver kræftramte mænd sexlivet tilbage med stamceller
Mænd, der lider af impotens, kan nu se frem til en effektiv behandling, som hverken kræver den såkaldte ’penis-pumpe’ eller har den medicinske behandlings bivirkninger.
-
26.01.2016
19 mio. til forskning i telepsykiatri
SDU og en række samarbejdspartnere får med donationen fra Innovationsfonden et solidt økonomisk fundament for projektet E-Mental, der forsker i telepsykiatriske løsninger for psykologisker udfordringer som angst og depression.
-
25.01.2016
Styrkelse af allergiområdet i Odense
Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital har ansat overlæge, ph.d. Charlotte G. Mørtz som professor og specialeansvarlig overlæge i allergologi.
-
21.01.2016
Ekspertise til screeninger
Professor Robert Steele udnævnt til adjungeret professor ved Kirurgisk Afdeling A, OUH samt Klinisk Institut, SDU.
-
20.01.2016
Jens-Jørgen Jensen, SDU, 40 års jubilæum
-
13.01.2016
Frygten for kopimedicin er ubegrundet
Blodfortyndende kopipræparater er lige så sikre som originalerne.
-
08.01.2016
Anorexi-patienter skal inddrages i egen behandling
Et nyt forskningsprojekt skal fremover inddrage anorexipatienternes egne erfaringer med behandlingen, så den ikke forringer deres livssituation.
-
07.01.2016
Rekordlavt phthalatniveau hos gravide
Godt nyt for drengebørn: Niveauet af de kemisk blødgørende phthalater falder hos gravide, viser ny forskning fra SDU.
-
06.01.2016
Tvillingestudie viser arvelighed for 23 kræftformer
Hvis en tvilling får kræft, har den anden tvilling øget risiko for at få samme slags kræft. Det viser et nyt studie baseret på data fra 200.000 nordiske tvillinger.