Skip to main content

SDU-forsker er finalist i årets Ph.D.Cup 2017

Skrumpelever opdages ofte alt for sent, men en simpel skanning kan fremover vise begyndende skader på leveren langt tidligere. Det skal Maja Thiele, ph.d. på OUH og SDU fortælle om i formidlingskonkurrencen Ph.D. Cup 2017, hvor hun er med i finalen.

Det er farligt at drikke for meget. Hos nogle skal der ikke mere til end tre til fem genstande om dagen i 5-10 år for at få skrumpelever.

Mange af de næsten 600.000 danskere, der drikker for meget, er derfor med rette bekymret for, om deres lever har taget skade af alkohol.

- Men når man går til lægen for at få tjekket leveren, kan de almindelige levertal ikke fortælle noget om alkohols langtidsvirkning på leveren. Man kan altså sagtens have helt normale levertal, og alligevel have begyndende skrumpelever, fortæller Maja Thiele, som for nylig har forsvaret sin ph.d.-afhandling om emnet ved Afdeling for Medicinske Mavetarm og Leversygdomme på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet.

- Det er måske derfor, at skrumpelever i dag opdages alt for sent, når patienterne har fået leversvigt, leverkræft, væske i bughulen, blodstyrtninger eller leverkoma, forklarer hun.

Forskningen formidles i konkurrence

Maja Thieles forskning har nu kvalificeret hende til finalen i den traditionsrige konkurrence i forskningsformidling, Ph.D.-Cup, hvor hun skal konkurrere mod fire andre forskere og forskningsprojekter i at formidle kompliceret stof på den lettest forståelige måde.
Vinderen kåres af en jury bestående af tre dommere fra forsknings- og kommunikationsverden.

Maja Thiele har sammen med kolleger gennemført et stort studie af såkaldt lever-stivhedsskanning. En metode, der betyder, at mennesker med skrumpelever på grund af alkohol bliver opdaget i tide, før de får symptomer, og mens der stadig er hjælp at hente.

-Skanningen af leveren foregår med avanceret ultralyd og er derfor helt ufarlig. Metoden blev oprindelig udviklet til fødevareindustrien for at teste ostes modenhed, fortæller Maja Thiele.

- En gruppe franske læger og ingeniører fik i 2003 en idé om at bruge osteskanneren til at måle leverstivheden hos patienter med kronisk leverbetændelse, hepatitis C. De ville se, om leveren var stivere hos patienter med skrumpelever, end hos dem med en rask lever. Det var den. Jo mere leveren udviklede tegn på skrumpelever, desto stivere blev den.

Behandling før det er for sent

Maja Thiele er den første i verden, der har undersøgt effekten af stivhedsskanneren på patienter, der drikker for meget. 

- Ved at diagnosticere mennesker med tidlige stadier af alkoholisk skrumpelever kan man nå at tilbyde alkoholafvænning og specialistbehandling af leveren, før det er for sent. Måske er det, hvad der skal til for at vende den kedelige tendens, at tre ud af fire mennesker med alkoholisk skrumpelever har en højere dødelighed end mange kræftpatienters, mener Maja Thiele.

Stivhedsskanning af leveren er næsten lige så god som at tage en vævsprøve af leveren, hvor en nål stikkes ind i leveren. Mens en kombination af de almindelige levertal tager fejl i 18 procent af tilfældene, tager stivhedsskanningen kun fejl i 4 procent af tilfældene.

Mød forskeren

Lektor, Læge, Medicinsk Gastroenterologi

Maja Thiele

Om Ph.D. Cup

Ph.D. Cup er arrangeret af dagbladet Information og DR og finaleshowet med Peter Lund Madsen som vært. Sendes på DR2 den 29. april kl.20:00.

Redaktionen afsluttet: 21.04.2017