Fellowshippet skal udmønte sig i journalistiske prototyper på, hvordan vi kan producere nyheder til teenagere. Prototyperne skal helt ned i den journalistiske DNA. Altså kilder, vinkler, rubrikker. Men også genrer, formater og dramaturgi kommer i spil.
Selvfølgelig handler det også om platforme. Ikke mindst de digitale. Men netop digitale platforme ændrer sig konstant. Derfor skal vi først udvikle journalistikken til børn og unge grundlæggende. En ny app eller selv de fedeste gadgets holder ikke fast i målgruppen, hvis indholdet blot er et feed af nyheder til voksne.
Børn og unge gider kun i meget begrænset omfang nyheder produceret til voksne segmenter. Men jeg har en formodning om, at forældre og bedsteforældre – for ikke at tale om lærere – i højere grad gider nyheder til børn og unge. Jeg hører ofte en efterspørgsel fra de voksne om et fælles tredje for samtalen på tværs af generationer. Det tredje kunne blive dagens nyhedsstrøm. Mediebranchen har et uudnyttet potentiale.
Forældrene og skolen kan ikke magte det demokratiske dannelsesprojekt alene. Børns medieforbrug kører i en parallelverden, som vi voksne ikke kan forholde os til. Derfor må medierne tage et medansvar. Det står allerede i DR’s public service-kontrakt og enkelte private medier rører allerede på sig. Den bevægelse vil jeg med fellowshippet sætte endnu mere skub i.
Markedet er naturligvis smalt, fordi børn jo meget hurtigere end voksne med alderen ’vokser sig ud af målgruppen’. Brugerskaren på en enkelt årgang er jo meget lille. Og inden for den årgang viser mine tidligere studier, at der endda er flere segmenter. Derfor er det min ambition at skalere projektet internationalt.
Se Aslak fortælle mere om hans projekt her i klippet fra TV2Fyn
Læs her Aslaks resultat af projektet: Hvidbog om engagementskriterierne.