Skip to main content

Eliteprojekt

”Vi går ud fra, at man hører efter, hvad myndighederne siger” - En Situationel Dialektisk Diskursanalyse af corona-pressemøderne i foråret 2020 (2021) af Anne Sofie Folkmann

Da corona-pandemien spredte sig globalt i begyndelsen af 2020, viste det sig, at der var mange forskellige måder at håndtere virussen. I Danmark blev ”forsigtighedsprincippet” styrende, og ved pressemødet 11. marts lukkede statsminister, Mette Frederiksen, landet ned. Siden fulgte mange pressemøder, hvor statsministeren og blandt andre Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, fremlagde nye tiltag. Efterfølgende har det vist sig, at Statsministeriet og Sundhedsstyrelsen var uenige om nogle af de mest vidtgående tiltag – dette blev dog forsøgt hold skjult for offentligheden. Samtidig voksede danskernes tillid til statsministeren, og smittetallene viste, at danskerne rettede ind.

Med dette udgangspunkt ønskede jeg at undersøge, hvorvidt statsministerens håndtering af corona-pressemøderne i foråret 2020 påvirkede den demokratiske samtale samt danskernes tillid til demokratiet. Gennem en situationel dialektisk diskursanalyse af en række pressemøder, interviews og en stor mængde dokumenter fik jeg en forståelse for de sproglige mønstre, der formede danskernes tanker og handlinger under krisen. I undersøgelsen viste der sig et billede af en statsminister og hendes ministerium, der forsøgte at kontrollere kommunikationens deltagere. Backstage foregik en diskursiv kamp mellem Statsministeriet og Sundhedsstyrelsen, men den 11. marts stod statsministerens krisediskurs tilbage som den hegemoniske. Dette blev støttet af andre diskurser, der på en gang forsøgte af skræmme og samle danskerne. Og det lykkedes. Danskerne overtog statsministerens diskurser, og en herskende tillidsdiskurs i befolkningen betød, at kritik var ildeset. Den demokratiske samtale var dermed udfordret, og statsministerens fortielser må ses en trussel for danskernes ellers høje sociale tillid.

Sidst opdateret: 21.02.2024