Skip to main content

Eliteprojekt

Når muligheder bliver begrænsninger – en undersøgelse af muligheder og begrænsninger ved virksomhedens grundfortælling (2013)

Via casen Albani; en virksomhed, der historisk set er indehaver af et usædvanligt stærkt brand på Fyn og en medfølgende stærk relation til fynboerne, har jeg i projektet undersøgt muligheder og begrænsninger ved grundfortællingen. I denne sammenhæng skal grundfortællingen forstås som en betegnelse for alle fortællinger med relation til en virksomhed, interne som eksterne, formelle som uformelle, og der er herved tale om en kompleks størrelse i konstant bevægelse.

 

Enhver virksomhed har, med udgangspunkt i Bert Hodges values-realizing theory, et økosystem, hvilket vil sige, at nogle bestemte værdier ligger til grund for, hvordan man opfatter, tænker, føler, handler – og dermed også for, hvordan man fortæller. I en grundfortælling vil nogle fortællinger herved være mere i fokus end andre.

 

Økosystemet vil nødvendigvis stå i tæt relation til omgivelserne, altså det samfund virksomheden indgår i. Med andre ord vil grundfortællingen indgå i en verden af med- og modfortællinger. Eksempelvis passer Albani ind i det fynske samfund og bakkes derfor op af en fynsk medfortælling. I modsætning til den fynske fortælling, der bl.a. indebærer en ”småt-er-godt-mentalitet”, står en mere global fortælling, som fører til, at Albani ikke passer ind andre steder end på Fyn. At Albani er så stærke på Fyn er derfor deres begrænsning på andre markeder. Medfortællinger fordrer altså modfortællinger, og økosystemets værdier og medfølgende fokus i grundfortællingen vil derfor udgøre begrænsninger i kraft af de muligheder, der er til stede.

 

Charlotte Bogh Poder


Sidst opdateret: 21.02.2024