Hvilke spilleregler gælder i demokraturets selviscenesatte leg? En afhandling om indføringen af borgerinddragelse i bybranding (2016)
Projektet er en ansats til, hvordan den indledende fase i en by-brandingproces skal designes for byer i transformation. Projektet må og skal ses som et udtryk for en yderst kompleks og dynamisk proces påvirket af simultane processer og nødvendigt kaos, hvor hovedresultatet af mine undersøgelser udfolder sig i projektets metodologiske udvikling. Projektet blev i sin færdige form et videnskabeligt metodisk udspil, hvor dets forankring i aktionsforskningens deltagelsesprincip udfolder en refleksiv praksis med henblik på skabelsen af handlingsorienteret teori. Projektet argumenterer for en forståelse af bybranding som en udelukkende stærk intern indsats, hvoraf den eksterne branding sker som en affekt af interne handlinger, fortællinger og samarbejder. Deraf følger et argument om, at borgere gennem processen skal aktiveres med henblik på at blive medskabere. Mere specifikt i forhold til netop dette projekt, til at tage del i skabelsen af fortællinger - fordi hvad fortæller en bys beslutningstagere, hvis ikke dens borgere fortæller med?
Projekt giver i sin analyse et validt bud på, hvordan kommuner kan håndtere en sådan proces. Det handler for beslutningstagere om ikke at negligere betydningen af formidlingen af forandringer, der påvirker borgernes hverdag og om ikke at undererkende borgerne deres rolle som ultimative hverdagseksperter. Dette leder til idealet i skabelsen af en dialektisk iterativ proces, hvor beslutningstagere skal acceptere det tankesæt, der ligger i ikke at forstå succesen som et resultat af de egentlige strategier og visioner, men derimod som et resultat af en indgåen i de lokale interaktioner. Dette projekt er et udtryk for forståelsen af kaos og potentielle uenigheder som grundstenen i demokratiet, hvilket må tænkes ind i en kommunes arbejde i en yderst omskiftelige virkelighed, hvor det uforudsigelige påvirker beslutningsprocesserne. Det afgørende er, at kunne forstå og respondere i høj kompleksitet samt evnen til at tage den andens attitude og dermed evnen til at agere i sociale dynamikker påvirket af øget kompleksitet. Projektet tilsigter i den optik at kunne bistå til kommuners håndtering af komplekse processer angående en given by-transformation. Dette i forhold til at bringe byen ind i en ny fortælling, som både beslutningstagere, borgere og andre interessenter kan se sig selv i.
Ida Cecilie Stub Sørensen