Skip to main content

Eliteprojekt

Kvinder i ledelse – Mellem myter og virkelighed (2017)

”Kvinderne kommer!”, siger man. Men hvor bliver de af? På papiret er Danmark et land med en meget høj andel af veluddannede og talentfulde kvinder, men alligevel finder meget få vejen til toppen af ledelseslagene i dansk erhvervsliv. Med udgangspunkt i Siemens Danmark A/S som casestudie samt den øvrige samfundsdebat relateret til kvinder i ledelse, blev jeg inspireret af forestillingen om, at der eksisterer nogle grundlæggende myter knyttet til problematikken, som både fungerer i Siemens og i det danske samfund. Dermed tog projektet afsæt i følgende problemformulering: Hvilke myter eksisterer der relateret til kvinder i ledelse, og hvordan kan man gøre op med disse myter med henblik på at fremme kønsdiversiteten i det danske erhvervsliv?

 

Korpus for analysen bestod af en række stillingsopslag samt kvalitative interviews med både kvindelige og mandelige potentielle lederkandidater i Siemens. Data blev behandlet gennem en situationel dialektisk diskursanalyse med inspiration fra Faircloughs tredimensionelle model motiveret af situationel dialektisk videnskabsteori. Forskellige analytiske værktøjer blev anvendt – herunder Barthes’ mytebegreb, Bang & Døørs dialektiske lingvistik med fokus på kernemodsætninger og deiksis samt Andersen & Smedegaards evalueringsanalyse suppleret med relevant kønsteori.

 

Projektet resulterede i udledningen af fem overordnede myter. Af myterne fremgik det, at problematikken er præget af nogle kønsstereotyper udledt af biologiens og naturens orden, der virker hæmmende for begge køn. De fremanalyserede myter blev diskuteret med henblik på at give besvarelse af, hvordan man kan gøre op med myterne i et indledende arbejde mod den lærende og kønslig mangfoldige organisation.

 

Louise Friis Frederiksen


Sidst opdateret: 21.02.2024