Skip to main content

Eliteprojekt

Når det enkelte spørgsmål bliver komplekst (2013)

Vi så elitemodulet som en mulighed for at dykke ned i lige netop det emne, vi fandt mest interessant – nemlig CSR. De 1100 største danske virksomheder har siden 2009 været underlagt et lovkrav, der omhandler, at de skal tage stilling til, hvorvidt de vil arbejde med CSR i deres virksomhed eller ej, hvilket de efterfølgende skal rapportere om.

 

Vi læste en undersøgelse fra CBS, som belyste, hvordan næsten 60 % af de virksomheder, der er omfattet lovkravet ikke lever op til dette. Erhvervsstyrelsen havde på daværende tidspunkt intentioner om at lave benchmark analyser og best practices, men vi var af den opfattelse, at spørgsmålet om hvorfor virksomhederne ikke lever op til lovkravet først skulle besvares. Vi ville altså finde den bagvedliggende grund for den manglede opfyldelse af lovkravet frem for blot at symptombehandle.

 

Dette resulterede i et samarbejde med Erhvervsstyrelsen, hvor vi foretog interviews med medarbejdere i deres CSR team. Derudover interviewede vi virksomheder, der var underlagt lovkravet samt revisorer, der har ansvar for at kontrollere virksomhedernes rapporter. Det viste sig hurtigt, at vores ellers forholdsvis enkle spørgsmål var yderst komplekst at svare på. Det, der til en start virkede som et eksternt problem for Erhvervsstyrelsen, viste sig i lige så høj grad at være et internt funderet problem hos dem.

 

Det blev os klart, at de tre instanser i høj grad agerede som autopoietiske systemer, hvilket havde stor indvirkning på måden, hvorpå arbejdet med lovkravet blev udformet. Som et modstykke til Niklas Luhmanns teori om autopoietiske systemer anvendte vi Ralph Staceys teori om komplekse responsive processer for at belyse, hvordan de tre instanser igennem lovkravet er gensidigt forbundet, samt hvordan viden og dermed også resultater opstår i dialogen.  Sideløbende med besvarelsen af problemformuleringen udviklede vi vores egen analysemetode samt videnskabsteori (den dialektiske videnskabsteori), som stadig er under udvikling.

 

Sara Emilie Hansen og Katrine Dupont Mortensen


Sidst opdateret: 21.02.2024