Diskurser i ekstreme fællesskaber – om kasteskyts, knæskader og kødproduktion (2019) af Sasja Krogh
Jeg har i dette projekt undersøgt ekstreme fællesskaber som fænomen, men med en ny og mere åben indgangsvinkel end den hidtidige forskning har beskæftiget sig med. Projektet har skabt ansatsen til en tværfaglig og multiperspektivisk behandling af fænomenet “ekstreme fællesskaber”, hvor der inddrages forskning af både radikalisme, ekstremisme og fundamentalisme, men hvor der også benyttes perspektiver fra bl.a. sociologien, biologien, psykologien og mest af alt fra kommunikations- og organisationsfagfeltet. Denne flerfacetterede behandling af emnet skaber et grundlag for bedre at forstå ekstreme fællesskaber, der for det øvrige samfund ofte er en mystisk og uforståelig størrelse og som der derfor kan udvikles et konfliktfyldt forhold til.
Projektet blev udført med en gennemgående og underliggende tese om, at kimen til det ekstreme ligger i alt. Ekstreme fællesskaber bliver ellers ofte forbundet med politik eller religion, men gennem dette projekt er det blevet påvist, at det ekstreme også kan tage sit afsæt i sport, ungdomsfællesskaber eller i madvaner. Projektet er funderet på interviews med en doping-anvendende elitesportsudøver, en tidligere BZ’er og en vegansk aktivist, og de tre interviews blev behandlet med afsæt i Dakwar et al.’s situationelle diskursanalyse (2018).
Projektet udmundede i en række parametre, der er i spil, når man beskæftiger sig med ekstreme fællesskaber - herunder gruppedynamik, sandhedssyn, risikovillighed, omverdensrelationer og motivation. Disse parametre er afgørende faktorer, når det øvrige samfund skal omgås og kommunikere med de ekstreme fællesskaber som toner frem i vores samfund. Og dem er der flere af, end man lige regner med!