Skip to main content

Eliteprojekt

Gøgeungeeffekten – Fjendebilleder og krigsmetaforicitet i forandringsprocesser (2017)

Kun en tredjedel af alle forandringer ender i succes, og kigger man på fusioner og sammenlægninger ender 70-90% i fiasko. Det er paradoksalt, da der aldrig har været mere viden om organisatoriske forandringer, end der er nu. Det er min hypotese, at dette paradoks bl.a. kan tilskrives, at den eksisterende forandringsteori er ledelsesorienteret og har en ringe erkendelse af, hvordan forandringerne påvirker organisationskulturen og dens medlemmer. Derfor undersøgte jeg, hvordan forandringer påvirker organisationskulturen og dens medlemmers kollektive meningsdannelse.

 

Projektet bygger på en symbolistisk kulturanalyse af Friklinikken, der er et selvstændigt dansk hospital, der stod overfor to store forandringer: Flytning af klinikken fra Give til Grindsted og klinikchefens opsigelse. Analysen er inspireret af Shultz’ symbolistiske analyse suppleret med Bang og Døørs dialektiske lingvistik, metaforteori af Lakoff og Johnson, metaforicitet af Jensen og evaluering af Andersen og Smedegaard.

 

Analysen viste, at medarbejderne interaktionelt konstruerer fjendebilleder af medarbejderne på Grindsted sygehus, som de skal sammenlægges med. Dette gør de igennem symmetriske modbilleder, familie- og krigsmetaforicitet samt positionering af os og dem. Fjendebillederne bygger på falsk og fordrejet viden og forekommer ureflekteret. Fjendebilleder kan have direkte konsekvens for forandringerne, da medarbejdernes meningskonstruktioner legitimerer deres handlingsvalg. Når de omtaler de andre som fjenden, så legitimerer det, at de behandler de andre som en fjende. Det er dog vigtigt at fremhæve, at fjendebilleder også har positive implikationer bl.a. styrket sammenhold og identitet, der kan være med til at styrke de interne medarbejder relationer i forandringsprocessen.

 

Sophie Heiberg Nielsen


Sidst opdateret: 21.02.2024