Organisationer som Interaktion (2020) af Trine Lehm Rasmussen
Mit projekt havde til formål at undersøge, hvorvidt interaktioner, måden vi taler til og om hinanden på, kan sige noget om den kultur, der eksisterer i organisationer. Komplekst? Måske. Omfattende? Måske. Men ikke desto mindre var mit formål med elitemodulet at demonstrere, hvad sproglige analyser kan bidrage med – også til analytikere, som ikke deler min kærlighed for sproget.
Interaktionsmetaforen er bygget op af flere komplimentære teorier, der tilsammen udvider synspunktet på interaktionsanalyse. Sammensætningen af fagfelterne konversationsanalyse, pragmatik og den dialektiske lingvistik var mulig på baggrund af mit situationelle dialektiske videnskabsteoretiske ståsted og gav helt nye forklaringsmuligheder på de observerede fænomener i interaktionen.
Mit casestudie, en analyse af et autentisk interaktionsmøde i en virksomhed, illustrerede, hvordan inddragelsen af Interaktionsmetaforen kan udvide vores analyse af: a) autoritets- og magtforhold, b) organisationers møde med udefrakommende – og hvor vellykket kommunikationen imellem dem er, c) hvorfor det er en vigtig erkendelse, at mennesker ikke er ens, idet vores forskelle udspiller sig i vores interpersonelle relationer, og d) hvordan enhver interaktion, vi træder ind i, potentielt er facetruende både på et individuelt niveau og for organisationen som helhed.
Udviklede jeg en endegyldig metaforanalyse med fokus på interaktioner? Nej. Men jeg deltog i et forløb, der i sidste ende gav mig en dybere forståelse for sproglige fænomener. Mit udbytte af elitemodulet er derfor, at jeg har opnået ny respekt for min egen faglighed og personlige udvikling – og det kan jeg hverken sætte en pris eller en karakter på.