Skip to main content

Fodboldklubben Brøndby IF har fået ny inspiration til forbedring af presspil

Nicolais computerprogram hjalp fodboldklubben til bedre analyser af spildata.

Nicolai

Nicolai Jørgensen, der sidste år afsluttede sin kandidatgrad i datalogi fra Syddansk Universitet, SDU, valgte at skrive sit speciale, sammen med en virksomhed – hertil faldt valget på fodboldklubben Brøndby IF, som havde ønsker om at få et bedre overblik over den datamængde klubben står med, efter deres fodboldkampe.

Vi ville gerne have noget mere viden omkring, hvordan vi kunne få anvendt vores data - særligt omkring presspil, hertil mente vi at Nicolai havde de rette kompetencer til at hjælpe os, men vi endte ikke blot med at blive klogere, der kom et helt computerprogram ud af samarbejdet, som har et fokusområde, vi ikke tidligere har set, konstaterer Peder Siggaard, projektleder ved Brøndby IF.

Unik viden om presspil

Presspil er den fase i en sportskamp, hvor en spiller lægger pres på modstanderen, for at genvinde bolden. Desto bedre presspil, desto oftere er spilleren i boldbesiddelse og dermed øges chancerne for at score et mål. At finde ud af, hvordan man forbedre sit presspil er altså derfor værdifuld viden, og særligt for et professionelt fodboldhold.

I dag er der en række udbydere, der indsamler data fra sportskampe ved hjælp af forskellige typer kameraer, der opsættes på stadion. Man kan på den måde finde ud af rigtig meget omkring, hvordan spillerne, spillede den pågældende kamp f.eks., hvor længe kampen havde været i gang, da der blev scoret første gang, og hvor spillerene var på banen på det givne tidspunkt. Alt sammen noget, man godt kan finde ud af på den manuelle facon, ved at sidde og se hele kampen igennem igen, og det er også sådan at det har fungeret i mange år, i mange fodboldklubber, men det kræver selvsagt tid og mange ressourcer at gennemgå hver en kamp manuelt. Derfor køber de fleste professionelle klubber sig adgang til disse optagede data, som de efterfølgende kan anvende i deres analysearbejde og på den måde forbedre holdets fremtidige indsats.

Analysearbejdet kan dog blive begrænset af manglende overblik over de data, der bliver optaget - der ofte blot leveres i et regneark med over 1 mio. rækker. Det var her Nicolai kom ind i billedet for Brøndby IF. Han er naturligvis ikke den første, der har opfundet et program til at analysere fodbolddata, og klubben bruger allerede en del forskellige – men hvad angår øget viden om lige netop presspil, har klubben ikke tidligere set et program, der kan hamle op med Nicolai’s.

– Dataen har jo været tilgængelig i mange år, men det hele afhænger af, hvordan man visualiserer det, så det er brugbart for modtageren. Der findes i dag mange forskellige programmer, der kan noget af det, mit program kan – men ikke det hele. Jeg er naturligvis lidt tøvende, når jeg tillader mig at sige at mit program er unikt, for det kan jo næsten ikke være rigtigt – men al min research, og den videnm som Brøndby IF har stillet til rådighed, indikerer at det faktisk er det som er tilfældet, forklarer Nicolai ydmygt og smiler.

Visualisering frem for endeløse talrækker

Ifølge Peder Siggaard er mange trænere ikke så velbevandrede i at anvende data og har nogle gange svært ved at gennemskue, hvad det er for nogle spørgsmål, de kan stille og hertil få svar på, ved at kigge på data. Blandt andet derfor havde fodboldklubben Brøndby IF et behov for at få skabt et system, der kan forstås af alle.

Nicolais program er derfor opbygget på en enkel og let forståelig måde, sådan at brugeren både kan se video af kampen, positions- og eventdata, samt presindex i ét og samme vindue. Derudover er der også en pause-, og spolefunktion, ligesom der er i en almindelig videoafspiller.

Positionsdata fortæller om spillernes placering på banen, hvorimod eventdata beskriver selve den handling, der bliver foretaget – for eksempel en tackling. Presindexet laver hertil en udregning, ud fra de forskellige data, og forklarer ved hjælp både af video og tal, hvor presset en given spiller er.

Herunder ses et screenshot af en tidlig udgave af programmets brugerflade:

Program

– Det er egentlig meget enkelt konstrueret – men for at modtageren, som for eksempel i denne situation er en træner, skal kunne forstå at bruge data til noget, så skal de kunne se det for sig. Man kan ikke bruge data til noget som helst, hvis ikke modtageren forstår det sprog, som det forklares på. Jeg har sørget for at lave en oversættelse, der er nem at forstå, siger Nicolai, der, efter han afsluttede sit speciale, har været til forskellige seminarer og foredrag for klubben, hvor han har introduceret sit program for blandt andre trænere. Brøndby IF lægger heller ikke skjul på deres glæde ved at have været med til at udvikle et program af denne type:

– At kunne udnytte data på en mere avanceret måde er et emne, som generelt rører på sig i fodboldverdenen. Vi ser en del forskellige produkter, som er på vej ud på markedet. Men det er jo fantastisk, at Nicolais program er et af de første. Det er i høj grad en gevinst for osafslutter Peder Siggaard, projektleder ved Brøndby IF.

Nicolai arbejder i dag ved Bankdata i Fredericia, hvor hans primære opgave er frontend-udvikling i kodesproget Angular. Han har dog jævnlig kontakt til Brøndby IF, der stadig arbejder videre med de input, som Nicolai har givet dem i forhold til deres analysedrift.

Redaktionen afsluttet: 24.08.2020