Nyheder
-
14.11.2024
Kandidatuddannelse i kvantecomputing på SDU modtager millionstøtte fra Ministeriet
Uddannelses- og Forskningsministeriet udmønter 6 mio. kroner til tre projekter, der har til formål at styrke kvantetalentet i Danmark. To ud af de tre projekter udspiller sig på Syddansk Universitet, og herunder kandidatuddannelsen i kvantecomputing.
-
01.11.2024
Jeg ville bare ikke være gymnasielærer
Hvad gør man, når man gerne vil læse matematik, men virkelig ikke har lyst til at blive gymnasielærer bagefter? Ninas gymnasielærer pegede hende i retning af Anvendt Matematik, og i dag arbejder Nina som data engineer på TV 2.
-
25.10.2024
Vejle bliver universitetsby: SDU etablerer campus med fokus på IT- og STEM-uddannelser
Ambitionerne har været til stede siden 2021, og nu bliver de til virkelighed. Syddansk Universitet (SDU) kan nu annoncere en historisk beslutning om at etablere en ny campus i Vejle, dedikeret til IT- og STEM-uddannelser med støtte fra LEGO Koncernen og Vejle Kommune.
-
21.10.2024
Jeg kan godt lide at gøre data spiselige
Med en kandidat i data science har David fået job i et stort firma, hvor han bl.a. skal sørge for at få forskellige typer data til at spille sammen. ”En fed opgave” siger han.
-
04.10.2024
Jeg havde aldrig prøvet at kode før jeg startede på Datalogi
Kærligheden til matematik og lysten til at bruge den til noget kreativt trak Anne ind på Datalogi-studiet. I dag arbejder hun som softwareudvikler for Danmarks største streamingtjeneste, TV 2 Play.
-
03.09.2024
Professor Francesco Sannino er udnævnt til chefredaktør for Annals of Physics
Professor Francesco Sannino har påtaget sig rollen som chefredaktør for det prestigefyldte tidsskrift Annals of Physics of Elsevier fra 1. september 2024. Sannino bringer et væld af ekspertise og visioner ind i denne rolle og fortsætter tidsskriftets tradition for at udgive banebrydende forskning inden for teoretisk fysik.
-
30.08.2024
SPHINCS+, digital signaturalgoritme bliver en standard inden for post-kvanteteknologi – SDU-professor er med i udviklingsteamet
Kvantecomputere udgør betydelige fremtidige trusler mod den nuværende netværkssikkerhed, men efter mange års globalt samarbejde blandt forskere er der nu blevet frigivet flere nye standarder til at imødegå disse udfordringer.
-
23.08.2024
Cybersikkerhed i forsyningskæderne: Har det relevans for SMV’er?
Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande. Selvom digitalisering øger virksomheders effektivitet, øger det også truslen for cyberangreb.
-
22.08.2024
SDU-professor spiller en hovedrolle i historisk stor satsning
Syddansk Universitets Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling, ledet af professor Connie Svabo, indgår som strategisk partner i det nyoprettede Novo Nordisk Foundation Center for University Science Education, som med en bevilling på 125 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden er en af de største investeringer i forskning i naturvidenskabelig didaktik på globalt plan.
-
21.08.2024
Danmarks nye kvantesikre netværk er startet i en skov
Forskere og teknikere er ved at lægge en hjørnesten, der skal sikre Danmarks førerposition inden for kvantekommunikation og samtidig udgøre et værn mod den trussel, kvantecomputere kan udgøre i de forkerte hænder.
-
20.06.2024
Sapere Aude-bevilling til Konstantin Wernli
Konstantin Wernli fra Centre for Quantum Mathematics på IMADA har modtaget knap 6,2 mio. fra Danmarks Frie Forskningsfond kr. til at starte sin egen forskningsgruppe.
-
08.05.2024
Innovationsfonden investerer i udviklingen af en topologisk fejltolerant kvantecomputer
Innovationsfonden har netop underskrevet en investeringsaftale med Syddansk Universitet (SDU) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) for et 5-årigt forskningsprojekt: TopQC2X – Topologisk Fotonisk kvante-computing og dens anvendelser med en samlet beløbsramme på 23,7 mio. kroner.
-
01.05.2024
Ny Honorary Fellow på SDU
Darlene Cavalier er udnævnt Honorary Fellow for en fem-årig periode af Det Naturvidenskabelige Fakultet i samarbejde med Videncenter for Citizen Science.
-
20.03.2024
Har du brugt en supercomputer i dag?
Supercomputerne står klar til at løfte din forskning både her på SDU og på en række andre danske universiteter. Men hvilken forskel kan supercomputere gøre? Det var i fokus, da Danish e-infrastructure Consortium (DeiC) gæstede SDU.
-
19.03.2024
Tabte du til pigen?!
Et portræt af Joan Boyar, nyligt pensioneret professor i datalogi på IMADA.
-
13.03.2024
Hvornår er noget kunstig intelligens?
Er kunstig intelligens virkelig så intelligent, som vi tror? Ph.d.-studerende Jonas Vistrup fra Institut for Matematik og Datalogi, SDU, udfordrer vores opfattelse af AI i denne kronik. Fra ELIZA til ChatGPT, få indsigt i hvad der virkelig gør en maskine intelligent.
-
10.01.2024
Derfor skal salgs- og marketingfolk gå op i cybersikkerhed
No trust – no buy. Den sidste del af salgstragten er sårbar ved cyberangreb. Det bør få salg og marketing op ad stolen, mener tre forskere fra SDU.
-
04.01.2024
Hjemmepasseren og bæredygtighedsentusiasten, der valgte at forske i naturvidenskabelig uddannelse
Et interview med Katrine Bergkvist Borch, som er ph.d.-studerende på Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling ved Institut for Matematik og Datalogi, SDU.
-
28.11.2023
Åbning af Quantum Field Theory Center
Professor Francesco Sannino åbnede den 20. november 2023 dørene med en meditativ invitation, da Quantum Field Theory Center blev en del af Institut for Matematik og Datalogi på Syddansk Universitet. Centret lover banebrydende forskning og frøene til morgendagens teknologier.
-
28.11.2023
Fabian Haiden, IMADA, er ny Sapere Aude forskningsleder
Med en bevilling på 6.192.000 kr. kan matematikeren Fabian Haiden nu starte sin egen forskningsgruppe
-
23.11.2023
Nyt EU-projekt vil revolutionere måden, vi programmerer forbundne computer-systemer
Med en EU-bevilling på ca. 14 mio. kr. kan datalogi-professor Fabrizio Montesi for alvor skrue op for sin drøm om at skabe et programmeringssystem, der kan forbedre udvekslingen af data mellem forbundne computere. Det vil betyde bedre drift og sikkerhed, når vi skal logge ind i apps og systemer.
-
09.11.2023
Cybersikkerhed i forsyningskæden - hvor piv-åben er din virksomhed?
Et nyt projekt skal styrke cybersikkerheden i danske produktionsvirksomheder, så de er på forkant med cybertrusler og geopolistiske udfordringer. Læs mere i denne kronik.
-
29.09.2023
Kæmpe computersimulation vil vise os, hvordan elementarpartikler danser med hinanden
Elementarpartiklerne er de mindste byggesten, vi kender. Måden de interagerer med hinanden på, er afgørende for, hvordan du, din hund, Jorden og alt andet i universet er skabt. Nu vil en gigantisk computer-simulering tage et snapshot af deres dans med hinanden.
-
22.09.2023
Indblik i matematikkens dybder med Keith Devlins modeller og deres magi
Dyk ned i matematikkens dybder i Keith Devlins inspirerende tiltrædelsesforelæsning på IMADA og opdag, hvordan modeller former vores måde at tænke på. Og find ud af, hvordan selv ’falske’ modeller kan have en enorm værdi i vores kreative proces.
-
11.09.2023
Forskere vil ruste mindre virksomheder mod cybertrusler
Det forandrede trusselsbillede øger behovet for at opruste på virksomhedernes cybersikkerhed, og et nyt forskningsprojekt på SDU skal hjælpe små og mellemstore virksomheder med den opgave.
-
20.08.2023
Forfatterspiren, der tog på rejse ind i sanselig matematik
Et interview med Amalie Thorup Eich-Høy, der er ph.d.-studerende på Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling ved Institut for Matematik og Datalogi, SDU.
-
12.06.2023
Adjungeret professor Keith Devlin holder tiltrædelsesforelæsning
Keith Devlin er tiltrådt som adjungeret professor på IMADA og holder onsdag den 13. september sin tiltrædelsesforelæsning ”Can there be a (mathematically-grounded) “physics” of learning?”
-
14.04.2023
SDU-professor opnår største og mest prestigefyldte bevilling i både EU og USA
Ivy League universiteter og SDU-professor samarbejder om at udforske nye strukturer i matematik og fysik med støtte fra Simons Foundation.
-
13.04.2023
Forskerportræt: Connie Svabo
Som barn drømte Connie Svabo, IMADA, om at blive rengøringskone. Det er hun ikke blevet - til gengæld er hun blevet professor og leder af Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling. I dette interview fortæller hun mere om barndommens fascination af rengøring, og hvorfor hun har en megafon og en flok extra-large plastik-insekter på sit kontor.
-
15.03.2023
Ny national portal giver danske forskere lettere adgang til supercomputere
Portalen giver enklere muligheder for at bruge forskellige supercomputersystemer i Danmark og EU.
-
06.03.2023
Hvad er kunstig intelligens – og hvilken betydning kan teknologien få i vores samfund?
Det spørgsmål har vi stillet vores ekspert i kunstig intelligens, forsker og lektor Luís Cruz-Filipe, der også er uddannelsesleder af bacheloruddannelsen Kunstig intelligens på Syddansk Universitet i Odense.
-
20.01.2023
Ny bacheloruddannelse i Kunstig intelligens
Vi bad kunstig intelligens skrive denne pressemeddelelse om vores nye bacheloruddannelse i Kunstig intelligens på Syddansk Universitet
-
06.01.2023
Operatoralgebra-gruppen modtager bevilling fra Horizon Europe-programmet
Operatoralgebra-gruppen ved IMADA, SDU, deltager i stort netværksprojekt, der netop har modtaget 496.800 euro fra Horizon Europe-programmet og deres såkaldte Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA).
-
28.11.2022
Jørgen Ellegaard Andersen modtager Fyens Stiftstidendes Forskerpris
En af verdens førende forskere inden for kvantematematik, professor Jørgen Ellegaard Andersen leder af Center for Kvantematematik på Institut for Matematik og Datalogi ved Syddansk Universitet, har netop modtaget Fyens Stiftstidendes Forskerpris 2022.
-
10.11.2022
IMADA rydder forsiden af Prosabladet
”Et akademisk kraftcenter,” sådan beskriver Prosabladet Institut for Matematik og Datalogi i deres november-udgave.
-
31.10.2022
Lene Monrad Favrholdt modtager Undervisningsprisen 2022
Undervisningsprisen gives til en underviser, der har udmærket sig ekstraordinært ved motiverende og engageret undervisning af højeste kvalitet.
-
24.10.2022
Spændende nye klima-modeller via kvanteberegning
SDU & DMI er partnere i udforskning af anvendelser af kvantematematik i klima- og vejrmodeller.
-
07.10.2022
Det Gådefulde Sanseunivers om Havet
I uge 39 inviterede FNUG dagtilbud og skoleklasser på besøg i vores sanseunivers til at dufte, mærke, se, smage og lytte til, hvad havet rummer
-
15.09.2022
Derfor mangler Danmark en uddannelse i kunstig intelligens
Udviklingen inden for kunstig intelligens går stærkt. Nye anvendelsesmuligheder opstår konstant, og teknologien efterspørges i stigende grad i industrien, der mangler den nødvendige specialiserede arbejdskraft.
-
15.09.2022
Bevilling skal gøre dine klik mere gennemsigtige
Du bruger hele tiden apps og websites på din smartphone, tablet, pc eller andre digitale enheder. Disse applikationer indsamler oplysninger om dig og din adfærd, men vi ved for lidt om, hvordan denne data bruges, deles og sælges videre. Professor i datalogi på Institut for Matematik og Datalogi Fabrizio Montesi og professor i politisk kommunikation på Digital Democracy Centre Claes de Vreese har netop modtaget en bevilling på 3 millioner kroner fra VILLUM FONDEN til at gøre dine klik mere gennemsigtige og tilgængelige.
-
02.09.2022
Kvantecomputere kan give hackere adgang til alle dine følsomme oplysninger
Kvantecomputerne kommer, og de vil gavne samfundet. Men der er også en ulempe: Deres overlegne computerkraft kan bryde nutidens beskyttelse af følsomme elektroniske oplysninger på konventionelle computere. Hjælpen er dog heldigvis på vej.
-
01.09.2022
Studiestart på IMADA
”At få fingrene i matematikken igen…”
-
27.07.2022
Matematik skal afsløre, hvad der foregår i overvægtiges tarmsystem
Fedme er blevet en global epidemi, og der findes endnu ikke nogen effektiv kur. Noget tyder på, at tarmsystemets bakterie-sammensætning spiller en rolle. Den rolle vil et nyt forskningsprojekt nu forsøge at afdække, og det kræver matematisk indsigt på højt niveau.
-
13.07.2022
NIST annoncerer de første fire kryptografiske algoritmer der kan modstå angreb fra kvantecomputere
Adjunkt Ruben Niederhagen, ved IMADA, har bidraget til et af vinderprojekterne.
-
29.06.2022
Horizon Europe-bevilling til Center for Kvantematematik
Center for Kvantematematik har modtaget en bevilling fra EU’s Horizon Europe-program på 3 mio. euro til projektet ”Scalable Continuous Variable Cluster State Quantum Technologies” (CLUSTEC) sammen med Europas førende hardware forskerteams på dette område.
-
27.06.2022
Kvantematematikken indtager samtidskunsten med en VR-donut
Virtual Reality – VR – har for alvor gjort sit indtog på kunstscenen i de seneste år. Og nu tager Center for Kvantematematik (QM) Virtual Reality-brillerne på og deltager i et stort interaktivt VR-kunstværk, TORUS (Akt 1), af Sophie Hjerl.
-
09.06.2022
IMADA: Fra nul til 100 på 50 år
På 50 år er Institut for Matematik og Datalogi ved Syddansk Universitet vokset fra ingenting til at være en institution med 100 ansatte, 750 studerende og forskning i verdensklasse. Det her er historien om, hvordan IMADA gik fra at være en tanke til at sætte global dagsorden inden for forskning og uddannelse.
-
07.04.2022
Kan varemærkning af journalistik øge tilliden til information?
Forskere fra SDU skal udvikle et værktøj, der kan bruges til at identificere troværdig journalistik på sociale medier.
-
21.03.2022
Datalogistuderendes nye app følger dig sikkert hjem
Det var en tragisk togulykke, der gav datalogistuderende Andreas Lyngholm Poulsen idéen til hans nye app, LetUsKnow, der sikrer, at du kommer sikkert hjem fra en tur i byen.
-
08.03.2022
Unik dansk hjemmetest skal markant nedsætte risikoen for hjerte-karsygdom
I et nyt forskningsprojekt, som Innovationsfonden netop har investeret knap 20 mio. kr. i, vil forskere fra bl.a. Institut for Matematik og Datalogi på Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital udvikle en webbaseret hjemmetest til individuel beregning af risiko for hjertekarsygdom og gevinsten ved forebyggende tiltag. Testen har potentiale til at reducere dødeligheden af hjertekarsygdom med 20-25 procent.
-
02.03.2022
Cyber-ekspert: Hackere kan øge russernes opmærksomhed om krigen i Ukraine
Den russiske hær i Ukraine er et vanskeligt mål for hackere, vurderer Jacopo Mauro, der er ekspert i cyber-sikkerhed efter Ukraines opfordring til hjælp fra hackere i hele verden. Hacking af systemer, der påvirker almindelige russere, kan have større effekt.
-
11.02.2022
Velkommen til Fabian Haiden
IMADA byder adjunkt Fabian Haiden velkommen til Center for Kvantematematik samt forskningsgruppen Topologi, Algebra, Analyse og Geometri.
-
25.01.2022
VILLUM Young Investigator fra Harvard til SDU
Postdoc ved Harvard Universitet, Du Pei, har allerede én af de eftertragtede Young Investigator-bevillinger fra VILLUM FONDEN med under vesten, når han til sommer flytter til SDU for at begynde som adjunkt ved Center for Kvantematematik.
-
22.12.2021
Kødædende dyr er mere tilbøjelige til at få kræft
Det viser nyt studie af kræft hos pattedyr i zoologiske haver. Forskerne finder også, at hovdyr virker resistente over for sygdommen. Kan det lede os på sporet af naturlige, ugiftige kræftbehandlinger for mennesker?
-
13.12.2021
Startuppet QuasiOS vil slå Microsoft: Bygger et nyt og sikrere styresystem for robotter
Tre unge dataloger fra Institut for Matematik og Datalogi på Syddansk Universitet er lige nu ved at genopfinde, hvordan man tænker sikkerhed i moderne styresystemer. I første omgang skal det komme robotter til gode – men det store mål er at udfordre Windows og Linux.
-
09.12.2021
Jørgen Ellegaard Andersen dekoreret af Kongehuset
Professor Jørgen Ellegaard Andersen, D-IAS Chair og leder af Center for Kvantematematik ved IMADA, har netop modtaget Ridderkorset og kan dermed kalde sig Ridder af Dannebrogordenen.
-
08.12.2021
Carlsberg-bevilling til Sophie Emma Mikkelsen
2 år som postdoc i Prag
-
29.11.2021
Vil du med på digitalt museum?
Flere og flere kulturinstitutioner går online, og efter Covid-19 nedlukningerne ønsker EU at gøre vores fælles kulturarv mere digitalt tilgængeligt for de mange, der ikke kan besøge stederne fysisk. På SDU udvikler datalog Stefan Jänicke nye metoder til at formidle kulturarven digitalt fx i koncentrationslejren Bergen-Belsen.
-
29.11.2021
Sapere Aude bevilling til Jamie Gabe
Der skal forskes i banebrydende teknikker til at opnå klassifikation af mere generelle amenable C*-algebraer, ved at klassificere hvordan C*-algebraer relaterer sig til hinanden
-
22.10.2021
Nyhed om gorillaer og Covid-19 trækkes tilbage
Forskerne bag et studie om, hvordan Covid-19 kan påvirke bestanden af vilde gorillaer, har trukket deres videnskabelige artikel tilbage, idet forskerne har brug for at undersøge nogle ting nærmere. Derfor har SDU pr. 06.12.2021 også besluttet at slette nyheden, der omtaler resultaterne.
-
04.10.2021
Fra STEM til rumfart
Der forestår stadig en række udfordringer med at få grundideerne bag STEM integreret i uddannelsessystemet. En udfordring er, at fagprofessionelle og elever kan have vanskeligt ved at se fordelene ved dette. Her kan Danmarks stærke forskningsmiljøer indenfor rumforskning virke som inspiration.
-
16.09.2021
Elever forstår det faglige bedre ved at udvikle modeller
For at undersøge og styrke elevernes modelleringskompetencer i matematik og naturfag har lektor og ph.d. Claus Auning arbejdet med to opgaver i flere udskolingsklasser: nedsivning af vand i forskellige jordlag og en imploderet tankvogn. Arbejdet med at udvikle modeller hjælper eleverne til at forstå fænomener og anvende abstrakt viden.
-
03.09.2021
Leder af CESE er fra SDU
Gitte Miller Balslev starter den 1. oktober som leder af det nystartede Center of Excellence in Science Education (CESE), som skal løfte forskningsdelen i millioninvesteringen i Naturfagsakademiet (NAFA). NAFA-programmet skal fremme motiverende og udbytterig naturfagsundervisning i grundskolen.
-
03.09.2021
Matematikkens rolle i STEM
Der er en stigende bekymring for matematikkens rolle i STEM (Science Technology Engineering Mathematics). En bekymring for, at den falder i baggrunden og ikke får den opmærksomhed, den bør have som central spiller i alle naturvidenskabelige fag.
-
02.09.2021
Nyt tre-årigt LSUL-partnerskab
Parterne bag Laboratorium for STEM Uddannelse og Læring (LSUL) – professionshøjskolerne UCL og UC SYD og Det Naturvidenskabelige Fakultet på SDU – fortsætter og videreudvikler det mangeårige samarbejde.
-
05.07.2021
Gymnasielæreren, der blev topforsker
Professor Claus Michelsen har brugt et langt forskerliv på at sætte den praksisnære matematikundervisning på dagsordenen. Nu er han – næsten – klar til at gå på pension.
-
14.06.2021
Stor bevilling til Daniel Merkle
46,2 mio fra Novo Nordisk Fondens Challenge Programme
-
18.05.2021
2 DFF FNU-bevillinger
I den seneste runde fik både Arthur Zimek og OP-ALG-gruppen en bevilling fra Det Frie Forskningsråd.
-
29.04.2021
Digital Tech Summit
Danmarks universiteter går sammen om Nordens største forsknings- og techmesse.
-
13.04.2021
Superforsker til Odense
Den amerikanske matematikprofessor Vivek Shende etablerer forskningsgruppe på SDU. Han får støtte af tre danske fonde, som gerne vil være med til at trække internationale forskningskapaciteter til Danmark. Senest har Villum Fonden givet Vivek Shende 25 millioner til at forske i superstrengenes mysterier.
-
17.02.2021
Vaccinens omkostninger
Analyse og diskussion af omkostninger ved Covid-19 vaccinens anvendelse i Danmark
-
11.02.2021
Aaaargh, jeg bliver sindssyg!!!
De fleste digitaliseringer har til hensigt at gøre hverdagslivet nemmere for brugerne, men de kan også føre til frustration og afmagt.
-
09.02.2021
Danske og Europæiske Cybermesterskaber skal sikre den digitale fremtid
-
26.01.2021
Ny SDU professor haler to startpakke-bevillinger i land
Verdensklasseforsker Vivek Shende fra UC Berkeley bliver en del af Center for Kvantematematik, IMADA, SDU med to større bevillinger i bagagen. Shende har modtaget én af de eftertragtede DNRF Chair-bevillinger fra Danmarks Grundforskningsfond samt en en prestigefuld startpakke-bevilling fra Novo Nordisk Fonden.
-
12.01.2021
Den danske tillidskultur er et problem for cybersikkerheden
Cybersikkerhed er en global udfordring, og i Danmark adskiller sikkerhedsniveauet sig ikke væsentligt fra andre lande. Der er dog kulturelt betingede udfordringer, som særligt gør sig gældende i Danmark, mener forsker bag ny rapport.
-
04.01.2021
Center for Kvantematematik tilknyttes IMADA
IMADA er begejstret for at sige velkommen til verdens-elitecenteret Center for Kvantematematik (QM), ledet af Professor og D-IAS Chair Jørgen Ellegaard Andersen. Fra 1. januar 2021 er QM tilknyttet Institut for Matematik of Datalogi (IMADA) ved det Naturvidenskabelige Fakultet. Alle centerets medarbejdere og aktiviteter følger med i flytningen.
-
11.11.2020
Ny dansk supercomputer skaber langt mere samfundsværdi
Supercomputere, som giver forskere og videnskabsfolk adgang til at lave beregninger og modeller, har hidtil været utilgængelige for de fleste. Nu sikrer et samarbejde med deltagelse af Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet, at supercomputere bliver tilgængelige for alle landets forskere.
-
26.10.2020
Veloverstået online praktikdag
Alt klappede til den online studiepraktikdag for gymnasieelever.
-
24.08.2020
Fodboldklubben Brøndby IF har fået ny inspiration til forbedring af presspil
Nicolais computerprogram hjalp fodboldklubben til bedre analyser af spildata.
-
24.02.2020
En god fortælling hjælper i matematik-undervisningen
Professor Claus Michelsen kan godt lide at digte små universer, som hans matematik-opgaver kan udspille sig i, når han laver undervisningsmateriale. Nu er han klar med nyt materiale.
-
28.01.2020
Professor Fabrizio Montesi modtager 7,1 mio. kr. til grundforskning i datalogi
Fabrizio Montesi, professor i datalogi ved Institut for Matematik og Datalogi, Syddansk Universitet (SDU), har modtaget Villumfondens fornemme Villum Young Investigator bevilling på 7,1 mio. kr.
-
19.12.2019
Hvordan finder man den bedste øl på den videnskabelige måde?
Forskere vinder pris for metoder, som fokuserer på at minimere slid på data under dataanalyse.
-
18.11.2019
Kvante Karina hædret i London
Kvante Karina, der får børn og unge til at interessere sig for fysik, vækker international opsigt. SDU-initiativet har igen i år vundet Lovie Awards.
-
11.11.2019
Industrien vil vide mere om algoritmer og effektivitet
Professor Rolf Fagerberg holder et endags kursus for Hesehus
-
07.11.2019
CyberSecurity Days 2019
I slutningen af oktober, blev der afholdt CyberSecurity Days, hvor Institut for Matematik og Datalogi (IMADA) var vært. To dage, hvor 35 virksomheder blev opdateret på, hvad der rør sig inden for cybersikkerhed.
-
14.10.2019
IMADA Future efterår 2019
-
25.09.2019
SDU joins the Danish Hub for Cybersecurity in collaboration with the LEGO Group
New national initiative for cybersecurity becomes platform for tight collaborations between industry and universities.
-
08.08.2019
Newtec får større værktøjskasse med studieprojekter fra SDU
-
25.06.2019
Nyt forskningsprojekt skal i samarbejde med Ordbogen.com udvikle en kunstig sproghjerne.
Forskere fra Institut for Matematik og Datalogi vil udvikle en sproghjerne baseret på kunstig intelligens. Den skal fungere som et intelligent værktøj, der hjælper med at skrive tekster på andre sprog end skribentens modersmål.
-
28.03.2019
Sådan valideres kunstig intelligens
En af udfordringerne med robotter baseret på kunstig intelligens er at sørge for, at robotten ikke pludselig gør noget uventet, der kan få store konsekvenser. Dataloger fra SDU arbejder på at skabe en ny metode til validering af kunstig intelligens.
-
14.03.2019
Camps for gymnasieelever
Deriblandt en Datalogi Camp og en Matematik Camp.
-
14.03.2019
Virksomhedsprojekt
Studerende fra IMADA har lavet projekt med virksomheden Newtec
-
11.01.2019
Ny matematisk model kan hjælpe med at redde truede arter
En af de største udfordringer i arbejdet med at redde truede arter er at forudsige, om en dyrepopulation vil dø ud. Nøjagtige og pålidelige modeller er afgørende for bevaringseksperter.
-
28.11.2018
Problemer, klaver og matematik
Da Jens Kaad blev færdig med gymnasiet, ville han på konservatoriet for at fordybe sig i sit klaverspil, men først ville han lige snuse til matematikkens verden. Den verden opslugte ham, og i dag er han lektor på IMADA.
-
26.10.2018
10 film om forskning inden for matematikkens verden
Se Jørgen Bang-Jensen tale om grafteori
-
19.10.2018
Med natron og rødkålssaft: Dagplejere træner børnene i naturvidenskab
Landet over skal der fokus på naturvidenskab i børnehøjde
-
20.09.2018
Patienter skal have mere kontrol over egne data
Nyt EU projekt på 4,5 mio. euro går efter bedre sikkerhed for patienters sundhedsdata
-
23.08.2018
Ny efteruddannelse starter
Master i matematik har første optag i september 2018
-
13.06.2018
Java for gymnasieelever
21 gymnasieelever fik i april og maj tre dages introduktion til programmering i Java af Christian Kudahl
-
01.06.2018
Årets underviser 2018 på NAT
Prisen går til David Kyed.
-
02.05.2018
DFF-bevilling til Michele Della Morte
Bevillingen er på 2.592.000 kr. Titlen på projektet er "The muon g-2 beyond hadronic leading order".
-
02.05.2018
Tættere på studievalget med IT Camp for Piger
32 gymnasiepiger fra hele landet brugte et par dage af deres påskeferie på app- og robotprogrammering. De fik også indblik i algoritmer, AI og analyse af Big Data. Deltagerne mødte nuværende studerende og en færdiguddannet, som er i gang med en IT-karriere.
-
02.05.2018
Første computer som 5-årig
Lektor Fabrizio Montesi fra IMADA fik sin første computer som 5-årig, og siden da har computere og programmering været en stor del af hans liv.
-
24.10.2017
I erindring af Peter Kornerup
Peter Kornerup var helt central i opbygningen af IMADA
-
11.09.2017
Supercomputer skal finde mønstre i folketællinger fra enevældens fald
Ph.d.-studerende fra IMADA vil matche kæmpe datasæt fra 1800 tallet og finde mønstre, men menneskelige fejl står i vejen.
-
18.08.2017
Odense Zoo: Vejret påvirker ikke antal gæster
Det viser en analyse foretaget af matematikstuderende Signe Knudsen, SDU
-
15.08.2017
6 nye professorer
Dekanen har godkendt anbefalingen
-
24.05.2017
SDU Supercomputer Challenge bygger bro til virkeligheden
- og de studerende elsker det!
-
05.05.2017
3 FNU-bevillinger til IMADA
Joan Boyar, Jørgen Bang-Jensen og Wojciech Szymanski er de 3 bevillingsmodtagere
-
04.05.2017
Er kvinderne i virkeligheden det stærke køn?
Fernando Colcheros artikel omtales på dr.dk
-
01.05.2017
Vinder af den årlige Cozzarelli Prize
Pris tildelt Fernando Colchero
-
10.03.2017
Nedtælling til SDU Supercomputer Challenge 2017
Sidste tilmelding 13. marts
-
02.12.2016
Hour of Code
Hour of Code er en global begivenhed, hvis formål er at afmystificere programmering og vise, at det er for alle. Institut for Matematik og Datalogi på SDU er også involveret og har udviklet fire tilbud til forskellige målgrupper.
-
02.12.2016
Livet bliver længere, men mændene halter efter
Selvom levetiden for begge køn stadig øges, er forskellen mellem kønnene stadig tydelig. Det viser ny forskning fra SDU (bl.a. Fernando Colchero) og internationale samarbejdspartnere.
-
29.11.2016
Gamle lægemidler kan behandle nye sygdomme
Artikel om Jan Baumbachs forskning på Videnskab.dk
-
02.11.2016
Fyrtårnsprojekt: Open Data Experimentarium
SDU etablerede før sommer fyrtårnsprojektet Open Data Experimentarium (ODEx). ODEx udgør sammen med to andre fyrtårnsprojekter, Droner og Velfærdsinnovation, en strategisk satsning fra SDU's side inden for samfundsengagement.
-
24.08.2016
5 nye medarbejdere
Velkommen til en professor, en lektor og tre adjunkter
-
14.03.2016
Big data-projekt skal give indsigt i livets gåder
Lektor Jan Baumbach, Institut for Matematik og Datalogi, modtager 6,4 mio. kr. fra Villum Fondens Young Investigator Programme.
-
05.01.2016
IMADA-kandidatstuderende publicerer i anset konference for "algorithms for computational biology"
-
19.11.2015
Dødsfald
Bent Jørgensen er afgået ved døden
-
09.11.2015
Ny adjungeret lektor
Fabio Vandin er blevet tildelt titlen
-
26.10.2015
Uffe Haagerup Memorial Symposium
Finder sted tirsdag den 24. november 2015
-
15.10.2015
Nu bliver det nemmere at finde vej i big data-junglen
Hvert eneste sekund akkumuleres billioner af data i registre, forskningsprojekter, osv. Disse data giver ingen mening, hvis man ikke kan navigere i dem. Nu præsenterer SDU-forskere et værktøj, der hjælper forskere til at finde ny og meningsfuld viden i data-junglen. Værktøjet præsenteres i tidsskriftet Nature Methods.
-
24.09.2015
Symposium til ære for Uffe Haagerup
Næste år finder et symposium, der skal hylde Uffe Haagerups forskning i matematik, sted i København.
-
11.09.2015
Best PhD Dissertation Award 2014
For Fabrizio Montesi
-
09.07.2015
En af landets mest fremtrædende matematikere er afgået ved døden
Uffe Haagerup, som døde 5. juli 2015, var professor i matematik ved Institut for Matematik og Datalogi.
-
23.04.2015
Bedste konferenceartikel
Yongluan Zhou vinder prisen på DASFAA 2015
-
26.03.2015
Tiltrædelsesforelæsning
Professor emeritius Manfred Euler, adjungeret professor ved Laboratorium for Sammenhængende Uddannelse og Læring (LSUL).
-
06.11.2014
Rejsestipendium til Christian Kudahl
Stibo-Fonden sender ph.d.-studerende til ETH i Schweiz.
-
01.10.2014
Velkommen til Bartosz Kwasniewski
EUs 7. rammeprogram-PEOPLE muliggør forskning i operator algebra
-
01.10.2014
Bevilling til matematikere
Villum Fonden støtter forskning i krydsfeltet mellem analyse og algebra
-
06.08.2014
3 nye adjunkter
Velkommen til Richard Röttger, Morten Rask Petersen og Fabrizio Montesi.
-
11.07.2014
Stor tilslutning til workshop om online algoritmer
50 dataloger mødtes for at diskutere den nyeste udvikling inden for området.
-
18.06.2014
Blæs for lægen, så han kan se hvad du fejler
Hver gang, vi trækker vejret og puster ud, sender vi tusinder af molekyler med ud i udåndingsluften. De kan sladre om vores sundhed, og nu håber forskere også, at de en dag kan afsløre, om vi har kræft.
-
26.05.2014
Hvem kan blive mestre, og hvem rykker ned?
Dataloger afgør placeringsmuligheder i fodboldturneringer
-
30.04.2014
Villum-bevilling
Yuri Goegebeur får midler til forskning.
-
30.04.2014
Fyens Stiftstidendes forskerpris til IMADA-forsker
5. gang at prisen går til IMADA-forsker
-
07.02.2014
Pris til Peter Kornerup
For "best computer science paper".
-
07.02.2014
Ph.d.-legat til IMADA-kandidat
Morten Holm Falk får 3-årigt rejselegat.
-
06.01.2014
IMADA-studerende til Nottingham
Maria Buhl Hansen studerer anvendt matematik.
-
02.01.2014
Velkommen til 5 nye medarbejdere
En adjunkt, en postdoc og 3 ph.d.-studerende.
-
05.11.2013
Bevilling til algoritmisk forskning på IMADA
IMADA-forskere modtager midler fra Det Frie Forskningsråd | Natur og Univers.
-
15.10.2013
4 nye medarbejdere i oktober 2013
Velkommen til Michele Della Morte, Jing Qin, Vincent Drach og Nicolas Alcaraz.
-
25.09.2013
Bevilling fra VILLUM FONDEN til online-algoritmegruppen
IMADA-forskere modtager midler til ph.d.-studerende og postdoc
-
09.09.2013
Artikel i WIRED
Forskningssamarbejde i kemoinformatik med Martin Hanczyc (FKF) og Daniel Merkle (IMADA)
-
02.09.2013
3 nye medarbejdere
Velkommen til Richa Batra, David Kyed og Ricky Xiaofeng Chen.
-
02.08.2013
SDU2020-bevilling til Jan Baumbach
IMADA-datalog er med i stor bevilling.
-
23.05.2013
The First Sino-Danish Symposium on Big Data
Fandt sted på SDU 21. maj.
-
10.05.2013
Specialepris til Michael Osmann
Dansk Matematisk Forenings Specialepris 2012 på 15.000 kr. er doneret af Edlund A/S.
-
01.03.2013
IMADA laver grøn sikkerhed!
Joan Boyar får patent på energivenlig hardware til kryptering
-
08.02.2013
Nye medarbejdere
Velkommen til Markus Nebel, Tammes Scheurer, Fernando Colchero, Kasper Grud Skat Madsen og Muhammad Jamal
-
12.12.2012
Claudio Pica får Fellowship fra Lundbeckfonden
Med fondsbevillingen på 10 millioner kr. vil IMADA-forskeren finde ud af, hvad Higgs-partiklen er lavet af.
-
08.10.2012
Årets underviser 2012
Peter Schneider-Kamp modtager SDU-pris
-
28.09.2012
Datalogigruppen udvider medarbejderstaben
Velkommen til Jan Baumbach