Claudio Pica får Fellowship fra Lundbeckfonden
Med fondsbevillingen på 10 millioner kr. vil IMADA-forskeren finde ud af, hvad Higgs-partiklen er lavet af.
Den 35-årige fysiker kom til Odense og Syddansk Universitet i starten af 2010. Senere samme år kom kæresten så også til den fynske hovedstad, hvor parret har bosat sig. Med bevillingen fra Lundbeckfonden, ser Claudio Pica nu frem til fem års målrettet forskningsprojekt. De 10 millioner kroner skal bruges til at ansætte forskere og etablere en ny forskningsgruppe, som blandt andet skal finde svaret på, hvad Higgs-partiklen egentlig består af. For på samme måde som man tidligere troede, at protoner og neutroner var udelelige og dermed elementpartikler, vil Claudio Pica afgøre, om den nyfundne partikel består af mindre og hidtil ukendte dele.
Kridtet flyver over tavlen, mens Claudio Pica forklarer om elektroner, kvarker og elementpartikler. |
Med fra starten
Claudio Pica fra Grundforskningscentret CP3-Origins, Centre for Cosmology and Particle Physics Phenomenology under IMADA har været på centret siden sin ankomst til SDU og dermed stort set fra begyndelsen.
- Jeg var heldig, fordi jeg kom med fra starten. Vi var kun et par stykker til at starte med, og nu er vi over tyve. Det er noget helt specielt at have været med hele vejen. Man lægger utrolig meget energi i arbejdet, og jeg har fået et ganske særligt forhold til centret, smiler Claudio Pica, og tilføjer:
- Jeg er stolt af at være en del af det, men mest af de videnskabelige resultater, vi har opnået.
Efterårshimlens skydække hænger tæt, tungt og trist uden for vinduerne i Claudio Picas kontor, hvor den italienske lektor udgør en slående kontrast til det grå og regntunge danske vejr. Han udstråler varme, energi og en glødende entusiasme, når han bliver spurgt til sin forskning. For her er forskeren i sit es. Kridtet formeligt flyver over tavlen på væggen, mens Claudio Pica forklarer om elektroner, kvarker og elementpartikler – de spørgsmål der er, og de svar som mangler.
Det er fundet, men hvad er det?
At Claudio Pica er en dedikeret forsker er der ingen tvivl om.
- Ja, jeg er nok en smule ”besat.” Det ligger hele tiden i baghovedet og arbejder - lige meget hvad. Det er ikke til at slippe, men det er nok bare sådan, det er, når man er teoretisk fysiker – hjernen kører altid, lyder det fra Claudio Pica, der som for at understrege sit udsagn stiller endnu et spørgsmål.
- Med fundet af Higgs-partiklen, er det oplagt at spørge: ”Hvad er det nye partikel lavet af?” Det skal vi finde ud af. Er det noget nyt, som vi aldrig har set før, er det ikke engang noget, vi ved, hvad kan bruges til, siger Pica, og fortsætter.
- Men det vil være en platform og et udgangspunkt at arbejde videre fra – det er grundforskning, siger han.
10.000 pc’er
Selvom Claudio Pica som regel har papir og blyant inden for rækkevidde, er det ikke tilstrækkeligt værktøj til at lave de analyser og beregninger, der skal hjælpe til at finde svar på spørgsmålene i den teoretiske fysik. Her skal bruges computerkraft. Og det i den helt tunge ende.
Et Fellowship fra Lundbeckfonden – det er bare ”great,” siger Claudio Pica. |
- Når vi laver simulationer, bruger vi nogle af de stærkeste computere i verden. For eksempel bruger vi lige nu en computer, der er verdens niende største og står i Italien. En simulation kører så i tre til seks måneder, før vi får et resultat – og det er dyrt, understreger Claudio Pica, og forklarer at supercomputerens regnekraft svarer til 10.000 gamingcomputere af den slags, spillegale teenagere drømmer om.
Med de 10 millioner kroner fra Lundbeckfonden regner Claudio Pica da også med at blive klogere inden for de næste fem år.
- Vi skulle gerne kunne finde svar i løbet af den tid – men det er altid svært at sige. Måske kan vi allerede få et fingerpeg i starten af 2013, siger han håbefuldt, og slår storsmilende fast, at bevillingen passer ham perfekt.
- Miljøet her er fantastisk og meget produktivt. Så et Fellowship fra Lundbeckfonden – det er bare ”great,” slutter Claudio Pica.