Skip to main content
Sanser

Det Gådefulde Sanseunivers om Havet

I uge 39 inviterede FNUG dagtilbud og skoleklasser på besøg i vores sanseunivers til at dufte, mærke, se, smage og lytte til, hvad havet rummer

Af Lisbet Foged, , 07-10-2022

Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling (FNUG) lavede i forbindelse med Forskningens Døgn i april 2022 et sanseunivers, hvor omdrejningspunktet var skoven. I forbindelse med Naturvidenskabsfestivalen  (arrangeret af Astra) var det havet, der åbnede sig for børn og voksne fra dagtilbud i Odense.

Lukkede sansebaljer, de modige kunne stikke hænderne ned i og mærke sand og tang. Masser af sand, sten og muslingeskaller at se og gå på med bare fødder. Forskellige størrelser og udformninger af fisk og skaldyr, udklædningstøj og smagsprøver på tang og muslinger. 

Hør her, hvad DR P4 fik ud af et besøg i sanseuniverset, hvor både børn og forsker fortæller om, hvad lyde, dufte, smage og synsindtryk lærer os.

Det Gådefulde Sanseunivers i P4

Stine Mariegaard, som er en af hovedkræfterne bag sanseuniverset, forsker blandt andet i formidling gennem sanser. 

Hun forklarer, at når børnene ser en fisk gennem en lup og får øje på de små detaljer, mærker, smager og lugter til tang og opnår andre erkendelser, så bærer de erindringer med sig om, hvordan det er at beskæftige sig med science.

- Gennem sanserne kan vi erfare emotionelle og taktile erindringer og give børnene erkendelser, som bliver boende i dem. Alting i denne verden hænger sammen, og vi skal passe på den - vi er en del af verden, og når vi mennesker gør noget, så har det en effekt på vores omgivelser. Det kan børnene selvfølgelig ikke overskue endnu; men det er starten på det, siger Stine Mariegaard.

Stine Mariegaard og en dreng, sidder ved sandkassen; begge med en muslingeskal foran det ene øje som en monokel.

Alting i denne verden hænger sammen, og vi skal passe på den - vi er en del af verden, og når vi mennesker gør noget, så har det effekt på vores omgivelser

Stine Mariegaard, postdoc, adjunkt

Eduardo Abrantes, som er lydkunster og post doc på FNUG, har skabt lydbilledet, som omfavner sanseuniverset.

Hans hovedinspiration var, at både lyd- og havbølger kan være legende og kraftfulde.

 

- Blot at lytte til, hvad der sker omkring én, er en af de mest fordybende måder at være i kontakt med ethvert omgivende miljø på, især når man deler denne oplevelse med andre. Lydbølgerne sætter gang i fantasien, skaber associationer og åbner kreative muligheder uden at forhindre bevægelsesfrihed og uhæmmet interaktion, forklarer Eduardo.

 

Her finder du Eduardos lydbillede:


Mød forskeren

Stine Mariegaard, Ph.d., postdoc på SDU, adjunkt på UCL, er med i projektgruppen bag Det Gådefulde Sanseunivers. Stine forsker blandt andet i at formidle gennem sanserne.

Kontakt

Mød forskeren

Katrine Bergkvist Borch, videnskabelig assistent på FNUG, er med i projektgruppen bag Det Gådefulde Sanseunivers.

Kontakt

Mød forskeren

Connie Svabo er professor i STEM-uddannelse og videnskabskommunikation. Hun er leder af FNUG (Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling).

Kontakt

Mød forskeren

Eduardo Abrantes, postdoc på FNUG, lydkunstner. Eduardo har skabt lyden, som danner lydkulisse for sanseuniverset.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 07.10.2022