Datalogistuderendes nye app følger dig sikkert hjem
Det var en tragisk togulykke, der gav datalogistuderende Andreas Lyngholm Poulsen idéen til hans nye app, LetUsKnow, der sikrer, at du kommer sikkert hjem fra en tur i byen.
Andreas Lyngholm Poulsen er 24 år og studerer Datalogi på 10. semester på Institut for Matematik og Datalogi. Til sommer færdiggør han specialet, men samtidig har han fundet tid til at udvikle en ny gratis app, LetUsKnow, der skal gøre din tur hjem fra byen mere sikker.
Vi har stillet Andreas en række spørgsmål om LetUsKnow og tankerne bag app’en.
Hvad fik dig til at udvikle app’en LetUsKnow?
– Ideen bag LetUsKnow stammer helt tilbage fra 2015, hvor jeg selv gik i gymnasiet. Nogle år inden min start på gymnasiet blev en dreng påkørt af et tog efter en gymnasiefest. Det betød, at jeg pludselig blev bedt om altid at give mine forældre besked, når jeg forlod en fest, så de vidste, hvornår de skulle forvente, at jeg kom hjem.
– Selvom togulykken skete inden min egen gymnasiestart, satte det et tydeligt præg på min årgang, hvor mange blev hentet efter festerne af frygt for, hvad der kunne ske, hvis man gik hjem alene. Der var dengang et stort fokus på at komme sikkert hjem, og det var startskuddet til LetUsKnow.
– Senere begyndte jeg også selv at gå i byen, hvor jeg opdagede, at man ikke altid blev sammen, når man var i byen sammen. Den såkaldte ”Houdini”, hvor ens venner pludseligt forsvinder fra en bytur og ikke er til at få fat i, viste sig ikke at være ualmindelig.
– Vores håb er, at dette kan stoppes, da LetUsKnow helt automatisk holder dine udvalgte kontakter opdaterede, hvis man har indstillingen slået til.
Hvordan har du fundet tid og kræfter til at udvikle app’en samtidig med at være studerende?
– Ved siden af mit studie er jeg også selvstændig. Det gør, at jeg er vant til at arbejde meget og trives med det. Jeg har gennem mine år som selvstændig lært at udnytte tiden effektivt, og derfor sjældent spilder tiden på bl.a. sociale medier, tv-serier og film.
Hvordan har de første reaktioner været på app’en?
– Vi har været helt overvældede over den positive feedback, vi har modtaget – intet negativt (endnu). Enkelte har haft spørgsmål vedrørende data, og hvordan vi bruger det, men så snart de har fået en forklaring, eller de har læst vores privatpolitik, er de også utrolig positive.
– Vi har derudover oplevet stor interesse fra diverse medier og har været i både aviser, nyhedsudsendelser, radioprogrammer, podcasts mv.
Kan du kort beskrive, hvordan LetUsKnow virker?
– App’en er meget simpel. Når du første gang åbner den, vil du blive bedt om at indtaste en sikker adresse, som oftest er din hjemmeadresse, samt udvælge mindst én kontakt(person), som du ønsker at holde opdateret. Du forbinder til denne kontakt ved at sende et link, hvorefter vedkommende skal godkende dig som kontakt. Når dette er gjort, er app’en klar til brug.
”Vi ønsker, at LetUsKnow skal være en lige så almindelig del af byturen som at medbringe sit ID.
– Når du ønsker at benytte app’en, f.eks. under en bytur, trykker du blot på startknappen. Dette kan man gøre, før man forlader sit hjem, eller til den fest man er til. Herefter lægger man telefonen i lommen og skal ikke foretage sig noget aktivt efterfølgende. Nu vil app’en automatisk registrere, når man f.eks. ankommer til en registreret bar eller klub, når man forlader den, og når man kommer sikkert hjem til sin sikre adresse, hvilket dine udvalgte kontakter løbende gennem aftenen vil modtage notifikationer om. Det er dog helt op til brugeren selv, hvor meget de ønsker at dele med de udvalgte kontakter, da den kan indstilles præcis som man ønsker under indstillingerne. Med andre ord – brugeren har magten.
– Fra et mere teknisk perspektiv virker LetUsKnow ved at tage udgangspunkt i din nuværende lokation. Fordi vi kender lokationen på din adresse samt diverse natklubber og barer, har vi mulighed for at lave geofencing. Det vil sige, at vi kan registrere om en bruger befinder sig indenfor en af disse zoner i 10 min, hvorefter brugeren vil blive ”tjekket ind”, og en push notifikation vil blive sendt til kontaktpersonen/-erne. På samme måde kan app’en registrere, når en bruger forlader et sted, samt når vedkommende kommer hjem.
Hvordan bruger din app data?
– Som bruger bliver man ikke overvåget. Man vælger selv i sine indstillinger, hvor meget og hvor lidt, man ønsker at dele og med hvem. Der bliver udelukkende sendt notifikationer til dine kontakter, når du selv aktivt har godkendt det ved at trykke ”start”. Og det stopper i samme øjeblik, som du enten kommer hjem til din sikre adresse eller stopper trackeren manuelt. Derudover bliver al data slettet efter 10 dage og deles ikke med nogen tredjepart.
– Hvor du befinder dig, og om du holder dig inden for rækkevidde af en bar eller natklub bliver beregnet på din egen telefon og altså ikke på vores server. Jo mere der kan ske på brugerens device, jo mindre data har vi brug for.
Hvordan har du det selv med data og overvågning?
– Personligt er jeg ikke glad for det overvågningssamfund, som vi i højere grad oplever i Danmark. Mere og mere data bliver genereret på dig – hver samtale, besked, gåtur mv, spores, analyseres og sælges. Netop dette har været en af de helt store overvejelser under udviklingen af app’en, da vi ikke ønsker at medvirke til et overvågningssamfund, men i stedet ønsker at finde den gyldne middelvej mellem overvågning og sikkerhed.
Hvorfor er app’en gratis?
– Vi mener, at alle har ret til tryghed og sikkerhed, og at denne følelse selvfølgelig ikke skal have omkostninger. Vi bor i Danmark – et i forvejen sikkert land – og derfor skal det absolut ikke være en økonomisk ulempe for unge at føle sig usikre. Vi mener, at vi har et fælles ansvar for at sikre unge mennesker i det danske natteliv. Netop derfor må vi som har muligheden for det, tage et større ansvar og udnytte vores kompetencer – hvilket jeg har gjort, ved at udvikle LetUsKnow.
Hvordan tjener du så penge?
– Som tidligere nævnt driver jeg en virksomhed. Jeg laver både konsulentarbejde og har flere IT-systemer, som giver mig en indkomst. Derfor er det vigtige for mig ikke at tjene penge men at hjælpe de unge i Danmark med at komme sikkert hjem fra en tur i byen.
Er der allerede nogen, der har downloadet app’en og registreret sig?
– Ja, vi har oplevet en enorm interesse og har i skrivende stund +4.500 downloads. Blandt disse downloads ses en god blanding af forældre såvel som unge. Vi er dog kun i begyndelsesfasen og ønsker at ramme bredere og få mange flere brugere af app’en.
Hvor mange har app’en fulgt sikkert hjem?
– Appen har på de første 20 dage fulgt +2.500 unge sikkert hjem, men vi har intentioner om, at dette skal stige markant.
Hvad er dit mål med app’en?
– Det overordnede mål er at skabe et trygt samfund – især blandt unge i nattetimerne. Derfor skal app’en ud i hænderne på så mange unge som overhovedet muligt.
– Vi ønsker, at LetUsKnow skal være en lige så almindelig del af byturen som at medbringe sit ID.
App’en LetUsKnow kan kvit og frit downloades til iOS eller Android smartphone.