Skip to main content
DA / EN
Ny national portal

Ny national portal giver danske forskere lettere adgang til supercomputere

Portalen giver enklere muligheder for at bruge forskellige supercomputersystemer i Danmark og EU.

Af Marie Hohnen, , 15-03-2023

Når danske forskere undersøger fjerne galakser og stjerner, optimerer bæredygtigt byggeri eller udvikler ny medicin, har de ofte brug for supercomputere til at lave store beregninger.

Supercomputere bruges primært af specialister, men ved hjælp af en ny national portal kan danske forskere nu lettere få adgang til supercomputeres regnekraft.

Bag initiativet til den nye portal står The Danish e-Infrastructure Cooperation (DeiC), som er et samarbejde mellem danske universiteter og Uddannelses- og Forskningsministeriet, der arbejder for at sikre adgang til nationale og europæiske supercomputere, også kaldet HPC-tjenester (High Performance Computing).

Den nye portal, der har fået navnet DeiC Integration Portal, er blevet til i et samarbejde mellem AU, DTU og SDU - og efter to års udvikling er den nu gået i luften.

- DeiC Integration Portal gør DeiC-supercomputerne lige så nemme at bruge som AWS-, Azure- og Google cloud-tjenester. Efter to års udvikling er konsortiet bestående af AU, DTU og SDU nu stolte over at kunne tilbyde denne revolutionerende og ganske unikke løsning til alle forskere i Danmark, siger Claudio Pica, professor ved SDU og koordinator for projektet bag den nye portal.

- Med DeiC Integration Portal vil vi fjerne alle barrierer for forskeres adgang til stærke supercomputere i Danmark og EU, siger han.

En ny indgang

Portalen er en videreudvikling af platformen UCloud, der siden 2020 har givet danske forskere nem adgang til supercomputere på SDU og AAU med en tjeneste kaldet DeiC Interactive HPC.

Med den nye fælles indgang får danske forskere adgang til flere supercomputersystemer. Forskerne har nu også adgang til DeiC Large Memory HPC (drevet af SDU) og DeiC Throughput HPC (drevet af DTU).

Derudover giver portalen adgang til projektstyringsværktøjer og ressourceanmodninger på LUMI, som i øjeblikket er den største europæiske supercomputer i Finland.

Kristoffer Nielbo, der er professor ved Center for Humanities Computing, Aarhus Universitet. testede den nye portal under projektets pilotfase i efteråret 2022, og han er meget tilfreds med resultatet.

- En fælles portal bringer os tættere på den sømlæse integration af flere nationale HPC-systemer. En sådan adgang forenkler mine arbejdsgange og sparer værdifulde ressourcer, der ellers bruges på mentalt – og nogle gange fysisk – at skifte mellem platforme, siger Kristoffer Nielbo.

Hvad er en supercomputer?

  • En supercomputer – eller en HPC, der er en forkortelse for High Performance Computing – er et netværk af computere, der er tæt forbundet, så de supplerer hinandens regnekraft.
  • Det særlige ved UCloud er, at det er en interaktiv cloud-baseret løsning, som har fokus på let og brugervenlig adgang til stor beregningskraft og stor datakapacitet.
  • Supercomputere kan bruges til forskning, der kræver opbevaring af store mængder data og beregningskraft til at behandle det.

Interesse fra udlandet

I fremtiden er visionen, at der kan tilføjes flere systemer til portalen, både HPC-systemer, men også fremtidige datastyringssystemer, der i øjeblikket udvikles af danske universiteter i samarbejde med DeiC.

Den nye portal er også blevet bemærket i udlandet, hvor den allerede har skabt interesse. For eksempel er HALRIC-konsortiet, som for nylig modtog 11 millioner euro til at opbygge samarbejder mellem virksomheder, hospitaler og universiteter, i gang med at udforske teknologien til deres eget cloud-system.

- Der er ingen tvivl om, at den opmærksomhed, DeiC Integration Portalen har fået både nationalt og på europæisk plan, er en anerkendelse både af de færdigheder og kompetencer, som ligger hos konsortiets udviklere, men også af DeiC bestyrelsens oprindelige vision fra 2020. Dette er bestemt kun begyndelsen på mange fremtidige samarbejder, som vil gavne forskningsmiljøet i Danmark, siger Claudio Pica.

Hvis du er forsker og interesseret i at få adgang til DeiC Integration Portal, kan du kontakte dit lokale Front Office på uddannelsesinstitution.

Læs mere om den nye portal her.

Om DeiC

  • Danish e-Infrastructure Cooperation (DeiC) er samarbejdet med og mellem de danske universiteter og Uddannelses- og Forskningsministeriet.
  • DeiC koordinerer leverancen og udviklingen af den nationale digitale forskningsinfrastruktur.
  • Formålet med DeiC er at sikre regnekraft, datalagring og netværksinfrastruktur til dansk forskning og uddannels
Kontakt Claudio Pica

Claudio Pica er professor på Institut for Matematik og Datalogi på SDU og direktør for SDU eScience Center.

Kontakt

Kontakt Johanne Lyhne Hansen

Johanne Lyhne Hansen er centeradministrator for SDU eScience Center på Institut for Matematik og Datalogi.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 15.03.2023