Hvilke elever kan deltage i undersøgelsen?
Elever, der er født i 2008, som derfor vil være 15 eller 16 år i første halvdel af 2024. I Danmark vil denne årgang i 2024 hovedsageligt gå i 9. klasse, hvorfor undersøgelsen tager udgangspunkt i elever i 9. klasse.
Hvorfor er vores skole udvalgt til undersøgelsen?
De skoler, som er udtrukket til deltagelse blandt 9. klasserne, er tilfældigt udvalgt blandt omkring 1.200 folkeskoler og privatskoler i Danmark, der har elever i 9. klasse. Elever fra kostskoler og efterskoler indgår ikke i undersøgelsen.
Hvilken rolle har skolen i gennemførelsen af undersøgelsen?
Det er jer, der planlægger og beslutter, præcist hvornår eleverne skal udfylde spørgeskemaet i løbet af februar til maj 2024. Spørgeskemaet tager ca. 40 minutter at udfylde, svarende til én lektion. Skolen vil forud for undersøgelsen få tilsendt et link til spørgeskemaet med et tilhørende klasse-login, som alle eleverne i den pågældende klasse skal bruge. Endvidere vil skolen få tilsendt et informationsark, som udleveres til dén lærer, som varetager undervisningen i lektionen, hvor I har planlagt, at spørgeskemaet skal udfyldes. Læreren skal læse arket højt, inden eleverne udfylder skemaet. Når lektionen er slut, og eleverne har besvaret spørgeskemaet, skal den ansvarlige lærer udfylde et kort spørgeskema på internettet, som omhandler antallet af deltagende elever samt en vurdering af undersøgelsens forløb i klassen. Både elevernes og lærerens besvarelser vil automatisk blive sendt til os, og skolen har dermed udfyldt deres rolle.
Er det et krav, at alle elever i en klasse deltager i undersøgelsen?
Nej, det er frivilligt at deltage i undersøgelsen. Men for at få det mest præcise og retvisende billede af adfærden og vanerne blandt elever i 9. klasse i Danmark, er det vigtigt, at så mange som muligt besvarer spørgeskemaet.
Hvem får adgang til elevernes besvarelser?
Det er Statens Institut for Folkesundhed, SDU, der er dataansvarlig, og derfor vil kun de forskere fra instituttet, som arbejder med undersøgelsen, have adgang til data. Når den danske dataindsamling er afsluttet ved udgangen af maj 2024, vil alle besvarelser fra de deltagende elever i Danmark blive sendt til Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (EMCDDA). EMCDDA vil stå for at samle data fra alle deltagende lande, oprensning af data og oparbejdelsen af en fælles international database samt for den internationale afrapportering, hvor besvarelserne fra alle deltagende lande præsenteres.
Får vi som lærere eller andet administrativt personale på skolen adgang til vores elevers besvarelser?
Nej, jeres skole vil ikke få adgang til elevernes besvarelser. Der indsamles hverken navne, cpr-nummer eller andre informationer, og eleverne vil derfor ikke kunne identificeres ud fra deres besvarelser. Når den danske rapport er offentliggjort i 2025, vil den blive sendt til jeres skole.