Skip to main content

Team Tvilling

Team Tvilling er en sports- og inklusionsforening, hvor løbeaktiviteter, træninger og deltagelse i diverse løb er omdrejningspunktet for løbefællesskabet. Personer, som deltager i Team Tvilling, er mennesker med handicap samt frivillige løbere, som i fællesskab løber sammen.   

De deltagende handiatleter har forskellige handicap med cerebral parese som det hyppigste. På trods af handiatleternes forskellige handicap er det fælles for dem, at de er afhængige af en kørestol. Formålet er at forbedre livskvaliteten for mennesker med handicap og blande handicapidræt og almindelig idræt. Det handler om at nedbryde fordomme, fjerne berøringsangst og aktivere mennesker med handicap i sport. Team Tvilling er i dag en voksende landsdækkende forening med lokalafdelinger fordelt i hele Danmark, og som samler flere end 500 frivillige løbere og handiatleter. Løberne og handiatleterne træner sammen, hvor handiatleten sidder i en specielt designet løbevogn. Dette betyder, at handiatleten deltager (in)direkte i aktiviteter, hvor de bliver bevæget af andre. Det er den pårørendes rolle at assistere og støtte handiatleterne i at gøre sig klar og komme i vognen.

Målgrupper i delprojektet

Primær målgruppe er handiatleter som er svært funktionsbegrænset. Sekundær målgruppe er frivillige løbere, der er tilknyttet de samme klubber som de deltagende handiatleter. Den sidste målgruppe er pårørende til de handiatleter, som indgår i projektet (for eksempel familie eller søskende).

Metode

Det primære mål er livskvalitet, som måles både før og efter indsatsperioden for at se på forskellen mellem disse. Vi undersøger også sociale, mentale og fysiske aspekter ,som vi tror påvirkes ved at deltage aktivt i Team Tvilling. Disse aspekter undersøges både før, under og efter indsatsperioden. Aspekter af fysik, social og mental sundhed, antager vi, kan lede til forbedret livskvalitet, som det også fremgår af programteorien. I undersøgelsen gøres der brug af både kvalitative og kvantitative metoder.

Kvalitative data

Består af interviews med handiatleter samt fokusgruppe-interviews med pårørende og løbere. Vi deltager også selv til træninger og kommercielle løb, hvor Team Tvilling er repræsenteret, med henblik på at observere aktiviteter før, under og efter en træning/løb samt observere, hvordan deltagerne interagerer med hinanden.

Kvantitative data

For at skabe en mere nuanceret forståelse af målgruppen og konteksten benytter vi kvantitative. Både handiatleter, pårørende og løbere besvarer et internetbaseret spørgeskema før og efter indsatsperioden. Efter hver træning er løberne i de respektive Team Tvilling klubber blevet instrueret i at besvare et kort ”trænings-registrerings-ark” med spørgsmål som omhandler konteksten af træningen f.eks. antal handiatleter og løbere tilstede, længde på træningen (km), tidsforbrug, vejrforhold samt en samlet vurdering af Team Tvilling-træningen.

Klinisk undersøgelse

Handiatleterne skal igennem i alt tre dage med kliniske undersøgelser. De to første testdage ligger før indsatsperioden med en måneds mellemrum. Efter indsatsperioden skal handiatleterne igennem en opfølgende testdag. Ved alle tre besøg bliver der indsamlet blodprøver hvor der måles  kort- og langtidsblodsukker, fastende glukose, fastende C-peptid, insulin, kolesterol, triglycerid, hæmatologi og elektrolytter. Dertil skal deltagerne igennem en oral glukosetolerancetest og en krops-scanning. På den sidste testdag inden indsatsperioden starter, bliver deltagerne udstyret med et bio-tracking-apparat, der kan måle deres fysiske aktivitetsniveau og søvnmønster.

Ph.d.-projekt:

Læs mere om det tilknyttede ph.d.-projekt på siden her

 

Sidst opdateret: 21.05.2024