Skip to main content

DFF-bevilling til at belyse funktionshandicappedes oplevelser af almen praksis

22.10.2024

Lektor og ph.d. Marie Broholm-Jørgensen har netop modtaget en bevilling på tre millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til et nyt forskningsprojekt. Projektets formål er at mindske ulighed i sundhed for personer med intellektuel funktionshandicap.

Marie Broholm-Jørgensen skal undersøge, hvordan sundhedsrelaterede behov og -udfordringer for personer med intellektuelt funktionshandicap præsenteres og forhandles i konsultationer i almen praksis.

Dette gøres i et langvarigt etnografisk arbejde, som består af observationer af og interviews med personer med intellektuelt funktionshandikap i og om deres hverdagsliv og oplevelser af konsultationer i almen praksis.

Personer med intellektuelt funktionshandikap er udfordret i at kommunikere med læger og andet sundhedspersonale om egen sygdom, sundhed og risiko. Manglende kontinuitet i og mistillid til sundhedsvæsenet udgør betydelige hindringer for at søge og modtage lægehjælp.

Inddragelse og anerkendelse af patienters forståelser af og holdninger til sundhed og risiko for sygdom i konsultationer kan dog øge tillid i patient-læge relationen, patienttilfredshed og beslutningskvalitet samt lede til færre genindlæggelser og bedre patienters helbredsrelateret livskvalitet. Mangel på viden om, hvordan personer med intellektuel funktionshandikap inddrages i konsultationer, resulterer ofte i brug af en stedfortræder, for eksempel en pårørende eller plejer, som måske ikke nøjagtigt repræsenterer den enkeltes ønsker og behov.

På trods af at personer med intellektuel funktionshandikap har betydelige sundhedsmæssige udfordringer, såsom Type 2 Diabetes og hjerte-kar-sygdomme, er denne gruppe historisk blevet udelukket fra sundhedsvidenskabelig forskning.

Projektet håber at mindske ulighed i sundhed og skabe nye indsigter i, hvordan disse patienters perspektiver kan inddrages mere effektivt, hvilket potentielt kan forbedre deres tillid til sundhedsvæsenet og deres helbredsrelaterede livskvalitet.

Danmarks Frie Forskningsfond har i alt uddelt 192 millioner kroner til 61 nye forskningsprojekter.

De udvalgte forskningsprojekter skal bidrage med ny viden på en lang række områder på tværs af pleje- og behandlingsformer og forskellige borger- og patientgrupper i både det borgernære sundhedsvæsen og kommunale sundhedsopgaver.