Søskenderelationer er de relationer, som varer længst i de flestes liv, og de er i modsætning til venner og partnere ikke et tilvalg, men et livsvilkår.
Den foreliggende forskning på området er hovedsagelig psykologisk eller sociologisk, og der findes ikke megen viden om, hvilken betydning det har for børn og unges sundhed at have søskende. Derfor har sundhedsplejerskerne i Databasen Børns Sundhed valgt, at denne temarapport skal handle om søskenderelationer og sammenhænge med børn og unges sundhed og trivsel.
Rapporten er baseret på sundhedsplejerskers journaldata og registerdata om 7.225 børn, der er indskolingsundersøgt, og 5.321 unge, der er udskolingsundersøgt, i skoleåret 2017/18. Data er fra 16 kommuner: Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Gentofte, Glostrup, Gribskov, Herlev, Hvidovre, HøjeTaastrup, Roskilde, Rødovre, Tårnby og Vejle.
Rapporten er historisk for Databasen Børns Sundhed, da det er første gang, at skolerapporten indeholder oplysninger fra kommuner, der anvender NOVAX-journalen.
Forfattere: Trine Pagh Pedersen, Sofie Weber Pant, Janni Ammitzbøll, Pernille Due.