Danskerne strømmer til alternativ behandling
Mere end hver fjerde voksne dansker har i løbet af det seneste år lagt sig på briksen hos en akupunktør, zoneterapeut eller anden alternativ behandler
Mange danskere bruger alternativ behandling. I alt har knap 28 procent af den voksne befolkning været til alternativ behandling inden for det seneste år. Det svarer til, at 1,3 millioner voksne i Danmark har brugt én eller flere former for alternativ behandling.
Det er typisk massage, osteopati og andre manipulative terapier, som danskerne foretrækker. Knap hver femte, svarende til 930.000 danskere, har inden for det seneste år været i hænderne på en massør, en osteopat eller lignende.
Det viser rapporten Alternativ behandling, som netop er udkommet, og som Statens Institut for Folkesundhed har udarbejdet. Alternativ behandling, også kaldet komplementær behandling, er i rapporten defineret som brug af behandlere uden for det almindelige sundhedsvæsen og uden offentligt tilskud.
”Vi ved fra andre undersøgelser, at de primære formål med brug af alternativ behandling er forebyggelse af sygdom og øget velvære samt behandling af milde symptomer. Desuden bruges alternativ behandling ofte som ét af flere behandlingstilbud i tilfælde af mere alvorlige symptomer og sygdomme og dermed som supplement til de behandlingstilbud, der gives i det etablerede sundhedsvæsen,” siger Ola Ekholm, seniorrådgiver på Statens Institut for Folkesundhed.
Markant stigning
Ser man på udviklingen over de seneste 30 år, er det blevet mere og mere populært at søge alternativ behandling. I 1987 gik 10 procent af den voksne befolkning til en alternativ behandler, i 2017 var tallet knap 28 procent, hvilket svarer til en stigning på knap 18 procentpoint. Stigningen ses dog primært i perioden 1987 til 2010 (fra 10 procent til 26 procent.)
Især kvinder
Det er især kvinder, der bruger alternativ behandling. Én ud af tre kvinder har inden for det seneste år opsøgt en alternativ behandler, det gælder godt én ud af fem mænd.
Det er især kvinder i alderen 35-54 år, der lægger krop til alternativ behandling.
Derudover er der i forhold til landsgennemsnittet færre nordjyder, der får alternativ behandling. Endvidere ses der en relativt lav forekomst blandt personer med ikke-vestlig baggrund, personer med grundskolen som højest gennemførte uddannelsesniveau samt personer uden for arbejdsmarkedet.
Figuren viser andel af personer i den danske befolkning på 16 år eller derover, der i 2017 angav, at de inden for det seneste år har brugt alternativ behandling, samt det tilsvarende antal personer.
Rapporten bygger på data fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelserne.
Kontakt
Ola Ekholm, seniorrådgiver, Statens Institut for Folkesundhed, SDU, telefon 6550 7772, e-mail: oek@si-folkesundhed.dk.