Hver fjerde gymnasiepige, der har haft sex, har brugt fortrydelsespiller
En stor del af landets gymnasiepiger har taget en fortrydelsespille én gang inden for det seneste år, mens en mindre andel har gjort det flere gange
Det fremgår af rapporten UNG19 – Sundhed og trivsel på gymnasiale uddannelser 2019, som Statens Institut for Folkesundhed står bag. Rapporten bygger på en spørgeskemaundersøgelse med svar fra 16.130 piger fra de gymnasiale uddannelser STX, HF, HTX og HHX.
Gymnasiepigerne er i undersøgelsen blevet spurgt, om de har haft seksuel debut, og hvis ja, hvilken prævention de normalt bruger, samt om de har taget en fortrydelsespille.
Over halvdelen – i alt 9.544 gymnasiepiger – har svaret, at de har haft seksuel debut. Heraf har 18 procent taget en fortrydelsespille en enkelt gang inden for de seneste 12 måneder, mens seks procent har taget en fortrydelsespille flere gange inden for de seneste 12 måneder.
Fortrydelsespiller er nødprævention og hindrer graviditet i at opstå. Pillerne indeholder synetiske hormoner.
P-piller, minipiller og p-ring mest populært
Blandt de gymnasiepiger, der har haft sex, svarer 73 procent, at de normalt bruger hormonpræparater, såsom p-piller, minipiller eller p-ringe som prævention. Det gør disse præparater til den hyppigste præventionsform blandt gymnasiepigerne.
På andenpladsen kommer kondom. I alt 51 procent af pigerne svarer, at de normalt bruger kondom som beskyttelse mod uønsket graviditet, mens tredjepladsen er afbrudt samleje, som benyttes af syv procent af gymnasiepigerne.
Tre procent svarer, at de ingen prævention bruger.
Drengene foretrækker kondom
Blandt de gymnasiedrenge, der har haft sex, svarer 64 procent, at de normalt bruger kondom, 55 procent svarer, at deres partner bruger p-piller, minipiller, p-ring eller andre hormonpræparater, mens otte procent af drengene hyppigst anvender afbrudt samleje.
Der er flere drenge end piger, der svarer, at de ikke bruger prævention. Således svarer otte procent af drengene, at de ingen prævention bruger.
I undersøgelsen har eleverne haft mulighed for at angive flere præventionsformer som svar.
Kontakt
Veronica Pisinger, projektleder, tlf.: 6550 7748, e-mail: vepi@si-folkesundhed.dk eller Andrea Huber Jezek, videnskabelig assistent, tlf.: 6550 7881, e-mail: ahje@si-folkesundhed.dk, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.