Forskningsprojekt afprøver nye metoder til at få unge ledige i uddannelse og job
Holdspil, træning i naturen og skriveværksteder er nogle af de metoder, som skal hjælpe unge kontanthjælpsmodtagere og uddannelseshjælpsmodtagere
Mange kommuner gør allerede meget for at hjælpe unge, der står uden for arbejdsmarkedet eller ikke har en uddannelse. Men der er stadig stor efterspørgsel på viden om, hvad der virker bedst, og hvordan man gør de unge job- og uddannelsesparate.
Nu afprøver forskningsprojektet NEXT STEP en ny og på mange måder utraditionel indsats, som blandt andet tester, om fysisk aktivitet, såsom holdspil og træning, kan gøre en forskel for de unge. Formålet er at øge de unges beskæftigelsesmuligheder ved at styrke deres relationer, helbred, sociale kompetencer og mentale trivsel.
Indsatsen afprøves i øjeblikket i Slagelse Kommune, hvor deltagerne er ledige under 30 år.
Center for Interventionsforskning under Statens Institut for Folkesundhed står bag projektet, og her fortæller projektleder Teresa Holmberg, at NEXT STEP tager udgangspunkt i de faktorer, der har betydning for, om unge kommer i job eller får en uddannelse.
”Vi ved, at fysisk aktivitet har en effekt på selvværd og psykisk overskud, ligesom et godt helbred og et stærkt netværk har stor betydning for at komme i job. Derfor arbejder vi både med de unges fysiske og mentale helbred samt deres sociale og personlige kompetencer,” siger hun.
Fik praktikplads
Selvom NEXT STEP endnu ikke er afsluttet eller evalueret, tyder det på, at projektet allerede har gjort en forskel. En af deltagerne, 24-årige Stefan Feist, som deltog som uddannelseshjælpsmodtager i projektets første fase i efteråret, er ikke i tvivl om, at det fire måneder lange forløb var dét skub, han havde brug for.
”Inden forløbet med NEXT STEP havde jeg det i perioder svært. Jeg lider af angst, og som tilflytter til Slagelse kendte jeg heller ikke så mange mennesker. Men det kom jeg til. Deltagerne på holdet var rigtig gode til at bakke hinanden op, og vi havde det godt sammen. Så jeg har fået det netværk, jeg savnede. Samtidig var der rigtig meget motion på programmet, og det var godt for mig. Det gav mig overskud og mere selvtillid,” siger Stefan Feist.
Via sit nyt netværk fik Stefan Feist også en praktikplads ud af forløbet. En af instruktørerne på NEXT STEP vidste, at der var en ledig praktikplads i en fritidsklub, og den både søgte og fik Stefan Feist. Nu har han også lagt planer om at søge ind på pædagogstudiet efter sommerferien.
”Jeg har længe haft studiet i tankerne, men først nu har jeg fået mod nok til at gå efter det,” siger han.
Tester to forskellige forløb
Forskerne bag NEXT STEP tester to forskellige parallelle forløb. Det ene fokuserer på fysisk træning samt workshops, der blandt andet giver indsigt i krop og sundhed samt egne ressourcer og kompetencer. På det andet forløb lærer de unge om samfund, kultur og kommunikation. De er blandt andet på et skriveværksted, faciliteret af en professionel forfatter, ligesom de synger, læser bøger og besøger virksomheder, uddannelsessteder og museer.
Begge forløb sammenlignes med en kontrolgruppe, som består af unge, der følger kommunens sædvanlige beskæftigelsesforløb.
Til NEXT STEP er der tilknyttet frivillige, som er rekrutteret fra nærområdet. De bistår instruktørerne med praktiske opgaver og fungerer som støttepersoner for de unge under forløbet.
Projektet evalueres og justeres til efteråret og herefter er det planen, at det skal rulles ud i flere kommuner.
Kontakt
Projektleder og forskningsgruppeleder Teresa Holmberg, tlf.: 6550 7814, tho@si-folkesundhed.dk, eller professor og direktør Morten Grønbæk, tlf.: 6550 7882, mg@si-folkesundhed.dk, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.
Center for Interventionsforskning samarbejder om projektet med Center for Holdspil og Sundhed ved KU, TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet, professor Preben Bertelsen ved Aarhus Universitet, Slagelse Kommune, Dansk Folkehjælp samt Nye Stemmer.
Projektet er støttet af Helsefonden, Læge Sofus Carl Emil Friis og Hustru Olga Doris Friis’ Legat, Østifterne og TrygFonden.