Lavere risiko for depression og angst hos personer med fritidsinteresser og familie
Risikoen for at udvikle depression og angst er lavere hos dem, der er aktive og har god kontakt til venner og familie
Har man et aktivt liv fyldt med fritidsaktiviteter og regelmæssig kontakt til venner og familie, har man markant mindre risiko for at udvikle depression og angst, ligesom man nedsætter risikoen for at få hukommelsestab, koncentrationsbesvær og andre mentale funktionsnedsættelser.
Det viser et studie fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, der er foretaget blandt mere end 6.000 over 50 år.
I studiet målte forskerne risikoen for at udvikle depression og angst blandt de, der havde et godt socialt netværk med tæt kontakt til venner, familie og lokalsamfund, og sammenlignede risikoen med de, der ikke havde noget videre netværk eller kontakt til lokalsamfundet.
Resultatet var, at der er halvt så stor risiko for at udvikle depression eller angst, når man har et godt socialt netværk, i forhold til, når man ikke har noget.
Mindre risiko for mental funktionsnedsættelse
Studiet viste, at tætte sociale relationer også er afgørende, hvad angår mental funktionsnedsættelse.
Har man regelmæssig kontakt til familie og venner, har man op til 85 procent mindre risiko for at få mentale funktionsnedsættelser, såsom problemer med hukommelsen eller koncentrationen, sammenlignet med dem, der ikke har noget netværk.
Jo flere aktiviteter, jo mindre risiko
Samtidig er det vigtigt at holde sig aktiv og have en række fritidsaktiviteter, såsom at gå i biografen, rejse, deltage i kurser, dyrke sport eller involvere sig i frivilligt arbejde.
”Studiet viser, at det er afgørende for ens mentale sundhed at have fritidsinteresser og gerne mange fritidsaktiviteter. For jo flere forskellige aktiviteter, som deltagerne i studiet engagerede sig i, jo mindre var deres risiko for at udvikle depression, angst og mental funktionsnedsættelse. Og nu er der måske mange, der vil tænke, at de allerede har et meget travlt liv og ikke orker at fylde det med mere, men vi finder altså, at det gavner ens mentale helbred at engagere sig i fritidsaktiviteter, som man godt kan lide,” siger Ziggi Ivan Santini, forsker ved Statens Institut for Folkesundhed, der står bag studiet.
Ziggi Ivan Santini er tilknyttet forskningsprojektet ABC for mental sundhed, der forsker i, hvordan man ved hjælp af enkle og praktiske principper kan fremme mental sundhed i Danmark.
Vær aktiv og gør noget sammen med andre
Principperne bag ABC for mental sundhed er netop, at man skal gøre noget aktivt, gøre noget sammen med andre og gøre noget meningsfuldt.
”Undersøgelsen peger på, at der er en masse, man selv kan gøre for at styrke og bevare sin mentale sundhed og trivsel, og at man kan gøre det gennem helt enkle aktiviteter og fællesskaber i hverdagen,” siger Ziggi Ivan Santini.
Han understreger, at mulighederne for at engagere sig i forskellige aktiviteter afhænger af en række ting, såsom adgang til aktiviteter, pris, arbejdstid, familiemæssige omstændigheder, helbred etc., og at ABC for mental sundhed derfor arbejder for at finde ud af, hvordan man skaber de bedste betingelser for at alle uanset omstændighederne kan gøre noget aktivt, gøre noget sammen med andre og gøre noget, der opleves meningsfuldt for den enkelte.
Studiet er foretaget på baggrund af irsk, nationalt repræsentativt data i perioden 2009-13.
Figuren viser, at sandsynligheden for at udvikle depression falder, jo flere forskellige aktiviteter man deltager i.