Skip to main content
Uge 18, 2019

Flere overvægtige i Grønland

Fedme er ved at blive en trussel mod folkesundheden i Grønland, viser seneste befolkningsundersøgelse

Andelen af grønlændere med svær overvægtig stiger fortsat. Lidt flere end hver tredje voksne kvinde og hver fjerde mand er svært overvægtig, og flere og flere har som konsekvens heraf øget risiko for livsstilssygdomme, såsom diabetes, forhøjet blodtryk og hjertesygdom.

Det viser Befolkningsundersøgelsen i Grønland 2018 fra Statens Institut for Folkesundhed, der netop er offentliggjort. Undersøgelsen er den femte siden 1993.

I alle befolkningsundersøgelser er deltagerne blevet vejet og har fået målt højde, talje- og hofteomfang samt fedtprocent. Hvor der i 1993 var omkring 12-13 procent med svær overvægt, er det nu 27 procent af den voksne befolkning. Dét er en udvikling, der skal tages alvorligt, mener forskerne bag befolkningsundersøgelsen.

”En fedmeepidemi, som den vi ser i Grønland, er en udfordring for sundhedsvæsenet, som i de kommende år kan se frem til at skulle behandle et stærkt stigende antal patienter med kroniske sygdomme,” siger professor Peter Bjerregaard fra Center for Folkesundhed i Grønland, Statens Institut for Folkesundhed.

Ifølge Peter Bjerregaard kan årsagen til fedmeudviklingen findes i et samspil af faktorer, der optræder i forbindelse med den generelle samfundsudvikling.

”Både dagligdagen og arbejdslivet er blevet mere stillesiddende, og kosten har ændret sig med en stigning i forbruget af sodavand, slik, kager og snacks. Der kan også være arvelige faktorer, der gør grønlændere mere følsomme over for ændringer i livsstilen,” siger han.

Befolkningsundersøgelsen er gennemført på vegne af Departementet for Sundhed, Grønlands Selvstyre.

Figuren viser udviklingen i svær overvægt (BMI på 30 eller mere) for mænd og kvinder i Grønland. Det fremgår, at stigningen er mest udtalt for kvinder.

Kontakt

Professor Peter Bjerregaard, Center for Folkesundhed i Grønland, Statens Institut for Folkesundhed, SDU, e-mail: pb@si-folkesundhed.dk, mobil + 45 40 12 75 85.

Vil du læse mere?

Se rapporten her

Redaktionen afsluttet: 01.05.2019