Kom til symposium om etik og værdighed i demensplejen
Symposium sætter fokus på vanskelige etiske dilemmaer i plejen af mennesker med demens.
Hvordan skaber man et meningsfuldt og værdigt liv for mennesker med demens? Og hvordan sikrer man etik og integritet i demensplejen?
Spørgsmålene er aktuelle som aldrig før. Omkring 89.000 danskere lider i dag af alzheimers eller andre former for demens, og på grund af den demografiske udvikling rammes yderligere 7.700 danskere hvert år.
Derfor er der også brug for at vide, hvordan man som pårørende, plejehjemspersonale eller sundhedsprofessionel sikrer mennesker med demens en værdig pleje.
Symposiet ”Ethics, agency, and personhood in dementia” sætter fokus på netop etik i demensplejen. Symposiet afholdes 17. og 18. august i København og henvender sig især til forskere og andre, der arbejder med eller underviser i sygepleje.
Fokus på etiske problemstillinger
Formålet med symposiet er at udforske og drøfte nogle af de mange etiske problemstillinger, der opstår, når man arbejder med mennesker med demens, forklarer Sigurd Lauridsen, forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed og medarrangør af symposiet.
”Borgere med fremskreden demens forstår ikke altid, hvad der sker omkring dem. De har heller ikke nødvendigvis et sprog, og selv hvis de har, kan de give udtryk for det modsatte af, hvad der er godt for dem. Derfor kan det være svært at vide, hvad der er vigtigt for borgeren, og i hvilket omfang, man skal rette sig efter borgerens ønske og ret til selv at bestemme. Vi håber, at symposiet vil bidrage med svar og inspiration til at håndtere de mange dilemmaer og svære situationer, der er i demensplejen,” siger Sigurd Lauridsen.
Oplæg fra ind- og udland
Symposiet byder på en lang række oplæg fra både nationale og internationale forskere med forskellige vinkler på etik i demensplejen. Blandt andet er der oplæg om kommunikation og interaktion med mennesker med demens, hvordan man med fordel kan bruge narrativ medicin og borgerens egen livshistorie, samt hvordan teknologi, såsom robotter og gps’er kan bidrage med løsninger i plejen.
Frem til 20. maj er der ”call for abstracts”, det vil sige mulighed for at indsende ideer og oplæg til symposiets sessioner.
Det er forskningsprojektet Demens ID ved Statens Institut for Folkesundhed, der afholder symposiet i samarbejde med Human Health, SDU.
Novo Nordisk Fonden har finansieret symposiet, som er gratis at deltage i.
Kontakt: Lektor og forskningsleder Sigurd Lauridsen, tlf.: 6550 7810, e-mail: sila@sdu.dk, og videnskabelig assistent Frederik Schou-Juul, tlf.: 6550 7747, e-mail fsch@sdu.dk, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.