Får du slemme tømmermænd, når du drikker, har du større risiko for at udvikle et alkoholmisbrug
Er du en af dem, der får rigtig grove tømmermænd dagen derpå, har du dobbelt så stor risiko for at få et alkoholmisbrug på sigt i forhold til dem, der ikke får tømmermænd
Kvalme, hovedpine, ekstrem tørst og koncentrationsbesvær er symptomer på slemme tømmermænd.
Og har man tendens til at få disse grove tømmermænd efter at have drukket alkohol, er ens risiko dobbelt så stor for senere hen at udvikle et alvorligt alkoholmisbrug sammenlignet med personer, der ikke får tømmermænd, selvom de har drukket samme mængde alkohol.
Det viser et studie fra Statens Institut for Folkesundhed. Studiet er foretaget ved en systematisk gennemgang af al international forskning på området.
"Det er de grove tømmermænd, der er problemet. Vi finder, at hvis man får rigtig slemme tømmermænd med eksempelvis opkast, kvalme og hovedpine dagen derpå, har man op til to gange så stor risiko for at udvikle et alkoholmisbrug på sigt sammenlignet med folk, der drikker det samme, og som ikke får tømmermænd," siger Janne Tolstrup, professor ved Statens Institut for Folkesundhed.
Reparationsbajeren er skadelig
Der er flere teorier, der forklarer, hvorfor grove tømmermænd på sigt kan udvikle et misbrug. Den mest kendte er nok teorien om "reparationsbajeren", der går ud på, at man dagen derpå forsøger at lindre sine tømmermænd ved at tage en øl eller drikke anden form for alkohol.
"Vores studie bekræfter teorien, nemlig at dét at forsøge at lindre ubehaget ved tømmermænd ved at fortsætte med at drikke giver en forhøjet risiko for at udvikle et alkoholmisbrug. For mange er det nok ikke særligt overraskende, at et større indtag af alkohol i værste fald fører til afhængighed. Det overraskende her er nok snarere, at der er en så tydelig sammenhæng mellem tømmermænd og udvikling af alkoholproblemer," siger Janne Tolstrup.
Tømmermænd kan føre til sygdomme
Oplevelsen af tømmermænd er meget individuel uanset mængden af alkohol, der indtages. Nogle kan drikke meget alkohol og får aldrig eller kun milde tømmermænd, mens andre kun drikker ganske lidt og får alligevel grove tømmermænd, såsom kvalme, opkast, rystelser eller dehydrering. Og endelig er der nogle, der er helt resistente over for alkohol, og som derfor ikke kan få tømmermænd, også selvom de drikker store mængder på en enkelt aften.
Tømmermænd belaster kroppen, fordi den skal nedbryde alkoholen, og det kan derfor føre til højere puls og forhøjet blodtryk, hvilket på lang sigt kan føre til forskellige sygdomme, såsom hjertekarsygdomme.
Studiet, der er et systematisk review, er netop publiceret i det internationale videnskabelige tidsskrift Journal of Alcoholism & Drug Dependence.