Forskere undersøger, hvordan coronakrisen påvirker unge
Hvad betyder coronakrisen for unges trivsel, forhold til forældre og for de unges alkoholvaner? Dét skal et nyt forskningsprojekt kaste lys over
Coronakrisen har vendt op og ned på de fleste danskeres tilværelse. For mange unge betyder krisen, at samvær med venner og skolekammerater er stærkt reduceret, og at livet først og fremmest tilbringes i og omkring hjemmet. Fester, sociale begivenheder, koncerter osv. er aflyst, og i stedet foregår en stor del af tiden i samvær med forældre og søskende, som ligeledes opholder sig hjemme.
Et nyt forskningsprojekt ved Statens Institut for Folkesundhed skal undersøge, hvordan denne nye og meget anderledes hverdag påvirker unge i alderen 15-20 år. Derfor inviteres unge fra hele landet nu til at deltage i en undersøgelse om deres hverdag under krisen.
”Vi vil undersøge, hvordan det øgede samvær i familierne påvirker de unges trivsel og deres relation til forældrene. Normalt er ungdomsårene jo karakteriseret ved, at unge trækker sig fra forældrene og i højere grad vender sig mod venner og omverdenen. Men det har krisen jo besværliggjort, og hvad betyder det? Medfører det øgede samvær flere konflikter og mistrivsel i familien, eller at forholdet til forældrene tværtimod er blevet styrket? Dét vil vi gerne blive klogere på,” siger Janne Tolstrup, professor ved Statens Institut for Folkesundhed, der leder undersøgelsen.
Undersøgelsen skal også kaste lys over, hvordan krisen påvirker de unges relationer til venner og skolekammerater, når fysiske møder er stærkt begrænset, og hvordan de holder kontakt med hinanden og i hvilket omfang.
Fester og alkohol under krisen
Endelig vil forskerne belyse, hvad det betyder for unges alkoholindtag, når de ser deres venner meget mindre, end de plejer, og når fester, sociale arrangementer og koncerter m.m. er begrænset eller aflyst.
”Vi vil gerne vide, hvordan krisen påvirker unges fest- og alkoholkultur, og om de drikker mere eller mindre under krisen. Normalt forklarer man de danske unges høje alkoholforbrug med, at de fester og tilbringer meget tid med deres venner, så vi vil blandt andet undersøge, om mere tid med forældrene mindsker de unges alkoholforbrug,” siger Janne Tolstrup.
Kontakt
Professor Janne Tolstrup, tlf.: 20764819, e-mail: jst@si-folkesundhed.dk, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.