Personer, der har været udsat for partnervold, søges til nyt forskningsprojekt
En stor del af dem, der udsættes for fysisk eller psykisk partnervold, søger ikke hjælp hos myndigheder eller organisationer. Et nyt forskningsprojekt undersøger hvorfor.
Man anslår, at omkring 38.000 kvinder og 19.000 mænd hvert år får tæv eller på anden vis udsættes for fysisk vold af deres partner, og det til trods er det kun en mindre andel, der søger hjælp hos myndigheder eller organisationer.
Det samme mønster ses hos personer, der udsættes for psykisk vold af deres partner.
Derfor søger forskere ved Statens Institut for Folkesundhed personer, der lever eller har levet i et voldeligt parforhold, og som vil fortælle, hvorfor de aldrig har søgt hjælp eller støtte hos de formelle tilbud.
”Det kan være svært at tale om volden og de ting, man har oplevet. Alligevel håber vi, at der er nogle, der har lyst og mod på at fortælle, hvorfor de ikke søger hjælp hos myndigheder eller organisationer. Det er vigtigt at vide, for det kan gøre os klogere på, hvordan man bedre kan støtte voldsofre og opspore de, som ikke kan eller har ressourcer til at række ud efter hjælp,” siger projektleder Ida Nielsen Sølvhøj.
Kender måske ikke tilbuddene
Årsagerne til, hvorfor nogle ikke søger hjælp, kan ifølge Ida Nielsen Sølvhøj være mange.
Måske forstår man først meget sent, at den adfærd, man oplever fra sin partner, faktisk er voldelig. Eller også er man blevet nedbrudt af volden, skammer sig eller er bange – også for at miste sine børn i en eventuelt efterfølgende retssag.
”En årsag kan også være, at man ikke kender til tilbuddene og mulighederne for hjælp, eller ikke ved, hvor man skal henvende sig. Derudover ved vi, at nogle voldsramte ikke føler, at de kan få den hjælp, de har behov for. Det gælder især i forældreretssager eller sager om psykisk vold, som kan være svære at bevise. Men det håber vi at blive klogere på,” siger Ida Nielsen Sølvhøj.
Voldsramte mænd og kvinder over 18 år, der har været udsat for fysisk eller psykisk vold, og som har mod på at fortælle sin historie, kan skrive til Ida Nielsen Sølvhøj på e-mail: idns@sdu.dk.
Interviewpersonernes identitet vil være beskyttet, og alle oplysninger anonymiseres, således at man ikke kan genkendes, når undersøgelsens resultater offentliggøres.
Interviewene vil berøre forskellige forhold såsom overvejelser om at søge hjælp hos formelle tilbud, den voldsramtes situation, forholdet til deres (eks)partner, selve voldsforløbet, konsekvenser og følgevirkninger af volden.
Kontakt:
Projektleder og ph.d.-studerende Ida Nielsen Sølvhøj, tlf.: 6550 7765, e-mail: idns@sdu.dk. Statens Institut for Folkesundhed, SDU.