Skip to main content
Ugens tal, uge 23

Unge drikker mindre alkohol under coronakrisen

Efter nedlukningen af Danmark har hver tredje ung næsten ikke drukket alkohol, og 60 procent af de unge har drukket mindre eller meget mindre alkohol, end de plejer

Danske unge er normal kendt for at have et højt alkoholforbrug – faktisk så højt, at de ligger på en førsteplads i europæisk sammenhæng. Men sådan har det ikke været under coronakrisen. Under nedlukningen af Danmark har danske unge drukket meget mindre alkohol, end de plejer – og mange har slet ikke drukket.

Det viser en omfattende undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, hvor 12.000 danske unge i alderen 15-20 år har svaret på spørgsmål om deres alkoholforbrug under krisen.

Her angiver hver tredje af de unge, at de stort set ikke har drukket under krisen, det vil sige, at de enten slet ikke har drukket eller har drukket sjældnere end én gang om måneden. Samtidig svarer næsten 60 procent, at de har drukket mindre eller meget mindre alkohol, end de plejer.

De unge forklarer det blandt andet med, at de ikke har set deres venner, som de plejer, at de ikke har lyst til at drikke alene – eller at de ikke har haft et sted, hvor de kunne hænge ud med vennerne.   

”Vi ved, at unge under normale omstændigheder drikker primært i sociale sammenhænge, når de er sammen med venner eller er til fest og koncert. Derfor kommer de unges svar heller ikke bag på os. Det giver ikke rigtig nogen mening for unge at sidde hjemme alene og drikke en øl. Nogle af de unge, vi har interviewet, siger endda, at det heller ikke giver mening for dem blot at mødes med en enkelt ven og drikke sammen med ham eller hende,” siger professor Janne Tolstrup, som er ansvarlig for undersøgelsen.

Ingen druk online

Mange unge har under nedlukningen oftere været i kontakt med deres venner via forskellige online platforme, men det ser det ikke ud til, at festerne bare er flyttet til nettet.

I alt fortæller godt 70 procent, at de ikke har drukket alkohol med deres venner online, efter Danmark lukkede ned, og blandt dem, der har mødtes online med deres venner og drukket alkohol, svarer de fleste, at de højst har gjort det en gang om måneden.

”De unge er så hjemmevante på de sociale medier, at man kunne forestille sig, at de mødtes og drak sammen her. Men det er ikke tilfældet. De unge drikker simpelthen mindre, når de ikke kan mødes rigtigt. Flere unge siger også i undersøgelsen, at det i højere grad er samværet omkring drikkesituationerne, som de savner, frem for selve alkoholen,” siger Janne Tolstrup.

En lille gruppe drikker mere

Der er også en lille gruppe unge, der er gået den modsatte retning under nedlukningen.

I alt svarer 11 procent af de unge, at de har drukket mere alkohol, end de plejer.

Her er begrundelserne blandt andet, at de unge keder sig, at de ikke skal op i skole, eller at de føler sig ensomme. Samtidig svarer hver femte, at de har drukket mere, fordi deres forældre har tilbudt dem alkohol.

Kontakt

Professor Janne Tolstrup, e-mail: jst@si-folkesundhed.dk, tlf.: 2076 4819, Statens Institut for Folkesundhed, SDU. 

Læs om undersøgelsen

Sammen - hver for sig

Redaktionen afsluttet: 03.06.2020