Skip to main content
Uge 24, 2017

Fynboer og jyder er oftere indblandet i bilulykker end københavnere

Danmarkskortet er skævt fordelt, når det handler om trafikulykker. Det er især fynboer og midtjyder, der kommer til skade i bilen, hvorimod københavnerne sjældnere kører galt eller bliver påkørt

Der er geografisk forskel, hvad angår bilulykker. Bilister, der bor på Fyn, i Midt- og dele af Nordjylland kører oftere galt eller bliver oftere påkørt end bilister andre steder i landet, såsom Hovedstaden, Nordsjælland og Lolland-Falster.

Det viser en ny rapport, som Statens Institut for Folkesundhed offentliggør i dag.

Rapporten omfatter de færdselsuheld og bilulykker, som skadestuerne registrerer. Disse skader er opdelt efter den kommune, som den tilskadekomne bor i. Det vil sige, at kortlægningen ikke viser, hvor bilulykken har fundet sted, men i hvilken kommune de tilskadekomne i bilen har bopæl. Det er første gang, at man kortlægger ulykker fordelt på kommuneplan.

Redskab til kommunerne

I 2015 var der i alt 9.448 registrerede tilfælde af bilulykker, hvor de tilskadekomne efterfølgende kom på skadestuen. Det svarer til lidt over to procent af samtlige ulykker, der blev behandlet på sygehuse, hvilket inkluderer alt lige fra børns ulykker, ulykker i skole og dagsinstitutioner, faldskader, arbejdsulykker og ulykker ved sport og fritid.

”Vi har udarbejdet rapporten som et redskab til kommunerne, så de kan se, hvilken type ulykker deres borgere er involveret i. Og vi finder, at der er stor geografisk forskel på for eksempel ulykker i bil. For nogle kommuner udgør bilulykker en større andel af alle ulykker end for andre,” siger Bjarne Laursen, seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed.

Størst andel af tilskadekomne i Norddjurs

De fem kommuner, der havde forholdsmæssigt flest borgere på skadestuen som følge af ulykker i bil, er Norddjurs, Mariagerfjord, Vesthimmerland, Nordfyn og Ikast-Brande. Til gengæld var borgerne i Lyngby-Tårbæk, Hjørring, Gentofte samt ø-kommunerne forholdsmæssigt ikke så ofte på skadestuen som følge af et biluheld.

Det fremgår af kortet. Det viser hyppigheden af ulykker i bil, fordelt på kommunerne, i forhold til samtlige ulykker.

I de røde kommuner er andelen af bilulykker over 2,5 procent af samtlige ulykker. I de orange er andelen af bilulykker mellem 1,8 og 2,5 procent, og i de gule kommuner er andelen under 1,8 procent af samtlige ulykker i hele landet.

”En forklaring på forskellene kan være, at der i de røde kommuner bor mange pendlere, der bruger deres bil meget, mens der i nogle af de gule kommuner er mindre trafik og dermed mindre risiko for trafikulykker,” siger Bjarne Laursen.

I rapporten er forekomsten af de forskellige ulykkestyper beskrevet med et opslag på to sider for hver kommune.

 

Vil du vide mere?

Find rapporten her

Redaktionen afsluttet: 14.06.2017