Danskerne bruger stadig alternativ behandling i stor stil
Hver fjerde dansker har lagt sig på briksen hos en alternativ behandler inden for det seneste år, viser ny rapport.
Massage, zoneterapi og akupunktur. Brugen af alternativ behandling er fortsat meget udbredt i Danmark. I alt har 24 procent af den voksne befolkning brugt én eller flere former for alternativ behandling inden for det seneste år – og det svarer til cirka 1,2 millioner danskere.
Det viser rapporten ”Alternativ Behandling. Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2021”, som Statens Institut for Folkesundhed står bag.
Massage og kropsterapi hitter
Det er især massage, kropsterapi og andre manipulative terapier, som danskerne benytter sig af, fortæller rapportens hovedforfatter, videnskabelig assistent Sofie Rossen Møller:
”Omkring 18 procent svarende til næsten 890.000 danskere har inden for det seneste år været hos en massør, kropsterapeut eller lignende,” siger hun.
Efterfulgt af massage, kropsterapi og andre manipulative terapier kommer akupunktur og zoneterapi. Her har henholdsvis 5,2 og 3,2 procent fået én eller flere behandlinger inden for det seneste år.
Alternativ behandling er i rapporten defineret som brug af behandlere og behandlingsformer uden for det almindelige sundhedsvæsen.
Især kvinder
Det er især kvinder, der lægger krop til alternativ behandling.
Omkring 30 procent af alle kvinder har været til én eller flere behandlere indenfor det seneste år, mens det gælder omkring 18 procent af mænd.
Hvad angår alder, er det især de 35-54-årige, der lægger sig på briksen hos en alternativ behandler. Dette gælder både mænd og kvinder.
Fald i udviklingen
Statens Institut for Folkesundhed har siden 1987 undersøgt danskernes brug af alternativ behandling.
Udviklingen viser, at der mellem 1987 og 2010 er sket en støt stigning i andelen fra 10 til omkring 26 procent, der har brugt alternativ behandling inden for det seneste år.
Herefter er stigningen stagneret frem mod 2017, hvor den var cirka 28 procent. Siden er der for første gang sket et fald i udviklingen, idet andelen i 2021 er faldet til 24 procent.
Corona påvirker
Faldet skal dog ifølge Sofie Rossen Møller ses i lyset af, at data i den nye rapport er indsamlet i 2021, hvor der i forbindelse med håndteringen af COVID-19-pandemien var indført en række midlertidige tiltag og restriktioner i Danmark.
”Eksempelvis har flere liberale serviceerhverv, såsom massører og akupunktører, været nedlukket i perioder, og derudover var de i længere tid pålagt en række restriktioner, hvilket med al sandsynlighed har påvirket danskernes brug af alternativ behandling” siger hun.
Figuren viser hvilke alternative behandlingsformer, som danskerne har benyttet inden for det seneste år, opgivet i procent og estimeret antal i befolkningen.