Skip to main content
Ugens tal, uge 38

Hver anden ung med syge forældre føler sig stresset

Unge, der vokser op med en kronisk eller alvorligt syg forælder, har markant dårligere mental sundhed end unge med raske forældre, viser ny rapport

Der er ikke meget forskning, der belyser, hvordan unge med en kronisk eller alvorligt syg forælder trives.

Men nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, viser, at flere af disse unge føler sig stresset, ked af det og presset i hverdagen sammenlignet med unge med raske forældre.

Tallene stammer fra en undersøgelse med data fra omkring 11.000 børn og unge. Heraf har omkring 900 unge i alderen 15-20 år svaret, at deres far, mor eller stedforælder lider af en alvorlig eller kronisk sygdom, såsom rygsygdom, migræne, gigt, kræft eller hjertesygdom. De unge har også svaret på, hvor ofte forælderen ikke kan klare almindelige hverdagsting på grund af sygdommen, såsom at købe ind, lave mad, køre til fritidsaktiviteter eller hjælpe med lektier.

Blandt de unge med fysisk syge forældre, der ikke altid kan klare almindelige hverdagsaktiviteter, føler 56 procent sig stresset ugentligt, mens det gælder 40 procent blandt unge med raske forældre. I samme gruppe svarer 39 procent, de ikke trives godt generelt set, mens 37 procent føler sig ked af det mindst én gang om ugen. Det gælder henholdsvis 25 og 18 procent blandt unge med raske forældre.

Samtidig er der markant flere, der er utilfredse med egen krop, er ensom og som bekymrer sig om eget helbred, end unge uden syge forældre.

Ph.d.-studerende Sanne Ellegård Jørgensen fra Statens Institut for Folkesundhed har været med til at udarbejde rapporten, og det kommer ikke bag på hende, at alvorlig sygdom i familien hænger sammen med de unges trivsel.

Til gengæld er hun overrasket over, at så mange af de unge mistrives på så mange forskellige områder.

”Det er bekymrende, at så stor en andel af unge med syge forældre ikke trives. Det understreger, at der er brug for støtte og måske også målrettede indsatser til de familier, der rammes af alvorlig eller kronisk sygdom,” siger hun.

Opslagsværk med detaljeret viden

Undersøgelsen er støttet af Egmont Fonden, og her siger Henriette Christiansen, direktør for Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration: 

”Det er helt afgørende, at børn og unge med alvorlig eller kronisk sygdom tæt inde på livet føler sig set og hørt. Vi håber, at den nye viden kan bidrage til, at disse børn og unge får den rette støtte, så færre af dem føler sig stressede, kede af det og pressede i deres hverdag.” 

Fundene i undersøgelsen er samlet i rapporten ”Trivsel og hverdagsliv blandt børn og unge som pårørende og efterladte”, som udkommer i dag.

Rapporten omhandler også børn og unge med en forælder, der har psykisk sygdom, samt børn og unge, der har mistet en forælder. Den er tænkt som et opslagsværk, hvor blandt andet skoler, uddannelsesinstitutioner, patientforeninger og kommuner kan hente detaljeret viden om trivsel og hverdagsliv blandt disse grupper af børn og unge.

Kontakt

Ph.d.-studerende Sanne Ellegård Jørgensen, e-mail: saej@si-folkesundhed.dk, tlf. 6550 7844, Statens Institut for Folkesundhed, SDU. 

Vil du læse mere?

Se rapporten her

Redaktionen afsluttet: 18.09.2019