Personer med udviklingshandicap dør langt tidligere end andre
Selvom personer med udviklingshandicap i dag lever længere end tidligere, har de stadig markant højere dødelighed end resten af befolkningen. Blandt dødsårsagerne er kræft, lungebetændelse og kvælningsulykker, viser ny rapport.
Danskere med udviklingshandicap bliver ikke nær så gamle som resten af befolkningen.
Det fremgår af en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU. Rapporten er udarbejdet for Sundhedsministeriet og blevet til ved at trække på en række forskellige registre, blandt andet Dødsårsagsregistret.
”Middellevetiden er omtrent 60 år for mænd og 60-63 år for kvinder med udviklingshandicap. Det vil altså sige, at personer med udviklingshandicap dør omtrent 20 år tidligere end resten af befolkningen,” fortæller professor Lau Caspar Thygesen, der har været med til at udarbejde rapporten.
Der er en tydelig forskel i forhold til graden af udviklingshandicap således, at personer med dybt og svært udviklingshandicap har lavere middellevetid end personer med moderat eller let udviklingshandicap.
Lau Caspar Thygesen påpeger, at den høje overdødelighed gælder alle aldersgrupper, men at især personer under 30 år har en markant højere dødelighed. Her er dødeligheden mere end 10 gange så høj sammenlignet med jævnaldrende i resten af befolkningen.
”Overdødeligheden skyldes, at der blandt børn og unge voksne med udviklingshandicap er en vis dødelighed, mens der kun er meget lav dødelighed blandt børn og unge voksne uden udviklingshandicap. Herved bliver overdødeligheden meget markant, når man sammenligner grupperne,” siger Lau Caspar Thygesen.
Udviklingshandicap defineres generelt ved en IQ under 70. For nogle er årsagen til at have udviklingshandicap kendt, for eksempel kromosomfejl som ved Downs syndrom, men for de fleste er årsagen ukendt.
Dør oftere af ulykker end andre
Personer med udviklingshandicap dør hyppigst - ligesom resten af befolkningen - af de store folkesygdomme såsom hjertekarsygdom og kræft. Men derudover adskiller de sig væsentligt fra resten af befolkningen.
”De dør relativt hyppigt af sygdomme, som kun få i den generelle befolkning dør af. Det er eksempelvis influenza eller epilepsi,” forklarer Lau Caspar Thygesen.
De dør også oftere af ulykker end resten af befolkningen. Blandt disse dødsulykker er fald, brand og kvælning ved indtagelse af fødevarer eller opkast.
I rapporten er der identificeret i alt 79.114 personer med udviklingshandicap siden 1976, heraf 43.773 mænd og 35.341 kvinder.
I 2019 svarede det til, at 0,9 procent af befolkningen havde udviklingshandicap.
Kontakt: Professor Lau Caspar Thygesen, tlf.: 6550 7771, e-mail: lct@sdu.dk, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.