Skip to main content
Ugens tal, uge 40

Unge med søvnproblemer har dårlig trivsel

Hver fjerde ung har søvnproblemer, viser ny rapport om 15-25-åriges søvnvaner. Samtidig viser den, at unge med søvnproblemer ofte er stressede og har symptomer på depression

Skærmunderholdning, lektier, blinkende mobiltelefoner eller bekymringer om skole eller personlige problemer. Sådan lyder nogle af årsagerne til, at mange unge ikke får den nattesøvn, de skal have for at føle sig udhvilet.

I en ny rapport med data fra 25.000 unge i alderen 15-25 år rapporterer omkring hver fjerde ung (28 procent af pigerne og 21 procent af drengene), at de enten dagligt eller mere end én gang om ugen har søvnproblemer.

Samtidig viser rapporten, at dårlig søvn og dårlig trivsel går hånd i hånd. Unge, der har søvnproblemer ugentligt, lider også oftere af symptomer på blandt andet depression og stress.

Stærk sammenhæng

Det er Statens Institut for Folkesundhed, der har udarbejdet rapporten ”Unges søvnvaner” for Sundheds- og Ældreministeriet. Formålet har blandt andet været at undersøge, om der er en relation mellem unges søvn og trivsel – og dét er der. Ovenikøbet i høj grad, fortæller professor Lau Caspar Thygesen, en af hovedforfatterne bag rapporten:

”Vi finder en stærk sammenhæng mellem søvnproblemer og stress, lav skoletrivsel, lav livstilfredshed og symptomer på depression. Markant flere unge med ugentlige søvnproblemer har mentale udfordringer end unge med sjældne søvnproblemer,” siger Lau Caspar Thygesen.

Føler sig nedtrykte

Ud over søvnvaner er de unge også blevet bedt om at svare på spørgsmål om deres trivsel, for eksempel om hvor ofte de føler sig nedtrykte, stressede, deprimerede, og i hvilken grad de føler glæde ved at gøre ting.

Her svarer 79 procent af pigerne med ugentlige søvnproblemer, at de føler sig stressede dagligt eller ugentligt, mens det gælder 46 procent af de piger, der kun sjældent har søvnproblemer.

Blandt drenge med ugentlige søvnproblemer er der 38 procent, der har symptomer på depression, mod 15 procent blandt drenge, der kun sjældent har søvnproblemer.

Samme mønster ses, når der måles på lav skoletrivsel og lav livstilfredshed.

”Unge med trivselsproblemer vil ofte have søvnproblemer som en del af deres symptombillede, og vi ved også, at dårlig søvn kan påvirke humøret, trivslen og koncentrationen. Vores studie siger dog ikke, om det er søvnproblemerne, som fører til dårlig trivsel, eller om søvnproblemerne snarere er en følgevirkning af trivselsproblemer. Men vi kan bruge resultaterne til at slå fast, at der er en tydelig sammenhæng, og at man skal være opmærksom på unges søvn,” siger Lau Caspar Thygesen.

Han håber, at rapporten kan blive et redskab til fagprofessionelle, når de prioriterer og planlægger indsatser og forebyggende arbejde rettet mod unges søvn og trivsel.

Rapportens data stammer fra gymnasieelever mellem 15 og 25 år fra STX, HHX og HTX, hvoraf hovedparten er mellem 15 og 19 år gamle. Den er baseret på den landsdækkende spørgeskemaundersøgelse UNG19 – Sundhed og trivsel på gymnasiale uddannelser 2019, som Statens Institut for Folkesundhed også står bag.

 Kontakt:

Professor Lau Casper Thygesen, e-mail: lct@sdu.dk, tlf.: 6550 7771, Statens Institut for Folkesundhed, SDU. 

Vil du vide mere?

Rapport

Redaktionen afsluttet: 30.09.2020