Forskning bliver til teater
Statens Institut for Folkesundhed har lånt sine forskningsspørgsmål om COVID-19 ud til teatertruppen Sir Grand Lear. Det er der kommet et anderledes teaterstykke ud af.
Normalt er det i videnskabelige artikler, rapporter og ved konferencer, at Statens Institut for Folkesundhed formidler sin forskning. Men nu prøver instituttet også de skrå brædder af.
Instituttet har indledt et samarbejde med teatertruppen Sir Grand Lear, og det er blevet til forestillingen ”Hvordan har du det?”.
Stykket har premiere den 2. december og er ifølge teatertruppen en ”debriefing” efter coronakrisen.
Udgangspunktet i ”Hvordan har du det?” er nogle af de spørgsmål, som Statens Institut for Folkesundhed stillede 14.000 danskere forrige og sidste år i forbindelse med et forskningsprojekt om COVID-19.
Her stod professor Lau Caspar Thygesen i spidsen for et studie, der undersøgte danskernes mentale sundhed i kølvandet på pandemien – og hvordan de mange ændringer, som krisen medførte, såsom isolation og pludselig arbejdsløshed, påvirkede os mentalt.
Studiet blev omtalt i medierne, og efterfølgende blev Lau Caspar Thygesen kontaktet af teatertruppen.
”Sir Grand Lear var meget interesseret i, hvordan denne store samfundsomvæltning, som nedlukningen jo var, påvirkede os mentalt. Og dét var vi jo også interesseret i, så på den måde havde vi noget tilfælles,” fortæller Lau Caspar Thygesen.
Reflekterer over livet
Professoren stillede sine forskningsspørgsmål til rådighed og briefede derudover teaterfolkene løbende om studiets fund, der blandt andet viser, at hver femte har fået dårligere mental sundhed under krisen.
De fleste af forskningsspørgsmålene er dog ændret væsentligt i teaterstykket netop for underholdningens skyld og for at få publikum til at reflektere over livet og store emner, såsom ensomhed, risiko for alvorlig sygdom og hvad samvær med andre mennesker betyder for individet.
Ifølge Sir Grand Lear er stykket en ”sanselig og humoristisk iscenesættelse af de spørgsmål, som blev stillet, og som vi stiller til hinanden”.
”Det har været interessant at få andres øjne på vores forskning. Teatertruppen tolkede flere af vores spørgsmål anderledes og lagde flere følelser i dem, end det var tiltænkt fra vores side. Så på den måde har samarbejdet åbnet vores øjne for, at spørgsmål kan læses på flere måder, og at folk selvfølgelig reagerer på meget forskellig vis,” siger Lau Caspar Thygesen.
Efter premieren på Statens Institut for Folkesundhed skal stykket rundt i landet.
Se spillesteder og tider samt køb billetter på www.sirgrandlear.dk
Forskningsprojektet om COVID-19 er stadig i gang, og også i år stiller Lau Caspar Thygesen spørgsmål til se samme 14.000 danskerne, om hvordan de har det.
Kontakt:
Professor Lau Caspar Thygesen, tlf.: 6550 7771, e-mail: lct@sdu.dk, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.