Op til ti procent af hospitalspatienter med åbenlyse alkoholproblemer udvikler skrumpelever over tid, sandsynligvis fordi hospitalet ikke følger op på alkoholproblemer
Op til hver tiende dansker, der indlægges med et tydeligt alkoholproblem, får skrumpelever over tid. Det kan skyldes, at hospitalet ikke følger op på patientens alkoholproblem
Danskere, der enten indlægges på hospitalet eller kommer på skadestuen med et åbenlyst alkoholproblem, har stor risiko for senere hen at udvikle den livsfarlige sygdom skrumpelever. Hospitalet eller skadestuen følger nemlig ikke systematisk op på alkoholproblemet efter udskrivelsen.
Det er konklusionen af et nyt studie fra Statens Institut for Folkesundhed og Rigshospitalet. Studiet er netop publiceret i det internationale, højt anerkendte tidsskrift Hepatology.
Studiet viser, at op til ti procent af patienter, der har været på hospitalet eller skadestuen med et åbenlyst alkoholproblem, udvikler skrumpelever inden for 15 år.
”Man kan forebygge skrumpelever, hvis man tager hånd om alkoholproblemet i tide, men det sker ikke systematisk på de danske hospitaler. Vi finder desværre, at op til 10 procent af patienter, der har haft et åbenlyst alkoholproblem, og som har været på hospitalet eller skadestuen, senere hen udvikler skrumpelever. En forklaring kan være, at man ikke systematisk følger op på alkoholproblemer på de danske hospitaler. Patienterne skal selv efter udskrivelsen tage kontakt til den kommunale alkoholbehandling, og det er der ikke mange, der gør,” siger Gro Askgaard, læge og ph.d.-studerende på Statens Institut for Folkesundhed og Rigshospitalets leverafdeling.
Alkoholproblemet blev noteret i journalen
I studiet fulgte man 36.044 danske patienter over 20 år, der kom på hospitalet eller skadestuen med et åbenlyst alkoholproblem i perioden 1998-2002. Det vil sige, at alkoholproblemet var så tydeligt, at lægerne noterede det i journalen.
Patienterne i studiet kom på hospitalet eller på skadestuen, fordi de enten var berusede efter en ”våd” aften i byen, havde pådraget sig helbredsskader på grund af deres alkoholindtag, eller fordi de var afhængige af alkohol og blev behandlet for abstinenser.
Patienterne blev fulgt i op til 15 år efter udskrivelsen.
Det var de midaldrende (40-59-årige), der havde størst risiko for at udvikle skrumpelever i løbet af de 15 år. Her var der næsten 10 procent, der fik skrumpelever. Risikoen var mindre for de yngre og de ældre, hvilket fremgår af figuren.
Skrumpelever kan forebygges
Skrumpelever er en farlig sygdom, hvor kun hver tredje er i live fem år efter diagnosen.
Skrumpelever kan dog forebygges, hvis man stopper med at drikke alkohol i tide, hvilket vil sige, inden man har fået skrumpelever. Det skyldes, at leveren har en god evne til at regenerere.
Flest mænd får skrumpelever
Det er oftest mænd, der udvikler skrumpelever, da de har større alkoholindtag end kvinder. Faktisk er kvinders lever mere følsom over for alkohol, men fordi mændene som regel drikker mest, er der flest mænd, der udvikler sygdommen.
Ud af alle studiets hospitalspatienter, der havde et åbenlyst alkoholproblem, var 69 procent mænd.
Figuren viser, hvor mange procent af mænd og kvinder, der har været på skadestuen eller hospitalet med åbenlyse alkoholproblemer, og som har udviklet skrumpelever indenfor 15 år.