Skip to main content
Uge 51, 2017

Yoga og åndedrætsøvelser hjælper bandemedlemmer ud af kriminalitet

Mens politikerne på Christiansborg diskuterer længere straffe til bandemedlemmer, har tidligere bandemedlemmer fundet vej ud af kriminaliteten ved hjælp af en forholdsvis simpel metode

Hver fredag mødes tidligere bandemedlemmer et par timer for i fællesskab at dyrke yoga og lave åndedrætsøvelser. De mødes i lokaler i København med en underviser og laver øvelser, der hjælper dem med at finde ro gennem deres vejrtrækning.

Metoden hedder Breathe SMART og er et resocialiseringstilbud til tidligere bandemedlemmer og andre i det kriminelle og misbrugsrelaterede miljø, der gerne vil ud af deres kriminelle løbebane. Det er kommunen eller Kriminalforsorgen, der henviser til tilbuddet blandt andet som en del af bandeexit-programmet.

Breathe SMART-undervisningen har fundet sted siden år 2000, og mange af deltagerne oplever, at de har fået et redskab til at vende kriminaliteten og bandemiljøet ryggen.

Virker beroligende

Forsker Nanna Ahlmark fra Statens Institut for Folkesundhed har fulgt kriminelle, der har deltaget i Breathe SMART-resocialiseringsforløb. Hun har netop udgivet en analyse af, hvordan yoga, åndedrætsøvelser og fællesskabet omkring øvelserne kan hjælpe deltagerne ud af kriminalitet.

"Vi kan se, at yoga og åndedrætsøvelser virker beroligende og stressdæmpende. Mange tidligere bandemedlemmer lever i et højt alarmberedskab på grund af store svigt eller overgreb i deres opvækst og et liv i et råt kriminelt miljø. De er konstant på vagt og griber let til vold. Åndedrætsøvelserne påvirker det autonome nervesystem, så de kommer ned i gear og finder ro og balance," siger Nanna Ahlmark.

Denne ro tager flere af deltagerne med, når de efter fredagens to timer lange session forlader træningslokalet. Ifølge Nanna Ahlmark fortæller flere, at de sover bedre om natten, har fået større empati for deres nære og er blevet mindre aggressive.

Får et nyt fællesskab

Nanna Ahlmarks analyse viser, at også fællesskabet omkring yoga og åndedrætsøvelserne har afgørende betydning. Analysen kan læses i den nye bog "Traumebehandling og resocialisering gennem åndedræt og meditation."

På de ugentlige fredagshold opstår nemlig en mulighed for et nyt fællesskab, der kan erstatte det kriminelle netværk.

"Deltagerne har taget en radikal beslutning om, at de vil væk fra det kriminelle miljø. Det er en kæmpe omvæltning i deres liv, og det er svært at stå alene med. Men ved at mødes med andre, der gennemgår samme proces, kan de støtte og hjælpe hinanden. Deltagerne laver ikke kun øvelser sammen, de taler også sammen i pauserne og deler erfaringer og udfordringer for eksempel ved tilbagefald til misbrug og kriminalitet," siger hun.

Kan altid vende tilbage

Breathe SMART er et vedvarende tilbud. Der er undervisning hver eneste uge året rundt, og det kræver ikke tilmelding på forhånd at deltage. Mange andre resocialiseringsforløb har ikke samme kontinuitet, hvilket kan betyde, at man står alene, når forløbet slutter. Det kan medføre, at man nemmere falder tilbage til kriminalitet.

"En afgørende ting ved Breathe SMART er, at man altid kan vende tilbage til tilbuddet, selv hvis man har været væk for eksempel på grund af tilbagefald til misbrug, manglende overskud eller en fængselsdom. Dén kontinuitet betyder, at der altid er et sted, hvor man er velkommen og bare kan møde op, når man igen har overskud og er klar til at fortsætte processen," siger Nanna Ahlmark.

Ud over de ugentlige møder i København er der jævnligt hold andre steder i landet blandt andet i fængsler og rehabiliteringscentre.

Kontaktperson

Nanna Ahlmark, ph.d., forsker

Find profil her

Vil du læse mere?

Find rapporten her

Redaktionen afsluttet: 20.12.2017