Danskere med handicap har markant dårligere sundhed og trivsel
Ulighed i sundhed. Danskere, der er begrænset i hverdagen på grund af sygdom eller dårligt helbred, har langt dårligere sundhedstilstand og sundhedsadfærd, viser ny sundhedsprofil. Uligheden har ikke ændret sig væsentligt siden 2013.
Danskere, der er begrænset i at udføre helt almindelige hverdagsaktiviteter, fordi de enten er syge eller har dårligt helbred, er også udfordret på en række andre områder. Og dét i langt højere grad end danskere, der ikke har samme begrænsninger som følge af helbredet.
Det viser en ny sundhedsprofil, som Statens Institut for Folkesundhed, SDU, har udarbejdet. Sundhedsprofilen beskriver sundhedstilstand, sundhedsadfærd, sociale relationer og kontakt til sundhedsvæsenet blandt voksne danskere med såkaldt helbredsrelateret aktivitetsbegrænsning.
”Danskere, der er begrænset i at udføre almindelige hverdagsaktiviteter, har oftere udfordringer på en lang række indikatorer for sundhed og trivsel. De har også en mere uhensigtsmæssig sundhedsadfærd end danskere, der ikke har samme helbredsrelaterede begrænsninger,” siger forsker Tina Harmer Lassen, der har været med til at udarbejde sundhedsprofilen.
”Forskellen ses ved langt størstedelen af alle de faktorer, vi belyser i undersøgelsen. Der er for eksempel en større andel, der spiser usundt, har overvægt, eller som ryger 15 eller flere cigaretter dagligt. Vi ser også en større andel, der lider af hovedpine, søvnbesvær, stress og andre psykiske symptomer,” siger hun.
Sundhedsprofilen bygger på spørgeskemadata blandt cirka 14.000 danskere. Heraf har knap 1.000 personer angivet, at de inden for de seneste seks måneder har været alvorligt begrænset i at udføre aktiviteter, som folk sædvanligvis udfører, på grund af helbredsproblemer eller sygdom, mens 4.000 personer har angivet, at de har været noget begrænset.
Føler sig oftere ensomme
Forskellen ses også i sociale relationer. En større andel af personer, der er begrænset af helbredet, har kun sjældent kontakt med venner og bekendte, og føler sig oftere uønsket alene sammenlignet med personer, der ikke er begrænset.
De mangler også oftere nogle at tale med eller række ud til, når der er problemer, brug for støtte eller praktisk hjælp.
Sundhedsprofilen er udført for Sundhedsministeriet og bygger på instituttets sundheds- og sygelighedsundersøgelser fra henholdsvis 2013 og 2017.
Dermed beskriver den nye sundhedsprofil også udviklingen fra 2013 til 2017. Og her er der ikke sket de store ændringer.
”Uligheden mellem personer med og uden begrænsninger som følge af helbredet er i store træk den samme som i 2013,” siger Tina Harmer Lassen.
Kontakt: Tina Harmer Lassen, tlf.: 6550 7820, e-mail: tihar@sdu.dk, og professor Lau Caspar Thygesen, tlf.: 6550 7771, e-mail, lct@sdu.dk Statens Institut for Folkesundhed, SDU.