Nyt forskningsprojekt vil styrke røg- og nikotinfri skoletid på erhvervsskoler og FGU-skoler
Selvom røg- og nikotinfri skoletid er indført ved lov, er der fortsat mange elever på landets erhvervs- og FGU-skoler, der ryger, damper eller bruger snus. Nu går forskere fra Statens Institut for Folkesundhed i gang med at undersøge, hvad der skal til for, at røg– og nikotinfri skoletid lykkes.
Siden juli 2021 har det været et lovkrav, at skoleelever ikke må ryge eller bruge e-cigaretter og røgfri nikotinprodukter hverken på eller uden for matriklen. Alligevel er der mange elever på erhvervs- og FGUskoler, der undgår loven. Data fra 2022 viser, at omkring 64 procent af de elever, der enten ryger eller bruger e-cigaretter, fortsætter med dette i skoletiden. For elever, der bruger røgfri nikotinprodukter, er tallet oppe på 78 procent.
"Tallene tyder på, at røg- og nikotinfri skoletid enten ikke bliver håndhævet godt nok, eller møder for mange barrierer. Derfor går vi nu i gang med at undersøge, hvordan vi kan forbedre og styrke implementeringen," siger seniorforsker Susan Andersen fra Statens Institut for Folkesundhed.
TrygFonden har doneret fire millioner kroner til projektet.
Susan Andersen og hendes kolleger vil blandt andet undersøge, hvordan røg- og nikotinfri skoletid bliver implementeret på skolerne, og hvorfor der tilsyneladende er modstand.
"Tidligere studier peger på, at mulige barrierer kan stamme fra eleverne, som ønsker selv at bestemme, eller fra medarbejdere, der frygter, at deres relationer til eleverne bliver påvirket negativt, hvis de skal kontrollere, om eleverne ryger eller bruger andre tobaks- og nikotinprodukter. Derfor er det vigtigt for os at forstå, hvad de faktiske barrierer er, men også hvad der går godt på skolerne i forhold til implementeringen af røg- og nikotinfri skoletid," forklarer Susan Andersen.
Feltarbejde på skolerne
En række erhvervs- og FGU-skoler i Danmark vil få tilsendt spørgeskemaer om, hvordan de arbejder med røg- og nikotinfri skoletid. Derudover vil forskerne besøge udvalgte skoler for at følge hverdagen tæt, lave interviews og afholde workshops med både ledelse og medarbejdere.
"Feltarbejdet på skolerne giver os en unik mulighed for at forstå de udfordringer, der kan være knyttet til implementeringen af røg- og nikotinfri skoletid. Samtidig er et af de vigtigste formål med workshopsene at skabe løsninger i samarbejde med skolerne og imødegå de udfordringer, de oplever," siger Susan Andersen.
Projektet forventes at starte i oktober 2024.
Kontakt: Seniorforsker Susan Andersen, e-mail: suan@sdu.dk. tlf.: 6550 7816, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.