Der er en særligt høj forekomst af kronisk mellemørebetændelse blandt børn i Grønland. De grønlandske børns forløb er ofte langvarige og komplicerede med et kronisk hul på trommehinden og øreflåd, hvilket resulterer i nedsat hørelse. Hørelsen er essentiel for børns trivsel og udvikling, og det kan have alvorlige konsekvenser for børnene, hvis de har hørevanskeligheder igennem længere perioder. Tidligere studier har vist, at nedsat hørelse hos børn er forbundet med dårligere sociale kompetencer, indlæringsvanskeligheder, nedsat trivsel i skolen, ensomhed, lavt selvværd, følelsen af øget skolepres, højt stressniveau og nedsat følelsesmæssig udvikling.
Behandlingen af høretab hos børn med kronisk mellemørebetændelse er et benforankret høreapparat. Et benforankret høreapparat sidder bag ved øret og holdes på plads af et softband. Almindelige høreapparater kan ikke anvendes, når der kommer væske ud af ørene. I Grønland er der næsten ingen børn, der tilbydes denne behandling, da de ikke har adgang til specialister.
Formål
Målet med Nipilik-projektet er at udvikle en egnet metode, så det faste sundhedspersonale i Grønland kan udlevere høreapparaterne i lokalmiljøet med teleaudiologisk opbakning fra specialister i København. På denne måde kan børnene undgå de negative følgevirkninger af den nedsatte hørelse. Får børnene i projektet god effekt af høreapparaterne, når de udleveres lokalt, med teleaudiologisk tilpasning, kan projektet altså være det første skridt mod, at behandlingen bliver indført i sundhedsvæsnet i Grønland.
Vores rolle i projektet er at foretage en kvalitativ undersøgelse af, hvordan børnene og deres familier lever med høreapparaterne i hverdagen for at få en forståelse for børnene og familiernes motivation og oplevelse af apparaterne, brug af høreapparatet i hverdagen og potentielle barrierer for varig brug.
Metode
22 børn med høretab på begge ører grundet mellemørebetændelse vil blive tilbudt et høreapparat monteret på et softband eller på en hue.
Der vil blive fulgt op på barnets brug af apparatet løbende med interviews samt teleaudiologiske konsultationer af en specialist i København. Desuden vil der udarbejdes et spørgeskema, der skal undersøge barnets trivsel, sociale forhold og livskvalitet før og efter, at høreapparatet tages i brug.
Derudover foretages en kvalitativ undersøgelse hvor 3-6 familier uden for Nuuk udvælges til at deltage.
I Nuuk udvælges 4 familier der vil interviewes af forskere to gange hver med ca. 3 måneders mellemrum.
Projektperiode
Oktober 2022- December 2023
Bevillingsgiver
Den kvalitative undersøgelse er støttet af Karen Elise Jensens Fond
Samarbejdspartnere
Øre-næse-halskirugisk afdeling, Dronning Ingrids Hospital, Nuuk
Center for Hørelse og Balance, Rigshospitalet København
Dronning Ingrids Sundhedscenter, Nuuk