Skip to main content
Ghetto

Vollsmoses nuancer frem i lyset

Ny bog af SDU-forskere vil bygge bro mellem beslutningstagere og beboerne i Vollsmose. Det er nødvendigt at fremkalde nuancerne i Danmarks største ghetto, hvis problemerne skal løses, mener bogens redaktør Helle Lykke Nielsen.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 24-01-2019

Ordet Vollsmose skaber klare billeder hos de fleste. Og de billeder er præget af kriminalitet, terror og problemer med integration.

Men de medieskabte – oftest - negative billeder af bydelen i det nordøstlige Odense er kun en lille bid af virkelighedens Vollsmose, hvor hovedparten af de ca. 9200 beboere lever deres helt almindelige liv med de glæder og udfordringer, det nu engang byder på.

Med en ny bog ”Kampen om Vollsmose” ønsker en række SDU-forskere – bl.a. mellemøstforskere, en filosof og medarbejdere fra Indvandrermedicinsk Klinik at nuancere og kvalificere den offentlige debat om livet i landets udsatte boligområder.

Kort om bogen

”Kampen om Vollsmose” udkommer fredag 25. januar på forlaget U Press og lanceres samme dag kl. 14 ved et arrangement i Vollsmose Kulturhus, hvor fem af forfatterne bag bogen holder et kort oplæg om deres del af bogen. Alle interesserede er velkomne til bogreceptionen.

Lektor Helle Lykke Nielsen fra Center for Mellemøststudier har redigeret bogen og bidraget med flere kapitler. Hun håber, at bogen kan bidrage med bedre forståelse af de mennesker, der bor i Vollsmose og nogle af deres udfordringer.

-Både den megen negative medieomtale og Odense Kommunes forsøg på at rebrande Vollsmose som en hip multikulturel bydel, skildrer Vollsmose så polariseret, at det bliver svært at få en reel forståelse af livet i Vollsmose, forklarer mellemøstforsker Helle Lykke Nielsen og uddyber:

-Med bogen forsøger vi at udfylde en smule af gabet mellem de yderpoler, som præger den offentlige debat, så vi kan tilbyde den undrende offentlighed en vis forståelse af virkelighedens langt mere komplekse Vollsmose, siger hun om bogens formål.

Fokus på det daglige liv

Den nye bog kommer vidt omkring i Vollsmose med kapitler om bl.a. Vollsmoses tilblivelse og tidlige historie.

Der er også kapitler om Islams betydning i bydelen, hvordan ghettolisterne påvirker aspekter af det sociale liv i Vollsmose, hvilke konsekvenser de mange familier med posttraumatiske stressforstyrrelser (PTSD) i Vollsmose har for både familierne og området.

Og bogens vidt forskellige temaer er én af dens helt store styrker, understreger lektor Helle Lykke Nielsen, da undersøgelser af den daglige praksis i landets udsatte boligområder giver et helt anderledes validt grundlag for at tale om og forstå, hvad der foregår i Vollsmose og andre ghettoer.

Billedet viser en stor gruppe mænd til begravelse.

Forskningen i menneskers daglige liv byder nogle overraskelser, som er umulige at få øje på med top-down-planer, mener mellemøstforskeren og siger:

- Den største overraskelse, som jeg har fået i arbejdet med bogen, er den enorme betydning, som problemer med PTSD har for både familier og området, siger lektor Helle Lykke Nielsen og pointerer:

- Sundhedsfaglige taler om, at PTSD ”smitter” på tværs af generationer og i høj grad kan være med til at forklare, hvorfor unge mænd i Vollsmose bliver kriminelle. På den måde er det sundt at arbejde på tværs, fordi man øjnene op for, hvor store problematikker skoler, politi mv. skal løfte i området.

Der findes ikke noget quick fix på udfordringerne i Vollsmose

Helle Lykke Nielsen, mellemøstforsker på SDU

Og det er netop SDU-forskernes håb med bogen, at den kan være en øjenåbner i forhold til, hvad man rent faktisk kan gøre for at løse Vollsmoses komplekse samling af problematikker.

- Det er en vigtig pointe for mig, at der ikke findes noget quick fix på udfordringerne i Vollsmose. problematikkerne er så komplekse og sammensatte, at det ikke giver mening at forestille sig, at det hele kan løses med én plan, understreger Helle Lykke Nielsen og fastslår:

- Derfor er det vigtigt at bryde med top-down-tankegangen og få øje på dagligdagen og virkeligheden for de mennesker, der lever i Vollsmose.

Mød bogens forfattere

Lektor Helle Lykke Nielsen (red.), Center for Mellemøststudier, SDU. Historiker Johnny Wøllekær, Odense Stadsarkiv. Ph.d Jalal El Derbas, Center for Mellemøststudier, SDU. Bilal Al-Issa, medstifter af Vollsmose Boxing. SDU-professor Morten Sodemann, sygeplejerske Sisi Buch og SDU-lektor Dorthe Nielsen, alle fra Indvandrermedicinsk klinik ved OUH. Lektor Mehmet Ümit Necef og lektor Torben Rugbjerg Rasmussen, Center for Mellemøststudier, SDU. Lektor Esben Nedenskov Petersen, Institut for Kulturvidenskaber, SDU.

Læs mere

Mød forskeren

Lektor Helle Lykke Nielsen forsker i bl.a. Odense-bydelen Vollsmose ved Center for Mellemøststudier på SDU. Hun har redigeret den nye bog ”Kampen om Vollsmose”, der udkommer fredag 25. januar 2019. Desuden er hun del af forskningsprojektet ”The role of language in segregation and gentrification processes: linguistic landscapes in Gothenburg”, som er støttet af det svenske videnskabsråd.

Se Helles profil

Redaktionen afsluttet: 24.01.2019