Skip to main content

Søg de utraditionelle praktiksteder

Simon Klem Kannegaard var i seks ugers praktik på DR Tros digitale redaktion i forlængelse af forløbet ”Repræsentation og formidling af religion” på kandidatuddannelsen.

Det tager tid at lære at spænde over både den akademiske baggrund og den lette formidling af religion til mange. Men hvis man tør at tænke utraditionelt, åbner jobmulighederne sig, mener han.

Fortæl om din oplevelse af din praktikperiode på DR.

Jeg var på DR Tros digitale redaktion, og her arbejdede jeg sammen med en journalistpraktikant om at få mere religionsstof på deres facebookside.

Min opgave var at researche og skrive korte tekster til grafikker på facebook. Det var om religiøse retninger, der ikke lige er folkekirkekristendom – wicca, jediisme, Church of Satan – den slags.

Det var et nyt initiativ, så jeg var med fra de første udviklingsmøder, indtil det kørte i slutningen af mit forløb. Undervejs blev vi hele tiden klogere på formatet, men jeg synes først, at jeg fangede og gik med på præmisserne hen imod slutningen.

Hvad mener du med, at du ”gik med på præmisserne”?

Det var en stor udfordring at komme fra universitetet med min kritiske tilgang til religion, som jeg skulle lægge fra mig for at gøre religion ”sjov” og nyhedsvinklet på facebook.

Der oplevede jeg et kæmpe sammenstød mellem journalistikken og min akademiske baggrund.

Det gode var, at jeg lærte rigtig meget om, hvordan man formidler indhold om religion på en måde, der er lettilgængelig og appellerer i ikke-akademiske kontekster.

Udfordringen var, at jeg skulle lægge mine akademiske kompetencer fra mig og skrive hurtigt og kort, og på den måde fik jeg ikke afprøvet eller blev oplært i en akademisk selvsikkerhed, som jeg skal ud at sælge mig selv på senere.

Vi havde korte kaffepausediskussioner om forholdet mellem den journalistiske og den akademiske tilgang til religion, men min baggrund kom ikke til at afspejle sig i det materiale, jeg producerede.

Hvordan er det?

Det er ”dyre” 20 ECTS lige inden specialet, synes jeg. Og det var lidt ubehageligt, at jeg følte, at det først var til sidst, at jeg kunne honorere deres enorme imødekommenhed og indsats for at lære mig at skrive journalistisk.

For jeg var jo med som deres kollega fra første dag – med til alle deres møder, og de var virkelig gode til at involvere mig i deres arbejde og invitere mig med til deres sociale ting. Så på den måde var jeg langt fra ”bare” en praktikant, der skulle hurtigt ud igen.

Kan du bruge praktikken til at komme videre, når du har skrevet speciale?

Jeg er ret sikker på, at det styrker mit cv, og jeg fik en rigtig god udtalelse, som jeg kan vedlægge.

Vi får hele tiden at vide, at vi skal opfinde vores egne stillinger, eller at vi skal ud at sælge nogle stillinger, som arbejdsgiverne ikke vidste, de manglede. På den måde var det rigtig godt at konkretisere arbejdslivet lidt mere ved at se sig selv på en arbejdsplads.

Har du et par gode råd til at søge praktikplads og komme godt igennem?

Helt klart at man skal tænke kreativt i forhold til sit religionsfaglige repertoire.Vi kan mange ting som ikke nødvendigvis er religionsvidenskabelige.

Det kan godt være, at jeg oplevede de her sammenstød mellem journalistikken og den kritiske tænkning, der ligger inden for den religionsfaglige horisont, og som vi tager for givet, når vi går blandt andre studerende. Men det gør altså også, at feltet åbner sig enormt meget, hvis man tør sådan et sammenstød. Så mit næste gode råd er: Kast dig ud i det og søg nogle utraditionelle steder.

Sidst opdateret: 29.04.2022