Skip to main content

Sundhedsplejerskerne og småbørnsforældre

Alle familier i Danmark med et nyfødt barn tilbydes besøg af en sundhedsplejerske, som undersøger barnets udvikling og trivsel samt giver forældrene vejledning ud fra barnets behov og forældrenes ønsker.

 

Forældres oplevelser, overvejelser og bekymringer omkring barnet indgår sammen med sundhedsplejerskens faglige vurderinger i hendes rådgivning til forældrene om, hvordan de kan understøtte barnets udvikling.

 

Forskning i Sundhedsplejen

Sundhedsplejerskerne har igennem mere end 75 år været en hjørnesten i forebyggelsen af fysiske og psykiske helbredsproblemer hos små børn i Danmark. Men indtil for få år siden har systematisk forskning i sundhedsplejerskernes arbejde været begrænset.

 

Et tæt samarbejde mellem sundhedsplejersker fra en række danske kommuner og forskere på Statens Institut for Folkesundhed har imidlertid banet vejen for systematisk forskning og kvalitetsudvikling.

 

På denne måde er der opnået afgørende ny viden om basale forudsætninger og muligheder for forebyggelse med udgangspunkt i Den Kommunale Sundhedspleje, ikke mindst målrettet mentale helbredsproblemer tidligt i barnets liv.

 

Forebyggelsesmuligheder i barnets første leveår

I samarbejdet mellem sundhedsplejersker og småbørnsforskere har vi udforsket konkrete muligheder for opsporing af mentale helbredsproblemer hos små børn samt indsatser til at forebygge udvikling af disse helbredsproblemer. Dette har vi gjort som en integreret del af Den Kommunale Sundhedsplejes generelle forebyggelse.

Resultatet af dette arbejde er et samlet program med fokus på små børns psykiske udvikling og funktion, PUF-programmet. 

Læs mere om PUF-programmet her.

Sundhedsplejerskerne baner vejen for en ny metode

Forskningsprojektet Små Børns Sundhed bygger på et tæt samarbejde med sundhedsplejerskerne i følgende 16 kommuner: Albertslund, Allerød, Brøndby, Dragør, Egedal, Fredensborg, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hillerød, Høje-Taastrup, Kalundborg, Køge, Roskilde, Rudersdal og Vejle.

 

De ledende sundhedsplejersker fra disse kommuner har haft en afgørende indflydelse på projektets udvikling. De indgår som en fast del af den løbende planlægning, koordinering, monitorering og evaluering af projektet. De ledende sundhedsplejersker er desuden repræsenteret i projektets styregruppe.

 

Herudover har en udvalgt gruppe af sundhedsplejersker fra projektkommunerne deltaget i udviklingen af VIPP-PUF indsatsen, som er en forældrebaseret indsats, hvor sundhedsplejersker hjælper forældre til at styrke udviklingen hos børn med sårbarheder i reguleringen af et eller flere af følgende områder: søvn, spisning, følelsesmæssige udtryk, koncentration, opmærksomhed, motoriske funktioner samt sprog, kontakt og kommunikation.

 

Læs mere om VIPP-PUF indsatsen her.

 

VIPP-PUF bygger på den internationalt validerede metode: the Videofeedback Intervention to Promote Positive Parenting, (VIPP) tilpasset PUF-programmet.

 

Udviklingen af VIPP-PUF er foregået i tæt samarbejde med forskerne bag VIPP fra VIPP-Instituttet, Leiden Universitet, Holland, der også står for træning og supervision af sundhedsplejersker, der uddannes i VIPP-PUF i projektperioden. 2-4 sundhedsplejersker fra hver projektkommune er blevet uddannet og certificeret i VIPP-PUF, og i projektperioden står disse sundhedsplejersker for at gennemføre VIPP-PUF-forløbene i familierne.

I et VIPP-PUF forløb aflægger sundhedsplejersken seks hjemmebesøg over en tre måneders periode i tiden mellem barnets 9. og 14. levemåned. PUF-undersøgelsen er en del af omdrejningspunktet for forløbet. Dertil er der udviklet en VIPP-PUF manual, der sikrer en ensartet og standardiseret fremgangsmåde i alle forløb.

Sundhedsplejersker som aktive forskere

Projektgruppen bag Små Børns Sundhed inkluderer forskere med sundhedsplejerskebaggrund. Derudover indgår en gruppe projektsundhedsplejersker fra deltagerkommunerne i projektgruppen.

Disse sundhedsplejersker har en specifik funktion i forhold til udvikling, implementering og kvalitetssikring af PUF-programmet og VIPP-PUF indsatsen.

Læs mere om projektgruppen her

 

Om vores videnskabelige undersøgelse

Klik her

PUF-programmet

Læs mere

VIPP-PUF indsatsen

Læs mere

Sidst opdateret: 27.07.2024