Nyt projekt skal skabe viden om brug af alternativ behandling
Mennesker med kroniske smerter benytter i højere grad alternativ og komplementær behandling end mennesker uden kroniske smerter. Nyt projekt vil kaste lys over, hvilke former for alternativ og komplementær behandling danskere med kroniske smerter benytter, hvorfor de benytter dem – og med hvilket udbytte.
Zoneterapi, akupunktur, homøopati eller kostvejledning.
Det bliver mere og mere udbredt at bruge alternativ eller komplementær behandling i Danmark – og mennesker med kroniske smerter lægger sig ofte på briksen hos en alternativ behandler.
Men der mangler viden på området, for eksempel ved man ikke, hvilke former for alternativ behandling mennesker med kroniske smerter benytter sammenlignet med resten af befolkningen – og hvordan det har ændret sig over tid.
Derfor går Statens Institut for Folkesundhed nu i gang med at forske i brug af alternativ og komplementær behandling blandt mennesker med kroniske smerter.
Komplementær behandling er betegnelsen for en alternativ behandling, som benyttes samtidig med behandling i det offentlige sundhedssystem.
”Vi vil skabe indsigt i, hvilke alternative og komplementære behandlinger mennesker med kroniske smerter benytter, samt hvordan dette kombineres med brug af konventionelle sundhedsydelser i det almindelige sundhedsvæsen,” siger seniorforsker og projektleder Nanna Gram Ahlmark.
”Vi undersøger også, hvorfor mennesker med kroniske smerter opsøger alternative og komplementære behandlingsformer, og om det eksempelvis skyldes utilfredshed med de offentlige sundhedsydelser, eller fordi de oplever, at der skal mange forskellige behandlingsformer til for at få smertelindring,” siger Nanna Gram Ahlmark.
Derudover skal projektet kaste lys over, hvilke erfaringer mennesker med kroniske smerter har med brug af alternative eller komplementære behandlinger, og hvad de oplever at få ud af dem.
”Vi vil høre patienternes egne erfaringer og fortællinger om, hvordan de oplever udbyttet af behandlingerne, og hvordan de bruger behandlingerne som en strategi i deres smertehåndtering. Det er væsentlig viden for bedre at kunne tilrettelægge terapeutiske tilbud, der er relevante og meningsfulde for mennesker med kroniske smerter,” siger Nanna Gram Ahlmark.
Viden skal bygge bro
Flere studier viser, at der ikke altid er en åben kommunikation mellem patienter og sundhedsprofessionelle omkring brugen af alternative behandlinger i det konventionelle sundhedssystem. Dét kan ifølge Nanna Gram Ahlmark skyldes, at
patienter holder brugen af alternative behandlinger skjult, fordi de frygter at skabe afstand og insinuere mistillid til den sundhedsprofessionelle.
”Men det kan få negative konsekvenser for behandlingen i det almindelige sundhedssystem. Derfor håber vi at skabe viden, der kan bygge bro og danne basis for gensidig tillid og forståelse,” siger Nanna Gram Ahlmark.
Projektet udføres i samarbejde med Tværfagligt Smertecenter på Rigshospitalet og brancheorganisationen DAKOBE (Danmarks Komplementære Behandlere).
Som led i forskningsprojektet skal patienter på Tværfagligt Smertecenter på Rigshospitalet samt klienter ved udvalgte alternative behandlere følges over et år.
Projektet er støttet af Styrelsen for Patientsikkerhed.
Kontakt:
Seniorforsker Nanna Gram Ahlmark, tlf.: 6550 7815, e-mail: naah@sdu.dk, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.