Skip to main content
DA / EN

Rul din lampe ud på loftet

Milliarder af molekyler i form af organiske lysdioder kommer om få år til at udgøre belysningen i din stue. Nogle mobiltelefoner bruger allerede den nye teknologi, som er energibesparende, miljøvenlig og billig.

Om fem eller ti år kommer vores lyskilder til at se helt anderledes ud, end de gør i dag. Vi kan sætte vinduer i, hvor milliarder af små molekyler i glasset kan skabe illusionen af dagslys indenfor om aftenen. Vores lamper kommer ikke til at bruge pærer, men der bliver nye muligheder for at være kreativ med hjemmets lyskilder. Din nye lampe er måske et lysende tæppe, du ruller ud på loftet.

Forsker Jakob Kjelstrup-Hansen fra NanoSyd ved Mads Clausen Instituttet har arbejdet i årevis på at udvikle fremtidens lyskilder sammen med sine kolleger. Forskergruppen skaber lys, der er så effektivt og miljøvenligt som muligt.

- Det er en teknologi, der kan tage over, for pærerne bliver faset ud. Det traditionelle produkt bliver skiftet ud med en slags lysende flader, der blandt andet bliver belysningen i hjemmet, forklarer han.

Lysflader sender pærerne i skraldespanden
Vi kan allerede se de nye former for lys i displayet på nogle mobiltelefoner. Og også på fladskærmsmarkedet, hvor de første fjernsyn med den nye type lysdioder allerede kan købes.

- En af fordelene er, at man kan lave mobiler, der holder længere, for skærmen bruger ikke så meget strøm. Man kan desuden styre farven på lyset ret præcist, så vi kan få klarere farver på vores fladskærme og mobiltelefoner. Næste skridt bliver at udvikle teknologien til at lave lyskilder som alternativ til almindelige loftslamper, siger Jakob Kjelstrup-Hansen.

Led-lys af organiske materialer
Forskeren forklarer, at vi står foran en revolution i forhold til, hvordan vi tænker på og bruger lys i dag. Før har vi brugt elpærer, så kom elsparepærerne og led-lysene. Det nye lys er en ny generation af led-lys lavet af organiske materialer.

-Det er organiske tyndfilm, egentlig en form for plasticmaterialer, som hovedsageligt består af kul og brint-molekyler, som vi sender strøm igennem og får til at lyse. Kul og brint er materialer, der findes rigeligt af, og man kan derfor producere de organiske materialer i store mængder, uden det koster ret meget. Det er en af grundene til, at de store industrielle spillere som Osram og Phillips vil beskæftige sig med det.

I dag er det ikke billigt at lave de organiske lyskilder til belysning, for der er endnu ingen storproduktion.
-Men ruller vi det ud i millionvis, bliver omkostningerne meget små, og derfor går udviklingen hurtigt, siger Jakob Kjelstrup-Hansen.

Læs hele historien i Ny Viden

For mere information kontakt
Lektor Jakob Kjelstrup-Hansen på jkh@mci.sdu.dk / tlf. 65501685

Editing was completed: 21.12.2013