Skip to main content

Thomas W. Friis: Det tyske valgs betydning for Danmark, Europa og verden

I søgen efter sin plads i verden er Tyskland slået ind på en kurs, der er tydeligt forskellig fra den, Danmark har valgt. Der er næppe noget andet land, hvor Europa har så stor betydning som i Tyskland, hvor politikken er karakteriseret ved bred konsensus om fælles(europæiske) løsninger på fælles(europæiske) udfordringer inden for økonomi, migration og sikkerhed.

Tyskland har i de sidste år vist, at landet er parat til at være initiativtagende og retningsgivende inden for EU. Danmark kan på grund af sin lidenhed gå national enegang. Af Tyskland forventer vi imidlertid både ansvar og national tilbageholdenhed. Dette er en særlig balancegang, som ofte resulterer i hån og kritik fra udenlandske populister.

Merkels regeringer har i denne henseende vist sig tålmodige, også over for vanskelige partnere som Grækenland, Polen, Tyrkiet eller Rusland. Selv over for den nye amerikanske præsident, som offentligheden har vist ringe forståelse for, har den tyske regering handlet med omtanke.Trods Twitter-diplomati har den tyske regering forsøgt at vende udfordringerne ved de transatlantiske relationer til en styrke for Europa.

Også ’Der Irre von Bosporus” (som europaparlamentarikeren Martin Sonneborn (Die Partei) spøgefuldt kalder den tyrkiske præsident) volder problemer for tysk politik og roder op i grundlæggende problemer i forhold til migration, Europas forhold til sine naboer samt dilemmaet mellem demokratisk idealpolitik og realpolitik.

Det er yderst tvivlsomt, om det bliver de udenrigspolitiske temaer, der kommer til at afgøre valget. Men de giver allerede nu stof til debat, og vil formodentlig vise sig betydningsfulde – ikke mindst hvis valget ender med at styrke populisterne til højre og venstre i det politiske spektrum.  

Sidst opdateret: 04.07.2017