Skip to main content

Moritz Schramm: Højrepopulismen i Tyskland

Højrepopulismen har præget det tyske politiske landskab de seneste år – ikke mindst på grund af fremgangen for Alternative für Deutschland ved seneste delstatsvalg.

I foredraget vil jeg fortælle om højrepopulismens historie i Tyskland, de forskellige forsøg på at etablere højrepopulistiske partier og om baggrunden for AfD, dets vælgere og dets nuværende succes.

Derudover vil jeg  introducere til de juridiske spørgsmål omkring ytringsfrihed og højrepopulisme i Tyskland, der på mange punkter adskiller sig fra Danmark: hvor staten i Danmark i grund og bund skal forholde sig neutralt, er Tyskland bygget op omkring et specifik og uforanderligt værdisæt, som man i Tyskland omtaler som ”freiheitlich-demokratische Grundordnung” og som staten aktivt skal forsvare.

Under foredraget vil jeg diskutere de forskellige koncepter og deres betydning for demokratiet og de politiske debatter. Samtidig skal der diskuteres hvilken rolle AfD og andre højrepopulistiske partier muligvis vil spille ved valget og den efterfølgende regeringsdannelse.



Sidst opdateret: 04.07.2017