Skip to main content
DA / EN

CAHA-konferencen samler eksperter til dialog om fremtidens sundhed for ældre borgere

Center for Active and Healthy Ageing (CAHA) afholder succesfuld konference med fokus på forebyggelse af funktionstab hos ældre gennem nye forskningsprojekter og tværfagligt samarbejde.

Andelen af ældre borgere i Danmark er stærkt stigende. Ifølge Danmarks Statistiks fremskrivning af befolkningstallet vil vi i 2030 være 59 % flere over 80 år, end vi var i 2020. Dette skaber en udfordring i forhold til finansiering af udgifterne til sundhedsvæsenet og til pleje.

Fredag den 1. november 2024 afholdt Center for Active and Healthy Ageing (CAHA) en stor konference ved Syddansk Universitet, hvor 126 deltagere fra hele landet deltog i dialogen om mulige løsninger på de kommende udfordringer.

Konferencen havde som mål at præsentere CAHA’s seneste 12 års implementeringsprojekter, samt centerets nuværende forskningsresultater for at skabe dialog om strategier til at fremme aktiv og sund aldring.

Vil hjælpe ældre til et længere og mere selvstændigt liv

Professor Paolo Caserotti, centerleder for CAHA, indledte konferencen med en præsentation af centerets overordnede formål og vision.

- CAHA arbejder målrettet på at fremme aktiv og sund aldring gennem forskning, der både forebygger funktionstab og forbedrer ældres livskvalitet. Centeret har særligt fokus på tidlig opsporing af risikofaktorer der kan føre til funktionstab, og udvikler af indsatser, der styrker ældres sundhed og funktionsevne. Målet er at hjælpe den enkelte ældre med at bevare sin selvstændighed og klare sig selv længst muligt , fortalte Paolo Caserotti.
- CAHA’s vision er at skabe et samfund, hvor ældre ses som ressourcestærke individer, der kan bidrage aktivt, i stedet for at blive betragtet som en økonomisk byrde, sagde han.

Præsentation af EU-finansierede projekter

På konferencen fik deltagerne et indblik i CAHA’s nuværende EU-finansierede forskningsprojekter, som fokuserer på at identificere ældre med høj risiko for funktionstab.

Et af projekterne, EnRICH-HABITS, benytter kommunale data til tidligt at opspore ældre borgere med øget risiko for funktionstab og implementere forebyggende tiltag.

Derudover blev projekter som SENATE og EUAPPTIVE præsenteret. Disse projekter udvikler digitale løsninger til forebyggelse af funktionstab via digitale løsninger. Herudover blev også Join4Joy præsenteret, der arbejder med fysisk aktivitet for ældre med anden etnisk baggrund.

Succes for screeningsmodel til at identificere sårbare ældre

En anden central del af konferencen var præsentationen af WIPP-360 modellen, en screeningsmetode til at identificere sårbare ældre.

Modellen, som er udviklet i samarbejde mellem Slagelse og Middelfart kommune og Syddansk Universitet, er allerede fuldt implementeret i 13 danske kommuner og en norsk kommune.

WIPP-360 har modtaget KL’s forebyggelsespris for sit bidrag til forebyggende hjemmebesøg og anbefales af Sundhedsstyrelsen.

Tværfagligt samarbejde er fremtiden for aktiv og sund aldring

Paolo Caserotti udtrykte stor tilfredshed med det store fremmøde og engagement på konferencen. Han understregede vigtigheden af tværfagligt samarbejde og ser frem til nye forskningsinitiativer med danske kommuner og internationale partnere.

- Målet er at sikre, at ældre borgere forbliver aktive og uafhængige, hvilket også vil aflaste sundhedssystemet på længere sigt, siger Paolo Caserotti.

- Vi håber, at konferencens deltagere fik inspiration til at fortsætte deres indsats for at bygge bro mellem forskning og praksis, så vi sammen kan få ny brugbar viden og værktøjer lagt ind i den måde, systemerne i sundhedsvæsenet fungerer på i dagligdagens praksis, slutter han.

Blandt deltagerne var repræsentanter fra 23 danske kommuner, Sundhedsstyrelsen, Veluxfonden, Steno Diabetes Center Copenhagen og flere hospitaler.

Foto: Mathias Skjødt, CAHA


Kontakt

Paolo Caserotti, professor og centerleder
Center for Active and Healthy Ageing (CAHA)
Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet
pcaserotti@health.sdu.dk
T: +45 65 50 34 44

 

MØD FORSKEREN

Paolo Caserotti, professor og centerleder, Center for Active and Healthy Ageing (CAHA)

Se forskerprofil

Redaktionen afsluttet: 05.11.2024